Annonce

29. september 2014 - 19:43

Hva'så 'triker'.

Var i weekenden samlet med 130 tillidsfolk fra Dansk El-Forbunds region Øst - Gode stærke tillidsrepræsentanter som dagligt kæmper en brav kamp for at sikre fornuftige løn og arbejdsforhold for deres kollegaer i landets el-firmaer. Folk jeg fuldt ud beundre for deres flotte stykke arbejde, og smilet var også stort når man dagen langt hørte gode historier om godt solidt fagligt arbejde fra de forskellige pladser (især fordi de stærkt organiserede firmaer selvfølgelig er godt repræsenteret i et sådan sammenhæng)

 

Men smilet falmede og opgivenheden kunne spores i øjne på kollegaerne, når snakken faldt på den politiske situation – især under en debat med de tre ”arbejderpartier” fredag aften.

At overhøre debatten, spørgsmålene og kommentarerne til S-SF, viste med alt tydelighed at tilliden, respekten og takken for deres politiske arbejde, kunne ligge på et yderst lille sted!

 

For sandheden er at Dansk El-Forbund fra start af ”adopterede” Helle Thorning som deres kandidat, hun blev fremført af flere omgange internt i forbundet og rost højt. Og i forbindelse med valget blev medlemmerne opfordret til at stemme på en af de tre partier, og der blev uddelt økonomisk støtte til selvsamme tre – i høj grad til Socialdemokratiet – som også blev fremhævet...

og lige siden har forbundet følt sig røvrendt...

Én ting er de generelle angreb, som har ramt alle lønmodtagerne hårdt (kan blandt andet nævne: Kontanthjælpsreformen, SU reformen, Sygedagpengereformen, dagpengereformen, tilbagetrækningsreformen, førtids- og fleksjobreformen, mm.) - Her har El-forbundet gang på gang raslet med sablerne i offentligheden og ytret sin kritik, det interessante på de interne linjer har været, at uanset hvor hårdt forbundsformanden kritiseret regeringen i offentligheden, så blev han stadigvæk internt mødt af krav om endnu hårdere retorik, så klimaet mellem vores solide fagforbund som ligger i den gode ende af nærhed til medlemmerne, og regeringen har været iskoldt.

Men helved frøs til, da regeringen før sommer erklærede frontaltangreb mod det autoriserede arbejde i El, kloak og VVS branchen (samt ophævelse af hele vores regelsæt i Danmark omkring El-arbejde).

Her stod både arbejdsgivere og fagforeninger som klart modstandere af en opblødning af reglerne, som forringer kvaliteten, kontrollen og sikkerheden ved dette arbejde (med frygt for katastrofale konsekvenser f.eks. i forhold til el brande, som der allerede nu er ca. 3.000 af årligt, hvilket koster ca. 11 menneskeliv, og samfundet ca. 3,7 milliarder – de tal frygter man vil stige) – ét voldsomt angreb mod alle tre brancher, hvor regeringen med Henrik Sass i spidsen blindt krævede ændringer i reglerne, for at sikre ”bedre konkurrence i brancherne” (oversat: mulighed for at andre faggrupper lettere kan lave el-arbejde, og lettere mulighed for udenlandske firmaer til at udføre arbejde i Danmark som ellers har haft karakter af høj kvalitet og sikkerhed).

 

Det var dette frontalangreb på branchen som er blevet udslagsgivende for at toppen i Dansk El-Forbund har stillet forslag til kongressen i oktober om at droppe den ”faste valgkampstøtte” i budgettet.

 

Men det er en fejlagtig logik i toppen!

Blot fordi man køber en togbillet, og efterfølgende opdager at toget køre i den forkerte retning, så er konklusionen ikke at droppe offentlig transport! – men blot at blive skarpere på hvilken retning man køber billet til!

 

Netop i én tid hvor folketinget i den grad blander sig i arbejdsmarkedspolitik f.eks. ved at smadre hele ”security” - sikkerheds - delen af vores fleksible arbejdsmarked - ”flexicurity model”, eller blander sig i overenskomstforhold, kampen mod social dumping mm. Så må det stå klart at det faglige arbejde, er et politisk arbejde! - Så er det en katastrofal konklusion at drosle ned på det politiske arbejde som fagforbund.

Og hvad værre er, så er El-Forbundet langt fra de eneste i disse tanker, også 3F og Serviceforbundet har meldt ud af de vil droppe deres partistøtte, og Blik og Rør samt malerforbundet forventer at tage samme diskussion.

 

Problemet med denne logik er dog blot, at den langt fra er gennemtænkt, at trække stikket uden alternativt, åbner blot vejen yderligere for at de borgerlige kan trumfe igennem næste valg, og næste regeringsperiode, en situation selvsamme fagforbund næppe ønsker.

Derfor er det næppe gennemtænkt den strategi forbundene har lagt ud. I stedet for at orientere sig enøjet mod deres økonomiske midler, så burde de mere eftertænksomt sætte sig ned og overveje hvordan man kan opbygge det afgørende pres for at sikre sig at partier som socialdemokratiet skiftede kurs, og måske udnytte deres regeringsledelse til at sikre sig en politik til fordel for lønmodtagerne.

Men hvis dette pres skulle opbygges er der behov for en helt anden logik i toppen af bevægelserne, de 5 omtalte forbund repræsentere alene 350.000, men hvordan har disse forbund på nogen måder aktiveret deres medlemmer for at kunne ligge pres på S-SF?

Ikke én gang i den forgangene valgperiode har forbundet indkaldt til aktioner, åbne møder eller demonstrationer mod den førte politik, og end ikke med den nuværende underskriftindsamling mod dagpengekatastrofen har de opfordret folk til at underskrive (www.dagpengeløsning.nu)

På trods af at selv samme organisationer var forrest fremme under den sidste regering, med presset mod VKO, et pres som i flere omgange resulterede i at regeringen måtte trække deres angreb tilbage, eller som minimum bløde af på dem.

Netop med den erfaring så frisk i erindring, så er det næsten paradoksalt at de ikke har udnytte de samme værktøjer i skuffen mod den nuværende regering, som burde være endnu mere modtagelig for presset!!

 

Hvis vi som lønmodtagere skal se bare lidt lyst på fremtiden, og forhindre de værst mulige angreb, så er det en falliterklæring at stoppe vores politiske arbejde - i stedet må det intensiveres og oprustes yderligere.

 

Alternativet er en endnu mere borgerlig regering, som uden modstand vil have held til at fortsætte yderligere af det spor den nuværende regering har lagt, og som ikke vil holde sig tilbage for at smadre løs på fagbevægelsen og det organiserede arbejdsmarked, eller tillade yderligere ”konkurrence” udefra, eller finder undskyldninger for at sparke endnu hårdere til de kollegaer som modtager offentlig forsørgelse.

 

Så kære gode kollegaer, når vi i slutningen af oktober skal til kongres, og når debatten om fremtidens politiske arbejde skal tages, så har vi ikke råd til at diskutere hvordan vi indstiller det, det er os påtvunget at diskutere hvordan vi optimere det!

 

Her ville nogle stærke signaler fra kongressen, de delegerede og hele apparatet være:

-                     Opstilling af reformer der skal annulleres og tilbagerulles (se listen i starten til første inspiration!)

-                     Opfordring til at alle om at få sikret sig debat af dagpengespørgsmålet på alle arbejdspladser og indsamle underskrifter lokalt

-                     Indkaldelse til møder i alle byer med diskussion af hvordan vi skifter den politiske kurs, gerne i samarbejde med andre fagforeninger.

-                     Åben appel til andre fagforbund om at samle kræfterne til en fælles markering mod regeringens fjendtlige politik.

-                     Uformel diskussion blandt de stærke klubber, om tiden var inden til at man stoppede arbejdet tidligt en dag, og diskutere yderligere protester mod at 41.000 kollegaer i forskellige brancher er blevet sparket ud af vores sikkerhedsnet!

-                     Nægte at administrere regeringens forringelser af A-kasserne, og A-kassesystemet

-                     Diskussion af opbygning af ny solidarisk arbejdsløshedsunderstøttelse

-                     Styrke en målrettet indsats med at få alle arbejdsløse kollegaer tilbage ind i virksomhederne.

-                    Opsigelse af alt politisk samarbejde med regeringen før den har skiftet kurs (f.eks. bruges der lige nu millioner – nok i omegnen af ca. 100 millioner kontingentkroner i de 5 forbund – på det næste år at udvikle helt nye erhvervsuddannelser, i forbindelse med regeringens erhvervsuddannelsesreform – hvorfor betale for denne regerings svinske arbejde?)

Annonce