Annonce

28. januar 2017 - 1:17

Åbent brev til Nikita Klæstrup

Det er helt ok at vælge sine kampe, men det er ikke i orden at gå direkte til angreb på vigtige feministiske sejre. Så giver det ikke mening at kalde sig feminist.

Det er ikke dine pointer om krop og seksualitet jeg tænker på. Her er jeg helt enig med dig og jeg synes at din kamp er god og nødvendig. Jeg var selv en af de aktivister der for 9 år siden badede topløs i svømmehallen DGI-byen og dermed var med til at sætte de ”bare bryster” på dagsorden. Vi havde et lidt andet fokus og en anden tilgang dengang, men jeg tror vi er enige om den grundlæggende pointe: At vi kvinder selv vil bestemme hvornår og hvordan vi vil være sexede. 

Jeg er også forarget over den slutshaming du er blevet udsat for - ikke mindst fra kvinder der kalder sig feminister. Det er skuffende og ødelæggende for søstersolidariteten.

Det jeg vil kritiserer dig for er noget helt andet. Jeg kan simpelthen ikke forstå hvordan du kan kalde dig feminist og samtidig støtte det mest kvindefjendske parti i folketinget: Liberal Alliance.

Velfærd er det vigtigste fundament for ligestilling. Det er velfærden der har løftet utallige byrder væk fra kvinders skuldre i familierne, ved at sikre daginstitutioner, sygepleje, ældrepleje og meget andet. Sådan har vi opnået en af de højeste andele af kvinder på arbejdsmarkedet i verden.

I hundrede år har kvindebevægelsen været en af de stærkeste kræfter der har skabt vores velfærdssamfund. Et samfund der f.eks. sikrer at man økonomisk har mulighed for at forlade en voldelig mand, fordi man med sociale ydelser og særlig støtte til enlige forsørgere, som samfund sikrer at man kan få tag over hovedet og en god og tryg fremtid for sine børn – også hvis man er alene.

Alle undersøgelser viser at den vigtigste baggrund for at vi er et af de mest ligestillede lande, er vores stærke velfærdssamfund. Og netop dette vil Liberal Alliance smadre!

Jeg er helt med på at vi stadig er langt fra ligestilling og at der er mange kampe at kæmpe endnu. Jeg er også helt bevidst om at det kan være nødvendigt at prioritere i hvor man lægger sine kræfter. Jeg forventer ikke at du skal kæmpe alle feministiske kampe på én gang. Det er der ingen der kan. Og jeg bebrejder dig ikke at du har valgt et bestemt fokus-punkt der handler om krop og sex. Men at du, gennem dit aktive engagement i Liberal Alliance, direkte er med til at modarbejde de kampe vi andre kæmper og som generationer før dig har dig har slidt for, det synes jeg er over stregen. Jeg kan ikke se hvordan det på nogen måde er foreneligt med at kalde sig feminist.

Annonce