Annonce

13. september 2016 - 10:44

3F Kongres 2016 Allesammen-Dag 3

Dagens historie fra virkeligheden

Hurtig blokade fra 3F Frederiksborg stopper konflikt ramt firma

Dagens gæst

Lizette Risgaard, LO Formanden er på hjemmebane og blandt venner, når hun skal tale for de delegerede på kongressen. Hendes budskab er klart; Vi skal have et Danmark, der satser på mennesker og ikke på skattelettelser.

Hun citerer Peter ”Ymer”, stilladsarbejder fra Århus, som dagen før sagde;

”Let røven og kom i gang” – og det roser hun 3F’erne for at være gode til.

Til gengæld nævner hun ikke kampen mod EU og TTIP

Formandens ord - og den videre kamp

Resten af formiddagen bruges på at formand Per Christensen svarer på de 2 dages debat. Kampen mod social dumping, 2025 plan og den borgerlige regering er i centrum og der er ikke de store uenigheder på kongressen

2 prisoverrækkelser

Basel Kamals mindepris

Mindeprisen er stiftet af afdøde 3F-medlem Basel Kamal, , der testamenterede sin formue til en mindefond. Basel, palæstinenser og ansat på Rigshospitalet, var med til at stifte NIF, netværk i fagbevægelsen, som arbejder for integration på arbejdspladsen.

Der kan indstilles kandidater – personer, afdelinger, organisationer, foreninger, selskaber mv. - der har gjort en særlig indsats for integration, inklusion og mangfoldighed i det danske samfund, og som har medvirket til at bygge bro, solidaritet og fællesskab på de enkelte arbejdspladser.

Det var stærkt og rørende at se 3 prismodtagere;

Metro teamet fra BJMF

Elena Ramona Savulescu, rumæner og meget aktiv på Lolland

Den faglige klub ”Grønært” på Flensted Snitgrønt

Jens Bjørst Mindepris

Jens Bjørst var en meget aktiv advokat som kørte mange principielle sager for 3F – og SID – ikke mindst for de svageste af vores medlemmer.

Prisen går til Elaine Larsen, faglig sekretær i 3F Frederiksborg, som i sit lange arbejde med sagen om 'slikfuskeren' David Yüksel har lært, at social dumping er meget mere end underbetaling og frygtelige arbejdsforhold.

Politiske signaler ?

Resten af dagen bruges på nye forslag og ændringsforslag til forbundets love og til Fagligt og Politisk Grundlag.

Det kan lyde kedeligt, men der er stærke politiske signaler i de forslag der diskuteres.

Her kan blandt andet nævnes;

  • Kampen mod TTIP og CETA, hvor der blev enighed om at sikre en kritiske debat om frihandelsaftalen med henblik på at hindre social dumping, forsvare og forbedre vores arbejdsmiljøstandarder, faglige rettigheder og velfærd.
  • De unge, hvor der blev diskuteret mere indflydelse, mere respekt og bedre muligheder for de unge
  • Det nye arbejdsmarkeder – deltids og projektansættelser, frivillige der erstatter regulære jobs, vikarer og hele problematikken omkring det digitale arbejdsmarked.
  • Overenskomsterne med fokus på kædeansvar og ”Musketer-ed”, som går ud på at når der forhandles nye overenskomster, så må de forskellige brancher ikke lukke forhandlingerne før alle har opnået et resultat. Det lykkedes ikke at vedtage en musketer-ed, men der blev vedtaget at; ” Forud for og under overenskomstforhandlingerne koordinerer og afstemmer grupperne løbende situationen med hinanden.” 
  • Kædeansvar blev skrevet ind i det faglige politiske grundlag.

 

Annonce