Annonce

Nej tak
6. november 2012 - 15:56

Venstrefløj: Boykot ekstremisme-undersøgelse

Frygten for »øget kriminalisering og repression mod alle udenomsparlamentariske tendenser« får venstrefløjsaktivister til at afvise en kortlægning af politisk ekstremisme i Danmark.

Det er ikke ligefrem åbne arme, som møder Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI) i forbindelse med centerets kortlægning af politisk ekstremisme og udemokratiske holdninger på blandt andet venstrefløjen.

Centeret skal på vegne af Social- og Integrationsministeriet de kommende to år indsamle viden om og komme med konkrete bud på forebyggelse af religiøs og politiske ekstremisme i Danmark.

Men ifølge Modkrafts oplysninger mødes initiativet af stor modvilje på venstrefløjen.

Og flere steder på internettet og på sociale medier opfordrer aktivister direkte til en boykot af undersøgelsen.   

»Hermed en opfordring til alle om at sprede ordet og lade være med at snakke med dem. Der er tale om en rapport, der skal medvirke til øget kriminalisering og repression mod alle udenomsparlamentariske tendenser. Det er totalt uacceptabelt – så sørg for, at dine politiske kammerater ikke bliver narret til at snakke med dem,« står der i en meddelelse, som er blevet spredt via Facebook og offentliggjort på hjemmesiden Anarkistisk Debatforum.

Læs artiklen »Forskningscenter skal kortlægge politisk ekstremisme« hos Modkraft.

SFI: Ingen kommentarer

I en projektbeskrivelse på SFI's hjemmeside kan man læse, at forskningscenteret ønsker at kortlægge »anti-demokratiske og ekstremistiske miljøer som på forskellig vis sætter tilliden og trygheden under pres i det danske samfund«.

Disse miljøer er ifølge forskningscenteret kendetegnet ved »forenklede verdensopfattelser og fjendebilleder, hvor bestemte grupper eller samfundsforhold ses som truende«.

Desuden ledes der efter grupper og personer, der udviser »intolerance og manglende respekt for andre menneskers frihed og rettigheder« samt en »legitimering eller udøvelse af for eksempel trusler, pres, chikane, hærværk, vold eller terror med henvisning til samfundsforhold, man er utilfreds med«.

Modkraft ville gerne have spurgt SFI om denne definition også gælder personer på venstrefløjen, som arbejder for, at det kapitalistiske system skal afskaffes eller ved hjælp af blokader eller civil ulydighed lægger pres på myndigheder eller arbejdsgivere i forbindelse med for eksempel faglige konflikter.  

Men forskningscenteret ønsker ikke at udtale sig.

»SFI har besluttet, at SFI for nærværende ikke giver interview eller oplysninger om undersøgelsen. Det sker af hensyn til dataindsamlingen, som foregår under vanskelige forhold,« lyder begrundelsen på centeret hjemmeside.

Læs SFI's beskrivelse af »Kortlægning af anti-demokratiske og ekstremistiske miljøer i Danmark«.

Viborg takker nej

Venstrefløjens modvilje mod ekstremisme-undersøgelsen er opstået efter udgivelsen af en forundersøgelse i maj, der danner grundlag for det nuværende arbejde.

I rapporten »Politisk ekstremisme i Danmark« skrevet af Chris Holmsted Larsen fra Roskilde Universitet bliver flere venstrefløjsgrupper betegnet som »ekstremistiske«.

Det udløste skarp kritik fra både Socialistisk UngdomsFront, Libertære Socialister og Antifascistisk Aktion samt flere bloggere på Modkraft.dk.

Læs artiklen »Venstrefløjsgrupper kritiserer ekstremisme-rapport« hos Modkraft.

Og kritikken er også aktuel i relation til den nye undersøgelse, mener en aktivist.

– Problemet med den nuværende undersøgelse er, at man har et prædefineret mål i stedet for at have et åbent sind. Man har allerede besluttet, at der er ekstremister, og hvem de er, siger Chris Bay, som er talsperson for netværket Viborg For Mangfoldighed, til Modkraft. 

SFI henvendte sig den 1. november til netværket, som samler forskellige venstreorienterede partier og foreninger, for at få et interview med en eller flere af deres aktivister.

I henvendelsen skriver forskningscenteret:

»Kære Viborg for Mangfoldighed

Vi skriver til jer, fordi vi er ved at skrive en rapport om højreorienterede, venstreorienterede og muslimske miljøer i Danmark. Vi vil meget gerne tale med jer for at høre lidt om jeres egne holdninger samt jeres viden om de højreorienterede og de muslimske grupper

Vi kommer meget gerne til jer, og I bestemmer tid og sted. Vil I hellere interviewes over telefonen, er det selvfølgelig også en mulighed.

Bedste hilsner

SFI- Det Nationale Forskningscenter for Velfærd« 

Selvom der ikke står noget om ekstremisme i mailen, så har det antiracistiske netværk afvist at deltage.

– Som venstreorienteret har man ingen politisk interesse i at være med i en undersøgelse, som kan føre til øget repression og mere overvågning, siger Chris Bay og understreger, at han mener, at der i et demokrati skal være plads til folk, som er kritiske overfor det repræsentative demokrati og det økonomiske system.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce