Annonce

Venezuela:
8. oktober 2012 - 16:31

Socialistisk præsident genvalgt

Den venstreorienterede venezuelanske præsident Hugo Chavez er genvalgt med næsten 55 procent af stemmerne. Oppositionen erkender valgnederlaget.

Den erklæret venstreorienterede præsident i Venezuela, Hugo Chavez, er søndag den 7. oktober blevet genvalgt til posten for fjerde gang. Med næsten 10 procentpoint flere stemmer end den borgerlige modkandidat, Capriles Radonski, har oppositionen erkendt nederlaget og accepteret Chavez' sejr.

Op til valget har der ellers været forlydender om, at oppositionen ikke ville anerkende valget, hvis det faldt ud til Chavez' fordel.

Den danske solidaritetsorganisation Hands Off Venezuela skriver i en pressemeddelelse, at afhoppere og lækkede dokumenter fra oppositionens inderkreds har afsløret forberedelser til en kampagne, der ville initiere voldelige episoder ud fra påstanden om valgsvindel.

USA: Chavez er diktator

Hugo Chavez har, siden han første gang blev valgt til præsident i 1998, været en torn i øjet på den amerikanske centraladministration.

Selv om han nu for fjerde gang er blevet valgt som præsident betegnes han ofte i amerikanske medier som »diktator«. Det sker på trods af, at eksempelvis den tidligere amerikanske præsident Jimmy Carter, der har vundet en nobelpris for valgovervågning, har udtalt at Venezuelas valgsystem fungerer demokratisk.

Læs artiklen »Why the US demonises Venezuela« hos The Guardian

Fremskridt i kamp mod fattigdom

Hands Off Venezuela forklarer Chavez valgsejr med store fremskridt for ikke mindst den fattigste del af befolkningen i landet:

»Fattigdommen er mere end halveret, antallet af ekstremt fattige er reduceret med over 70 procent, analfabetisme er udryddet som kun det 2. land i Latinamerika, alle har nu adgang til gratis og højt kvalificeret lægehjælp, og økonomien er i stærk fremdrift, bl.a. pga. de mange nationaliseringer og genåbninger af fabrikker, ofte under arbejdernes direkte demokratiske kontrol«.

Organisationen erkender også samtidig, at fattigdom fortsat er udbredt, og inflation truer med at udhule lønninger. Økonomisk sabotage skaber desuden jævnlige mangler på f.eks. ris, sukker og andre fødevarer.

Læs også artiklen »Hugo Chávez vandt« i dagbladet Arbejderen.

Se også linksamlingen på Biblioteket om  Hugo Chávez og den »bolivarianske revolution« i Venezuela.

 

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce