Annonce

6. januar 2015 - 16:23

Velkommen til Danmark - her betaler vi skat!

Starbucks, der er verdens største kæde af kaffebarer, er for alvor ved at etablere sig i Danmark. 11 steder i landet har de nu slået sig ned, og i Odense kender vi dem fra Syddansk Universitets hovedcampus, hvor de åbnede i september.

Ligesom andre store multinationale selskaber er de velkomne, men én ting skal de huske: I Danmark bidrager alle til fællesskabet!

For os er det en selvfølge, at alle spytter i fælleskassen, så vores velfærdssamfund kan løbe rundt. Desværre oplever vi oftere og oftere, at store multinationale selskaber er ligeglade med vores fællesskab.

I England er Starbucks berygtet for sin skatteunddragelse. I mere end 15 år har de undgået at betale skat på trods af, at de nu har over 800 caféer alene på de britiske øer. Over hele kloden skyder Starbucks’ kaffebarer op, men deres overskud ryger ofte i skattely langt væk fra de lande, hvor pengene rent faktisk er tjent.

Heldigvis er det ikke alle, der vil finde sig i den slags svineri. Protesterne i England har været massive – både fra almindelige oprørte borgere og ejerne af de små lokale kaffebarer, der i stigende grad bliver udkonkurreret af Starbucks, fordi det er svært af hamle op med en konkurrent, der ikke har tænkt sig at betale skat på lige vilkår med alle andre.

Nu er Starbucks så kommet til Danmark. Landet der i det anerkendte finansmagasin Forbes så sent som i sidste uge blev kåret til verdens bedste land at drive forretning i. De får glæde af vores veluddannede arbejdskraft, vores stærke infrastruktur og vores sociale sikkerhedsnet, der gør det let at hyre og fyre medarbejde. Det er kun rimeligt, at de er med til at finansiere det samfund, de nyder godt af.

Det er ganske enkelt ikke fair, hvis vi for fremtiden skal se, at ham eller hende, der langer kaffe over disken på Starbucks, betaler mere i skat end hele virksomheden tilsammen. Sådan er det allerede på Burger King, der i årevis har betalt et rundt nul i selskabsskat i Danmark.

Jeg håber, at du være med til at byde Starbucks velkommen til Danmark og sige klart, at hvis de vil være her, så må de bidrage ligesom alle os andre. Vi ved nemlig, at et folkeligt pres virker. I England har Starbucks efter protesterne indvilliget i at betale lidt mere af den skat, samfundet rent faktisk er berettiget til. Og kombineret med en stærk politisk indsats mod skattely, skal vi nok få bugt med de multinationales skattesnyd.

Indlægget er bragt i Fyens Stiftstidende.

Annonce