Annonce

The Pirate Bay
15. december 2014 - 22:49

Usikker fremtid for populær svensk fildelingshjemmeside

Politiets beslaglæggelse af serverne til The Pirate Bay har fået folkene bag den verdenskendte fildelingshjemmeside til at gå i tænkeboks omkring fremtiden.

Verdens mest kendte fildelingshjemmeside, The Pirate Bay, har været off-line siden svensk politi den 9. december beslaglagde sites servere og computere i Stockholm.

Og sådan kan det fortsætte i et godt stykke tid endnu.

I hvert fald har folkene bag den populære og omdiskuterede hjemmeside endnu ikke besluttet om de vil genåbne den og i hvilken form det i så fald skal ske.

Det fortæller en anonym aktivist fra netværket bag The Pirate Bay i et nyt interview med it-nyhedssitet Torrent Freak.

– Vi blev ikke overraskede over politiets aktion. Det er en del af spillet og vi kunne ikke være mere ligeglade. Men samtidig har vi også brugt det som en anlending til at give os selv en pause, fortæller 'Mr. 10100100000' til Torrent Freak. 

Læs artiklen »Pirate Bay Responds to The Raid, Copies and The Future« hos Torrent Freak.

Læs artiklen »Svensk politi smider The Pirate Bay offline« hos Modkraft.

Brugervenlig, men ulovlig

The Pirate Bay blev grundlagt i 2003, som en del af den svenske 'pirat-bevægelse' og kampen for fri adgang til internettet.

Hjemmesiden var både en politisk protest imod store firmaers copy-right-regler, som grundlæggerne mente begrænsede den digitale ytringsfrihed, og et konkret bud på hvordan borgerne ved hjælp af moderne teknologi kan opleve kultur – særligt musik, spil og film – gratis.

Hjemmesiden indeholdt ikke noget copy-right-beskyttet materiale, men giver alene brugerne mulighed for at dele deres filer – de såkaldte torrents – via en simpelt og brugervenligt søgemaskine.

Alligevel har de svenske myndigheder på foranledning af advokater fra underholdningsindustrien i blandt andet USA haft held til at kriminalisere The Pirate Bay og danske teleudbyddere i Danmark blevet pålagt, at spærre danske internetbrugeres adgang til hjemmesiden.

I 2009 blev de tre grundlæggere og én af deres medsammensvorne idømt et erstatningskrav på 30 millioner kroner og et års ubetinget fængsel for overtrædelse af ophavsretten.

Se »Gratis dokumentarfilm om Pirate Bay-retssag« hos Modkraft.

Læs artiklen »Højesteret forbyder adgang til The Pirate Bay« hos Modkraft.

Dårlige koder, masser af reklamer

Trods retssagen, så er The Pirate Bay levet videre, og administreres i dag af en ny generation af teknikkere og IT-kyndige fra flere lande, der servicerer hjemmesidens mange millioner af brugere.

Men mens den teknolgiske udvikling er raset derud af, så har både pirat-bevægelsen og The Pirate Bay ifølge kritikerne tabt momentum.

Én af dem er Peter Sunde, der var med til at skabe hjemmesiden og fornylig blev løsladt fra fængslet.

– The Pirate Bay har udviklet sig til et sted, som folk bare forventer er der. Ingen er villige til at udvikle teknolgien videre. Sitet er grimt, fyldt af gamle koder, bugs og gammelt design. Det eneste der har ændret sig antallet af reklamer, skriver Peter Sunde på sin blog.

Læs bloggen »The Pirate Bay down, forever?« her.

Bagkatalog bevaret – fremtid usikker

Efter at The Pirate Bay har taget en pause fra internettet, så har der været flere forsøg erstatte den – bogstavlig talt.

Senest har folkene bag en anden fildeingshjemmeside, kaldet IsoHunt, lanceret »Old Pirate Bay«, som gendannet hele bagkataloget fra den lukkede hjemmeside.

Hvis man vil dele eller hente nye filer, så skal det dog ske via IsoHunts egen hjemmeside eller på en af de mange andre torrent-sites, der stadig findes.

Læs artiklen »Pirate Bay sejler videre i klonet skib« hos DR.

De nuværende aktive i The Pirate Bay-projektet lover dog, at man nok skal høre om det, hvis de beslutter at genåbne den ægte piratbugt.

– Om vi vil genstarte? Vi ved det endnu ikke. Men hvis og når vi gør, så vil det være med et bang, fortæller 'Mr 10100100000'.

Læs artiklen »Top 10 Most Popular Torrent Sites of 2014« hos Torrent Freak.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce