Annonce

20. maj 2014 - 23:59

Pris til ROJ TV udfordrer terrorloven

Store Bededag modtog folkene omkring den kurdiske tv-station ROJ TV en pris for at sætte fokus på de angreb og indskrænkninger mod grundlæggende frihedsrettigheder, terrorloven har medført.

Sådan lød del af begrundelsen for, at halvdelen af Græsrodsprisen fredag 16. maj 2014 blev uddelt af RØD FOND på Enhedslistens årsmøde i Øksnehallen.

Prisen blev modtaget af en berørt Imdat Yilmaz, der var direktør for ROJ TV, indtil selskabet bag gik konkurs i august 2013.

- Jeg er virkelig rørt over at modtage denne pris, sagde Yilmaz.

- Jeg tager selvfølgelig imod denne pris på vegne af det kurdiske folk. For ROJ TV var folkets tv og var finansieret af det kurdiske folk.

Prisen blev overrakt af Hilde fra RØD FOND, Enhedslisten.

Udover selve prisen, fik Imdat Yilmaz også en check på 20.000 kr.

ROJ TV-dom får konsekvenser langt ud over Danmarks grænser

ROJ TV har været en af de få tv-stationer, der har bragt nyheder til millioner af kurdere verden over om den undertrykkelse, kurderne udsættes for, blandt andet i Tyrkiet. Og om det kurdiske folks modstand mod den undertrykkelse, begrundede Hilde.

I februar frakendte Højesteret ROJ TV sendetilladelsen i Danmark. Selskabet var på det tidspunkt allerede gået konkurs på grund af den millionbøde, landsretten havde vurderet, at ROJ TV igennem en såkaldt ensidig og partisk dækning var med til at fremme terror.

- Vi skal huske, at det netop er Tyrkiets anstrengte forhold til ytringsfriheden og lange historie med undertrykkelse af kurderne, der var årsagen til at tv-stationen valgte at være i et andet land til at starte med, pointerede Hilde.

I pris-talen blev det understreget, at dommen om frakendelse af ROJ TV’s sendetilladelse har konsekvenser langt ud over Danmarks grænser. For kernen i pressefriheden og ytringsfriheden går ud på, at medier frit skal kunne dække konflikter. Stater skal ikke blande sig i hvilke parter, der skal høres, hvornår og hvor meget.

Terrorloven skal laves om

Med 20.000 kr. i hånden på folkene omkring ROJ TV, håber Enhedslisten/RØD FOND, at sagen mod ROJ TV kan bringes for Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg (ECHR).

- Ytringsfrihed og kampen mod brutal undertrykkelse er ikke terror, men en grundlæggende rettighed og en nødvendighed i kampen for forandring og en bedre verden, sagde Hilde Uhlving Hylling.

Pirosbe! (Tillykke)

Se hele prisoverrækkelsen fra Enhedslistens Årsmøde, (overrækkelsen af prisen til ROJ TV starter 6:10)

 

 

 

Annonce