Annonce

højrefløj
1. februar 2016 - 19:38

Stockholm: Antiracister overfaldet i kølvandet på migrantjagt

Aktivister blev overfaldet efter en demonstration mod højreekstremister i Stockholm lørdag. Overfaldet skete dagen efter, at op mod 100 maskerede mænd opfordrede til overfald mod migranter og uledsagede flygtningebørn.

Lørdag den 30. januar blev aktivister fra venstrefløjen i Stockholm overfaldet af højreekstreme, der sammen med omkring 100 andre personer deltog i »Folkets demonstration« på Norrmalmstorg i det centrale Stockholm.

– Da vi forlod pladsen og var op vej til stationen, kom vi i diskussion med en polsk fyr med tatoveringer, men endte med at gå hver til sit. Pludselig kommer tre fyre løbende bagfra med polske flag, og jeg og min ven blev skubbet til jorden og sparket, indtil politiet kom og holdt dem tilbage, fortæller 37-årige Ola Hakefelt, der er aktiv i den antiracistiske gruppe Linje 17, til Modkraft. Han havde selv deltaget i en moddemonstration.

Læs artiklen »Våldsam attack efter demonstration« hos Aftonbladet

Læs artiklen »Tre män gick till attack med stänger« hos Expressen 

Det er tredje gang, at demonstrationen »Folkets Demonstration« bliver afholdt, og ifølge arrangørernes hjemmeside er det en regeringskritisk protest. På siden bliver der ikke eksplicit talt om flygtninge eller indvandring i det tilgængelige pressemateriale, men blot om behovet for demokrati.

Fredelig moddemo

Ifølge Ola Hakefelt var denne demonstration den hidtil største af slagsen og talte deltagere fra det nu nedlagte, nazistiske Svenskernes Parti, gruppen Nordisk Ungdom og Sverigedemokraterne, samt en række islamfobiske grupper, hooligans og internationale fascister fra Polen. Blandt talerne var blandt andet islamkritikeren, Ingrid Carlqvist.

Af samme grund havde den venstreorienterede organisering »Allt åt Alla« for første gang indkaldt til en moddemonstration, der forløb fredeligt. Det var efter denne moddemonstration, at Ola Hakefelt og hans venner blev overfaldet.

Læs artiklen »Demonstrationer i Stockholm« hos Aftonbladet

Genopblomstring af alliance mellem nazister og hooligans 

Overfaldet på aktivisterne sker dagen efter, at op 100 mænd deltog i en aktion, der ifølge svensk politi gik ud på at ramme uledsagede flygtningebørn. Der blev uddelt løbesedler med budskabet »Nu er det nok« med henvisning til de mange asylansøgere, der er kommet til landet. Løbesedlerne opfordrede til vold på flygtningebørn, hvilket det også ledte til. 

Svensk politi kobler overfaldsmændene til svenske fodboldgrupper, og Ola Hakefelt mener, at der er en opblomstring i samarbejdet mellem hooligans og organiserede højreekstremister.

– I forstaden Björkhagen syd for Stockholm, hvor jeg bor, var der for nogle måneder siden et møde, som handlede om at organisere et bosted for nytilkomne asylansøgere. Mødet blev afbrudt af folk fra hooligangruppen »Djurgårdens fina grabbar«, der kom sammen med folk fra den nynazistiske gruppe »Svenska Modstandsrörelsen« og stillede spørgsmål.

Læs artiklen »Inside the Neo-Nazi 'firm': Swedish football hooligans tell how they teamed up to launch vicious attack on Stockholm migrants« hos Dailymail
 

Ifølge den svenske aktivist var der fra omkring 2001-2009 et samarbejde mellem nynazister og hooligans i Stockholm, men nu ser man igen, at de deltager i aktiviteter på tværs af grupperne.

Ola Hakefelt er ikke i tvivl om, at de mennesker, der opfordrede til vold mod flygtningebørn, var nogle af dem, der havde inviteret de - formentligt polske - overfaldsmænd, der gik til angreb på ham og hans venner.

Han knytter også flyeren med budskabet »Nu er det nok« til gruppen Nordisk Ungdom, der brugte frasen »Nu er det nok« til at mobilisere til aktiviteter efter en asylansøger fra Eritrea knivdræbte en mor og en søn i et Ikea varehus.

Frygter mere vold

Samtidig har gruppen »Svenska Modstandsrörelsen« fredag lagt en tekst op, hvor de beskriver, at hooligans har »ryddet op« blandt kriminelle indvandrere.

– Jeg forventer, at de højreekstreme aktiviteter og volden bliver værre de kommende år, jeg tænker hele tiden på det, siger Ola Hakefelt og forventer, at »Folkets røst-demonstrationerne« vil fortsætte. 

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce