Annonce

4. februar 2014 - 15:39

Obama vil lukke Guantanamo - holder han løftet denne gang?

Præsident Barack Obama bebudede i tirsdags i sin State of the Union-tale til  en tætpakket forsamling, at 2014 skal være året, hvor det berygtede  amerikanske torturfængsel på Guantanamo Bay i Cuba lukkes.

 Obama gentog dermed – endnu en gang - sit gamle løfte, der går helt tilbage fra dengang han tiltrådte som præsident for fem år siden,  om at lukke fængslet og opfordrede Kongressen til at hjælpe ham i den  proces.

 »Det skal være året, hvor Kongressen fjerner de sidste hindringer med  hensyn til overflytning af fanger, og hvor vi lukker fængslet i  Guantanamo Bay,« sagde Obama.

 Desværre kom Obama ikke med detaljer, om de tilbageværende 155 fangers skæbne, herunder om og hvordan de vil bliver flyttet.

Efter angrebet mod USA 11. september 2001 indledte USA en  global klapjagt mod formodede terrorister, som har været  tilbageholdt uden retssag siden i torturfængslet,

der om noget er blevet en skamplet på USA's i forvejen blakkede omdømme.

Det skyldes, at  Guantanamo er og har været et klart eksempel på USA's dobbeltmoral, når det gælder overholdelse af de mest basale menneskerettigheder: 

Guantanamo er som bl.a. Amnesty International har slået fast et "juridisk  ingenmandsland", hvor fangerne udsættes for tortur og fortsat fængsling  under umenneskelige forhold - uden overhovedet at være kommet for en  dommer.

Protesterne og kritikken af Guantanamo er senest kommet til udtryk  forleden, hvor 31 pensionerede generaler – ifølge Human Rights First - opfordrede Obama til at overholde det løfte, som verden var vidne til,  da Obama for 5 år siden  underskrev ordren om at  lukke Guantanamo og tillige forbød tortur under afhøring.

USA bør tillige gøre op med sin straffrihed for tortur, som er i klar  strid med Folkeretten og alle internationale konventioner, herunder især  FNs konvention mod tortur. Hvis Obama fortsat giver straffrihed til Bush  og de øvrige ministre og embedsmænd, som var ansvarlig for  water-boarding og anden tortur, er det ikke alene dobbeltmoralsk, men " konventionsstridigt. "  Det bør andre lande og FN, minde USA om. Det gælder også Danmark, hvor  regering og folketinget bedst kunne sætte et eksempel for USA ved selv  at få retsforfulgt tortur:

Danmark bør kræve den tidligere israelske  ambassadør Carmi Gillon udleveret til den retsforfølgning, som Israel  har forsømt i mere end 15 år. Der må ingen straffrihed være for  tortur. 

 Det er og var baggrunden for at vi fra ATSF – Anti-Tortur  Støtte-fonden -forleden politianmeldte Gillon under hans ophold i  Danmark, men den tidligere israelske ambassadør tog i al hast det  første fly tilbage til Israel og undgik derved – foreløbig -  at  komme til at stå til ansvar i en retssal for den tortur som han selv har  tilstået.

Og organisationer som Amnesty, Dignity (det tidligere hæderkronede RCT  – Rehabiliteringscentret for Torturofre - som læge Inge Genefke for  snart 40 år startede sit livslange arbejde for) og det internationale  rehabiliteringsråd for torturofre, IRCT, samt FN-forbundet bør komme  på banen. De bør lægge pres på regeringen for at få undersøgt, hvorfor man lod Gillon rejse og hvem, som gav Israels ambassade besked  om at der var indgivet en politianmeldelse mod ham. Alle gode kræfter bør opfordre Danmark til at hjælpe Obama med at  holde sit løfte ved at modtage nogle af fangerne fra Guantanamo.

Danmark  har om noget land både viden og andre ressourcer for at kunne rehabilitere de overlevne torturofre – ofre for den erklærede krig mod  terror, der allerede har kostet alt for mange ofre både i liv og  manglende overholdelse af de basale menneskerettigheder.

Annonce