Annonce

FagligtArbejderbevægelsen og arbejdskamp
Baggrund
3. juli 2013 - 10:58

Topmøde: Fagbevægelsens krav røg til hjørne

EU’s »sociale dimension« er tom snak, mener dansk og europæisk fagbevægelse, efter stats- og regeringsledere igen har ignoreret fagligt lobbyarbejde.

På EU-topmødet i december 2012 proklamerede stats- og regeringscheferne en køreplan, som ville inkludere en social dimension og såkaldt »social dialog« i den økonomiske og monetære union.

Men på topmødet i sidste uge af juni 2013 blev spørgsmålet endnu engang udsat, og det er nu op til EU-kommissionen at bruge sommeren på et bud på, hvad der egentlig skal forstås ved det luftige begreb.

Den franske præsident antydede efter topmødet, at det kunne inkludere noget med en fælles mindsteløn i EU. Hollande gjorde det klart, at et forøget samarbejde i Eurozonen ville indebære en traktatændring.

Tomme ord

Op til topmødet har den Europæiske Faglige Sammenslutning skarpt kritiseret EU-toppen for ikke at tage fagbevægelsens krav alvorligt. EFS’ generalsekretær Bernadette Ségol har besøgt en række statsledere og advaret dem mod at ignorere de faglige krav.

Og en fælles udtalelse fra generalsekretæren og de to danske fagbosser, Harald Børsting, LO, og Bente Sorgenfrey, FTF, advarede topmødet om ikke at svigte endnu engang.

Men det er vel netop, hvad der skete.

»Når politikerne taler om vigtigheden af Europas sociale dimension, er det blot tomme ord. De gennemfører politikker, som er med til at forværre konsekvenserne af nådesløse økonomiske stramninger,« skriver de tre med henvisning til den EU-anbefalede nedskæringspolitik, som hærger de fleste europæiske lande.

»Skal man tro på udtalelserne fra flere europæiske statsledere, kan man fristes til at tro, at vi stort set er ved at være gennem finanskrisen. Men det er langt fra sandheden, og det ved de millioner af europæere, der stadig lever under hidtil uset hårde forhold og har oplevet en drastisk nedgang i deres levestandard, kun alt for godt,« skriver de.

Social fremgang?

»EU’s sociale dimension burde være ensbetydende med bedre leve- og arbejdsforhold, social beskyttelse, gode ydelser fra det offentlige og social dialog. Men virkeligheden er, at de europæiske statsoverhoveder fortsætter med at skære ned i det offentlige forbrug og liberalisere uden at skele til konsekvenserne. Som følge heraf undermineres arbejdspladser, arbejdsforhold og centrale serviceydelser i mange brancher,« konstaterer de faglige ledere.

Udtalelsen gentager fagbevægelsens krav om at sætte gang i investeringer og sikre regler, som forhindrer den sociale dumping som foregår under dække af EU’s regler om fri bevægelighed.

»På tværs af Europa er vores mål at sætte en stopper for de offentlige besparelser, som virker stik mod hensigten, stoppe konkurrence mellem medlemslandene der presser lønninger og arbejdsforhold og ansporer til skatteunddragelse, at der investeres i bæredygtig vækst og beskæftigelse, samt at der bakkes op om social dialog og kollektive overenskomstforhandlinger. Europa har ikke råd til at vente mere«, skriver de

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce