Annonce

Dokumentation
30. maj 2013 - 15:18

Videoaktivister vil afsløre politiovergreb på Christiania

Offentligheden skal vide, hvilke svinestreger politiet laver, når de jagter hashhandlere på Christiania. Det mener ny dokumentationsgruppe på fristaden.

Videoaktivistgruppen Christiania Dokumentar (CADOK) har sat sig for at dokumentere konsekvenserne af politiets jagt på hashrygere og hashhandlere på fristaden Christiania.

Gruppen blev dannet omkring årsskiftet og har siden februar filmet indsatsstyrken 'Task Force Pusher Street' i aktion, fordi de mener, at betjentene begår overgreb på beboere og besøgende på Christiania.

– Politiets aktioner herude minder om terroraktioner, fordi de skræmmer en hel befolkningsgruppe herude. Deres taktik er tilsyneladende at kaste et stort net ud og anholde en masse mennesker. Men de fanger mange, som intet har med hashhandlen at gøre, siger Jørn Balther fra CADOK til Modkraft.

Anholdes og løslades uden sigtelse

Videoaktivisterne har indtil videre offentliggjort to videoer på hjemmesiden YouTube.

Den første video er fra den 8. maj og viser en deling civilklædte betjente lægge fire personer i håndjern og eskortere dem ud af området sammen med et hold kampklædte kollegaer.

I en beskrivelse af videoen skriver CADOK, at optagelserne viser »et voldelig overfald på helt tilfældige mennesker, som stod det forkerte sted det forkerte tidspunkt.«

Se CADOK's video fra Christiania.

Jørn Balther mener, at politiets fremgangsmåde er under al kritik.

– Betjentene smider folk på jorden, presser deres hoved nedad, river dem rundt i deres arme og er ikke blege for at give dem en drag over nakken med kniplen, hvis de bevæger sig. På stationen skal de smide tøjet og undersøges i røven. Typisk bliver de så løsladt efter et par timer, uden afhøring eller en sigtelse. Det er ren chikane, siger Jørn Balther til Modkraft. 

Se indslaget »Tilfældigt anholdt«.

Vil skabe balance

Han mener, at Taskforce Pusher Street består af betjente, som er fjendtligt indstillet overfor Christiania, og at det skinner igennem, når de er på arbejde.

– De virker meget aggressive og skaber en utryg stemning herude, siger Jørn Balther.  

Han mener desuden, at politiet ikke har befolkningens opbakning, da et politisk flertal i Københavns Kommune faktisk ønsker en kontrolleret legalisering af hash.

– Også derfor er det vigtigt, at offentligheden får at vide, hvilke svinestreger politiet laver. Det er nødvendigt med en reel beskrivelse af hverdagen herude, og at der kommer en balance i nyhedsdækningen, siger talspersonen for CADOK.

Jørn Balther har tidligere lavet tre dokumentarfilm om Christiania, og planen er på sigt, at CADOK's materiale skal indgå i en ny film om livet på Christiania, efter normaliseringsaftalen med staten blev underskrevet sidste år.

Det er dog ikke verdens nemmeste opgave, som dokumentafilmsinstruktøren og hans netværk af frivillige aktivister har kastet sig over.

– Vi har allerede fem klagesager kørende hos politiet, fordi de forsøger at forhindre vores folk i at arbejde, fortæller Jørn Balther.

Se CADOK's indslag om politiets chikane.

Jørn Balther har tidliger lavet filmene »Papirkrigen«, »kultukrigen« og »cirkuskrigen« om hverdagen på Christiania. 

Filmene kan ses gratis på Youtube her.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce