Annonce

25. juni 2012 - 21:03

Åbent brev til Enhedslisten

Kære venner i Enhedslisten.

Jeg både deler og forstår jeres frustration og vrede over regeringens skattereform. Med deres afvisning af aftalen med jer har regeringen med syvtommersøm fastslået at man (som forventet) vil forfølge en højreorienteret økonomisk politik hvor de fattigste skal have mindre mindre og de rigeste mere mere.

Hvad vi ser med skattereformen er ikke et resultat af et forkert håndteret forhandlingsforløb – det er et resultat af Socialdemokraterne og de Radikales (og til dels ”det nye SF”) politiske strategi om at forfølge en neo-liberal økonomisk linje.

Mit indtryk er at I har været holdt for nar hele vejen og at man fra regeringens side hele tiden har ønsket et såkaldt ”bredt” forlig. Folkesocialisterne har selvfølgelig været en joker og man har kunnet håbe på at ville eller kunne presse en bedre reform igennem, men dette har de åbenbart ikke ønsket eller formået.

 

Hvad nu?

Uagtet at hverken jeg, I eller Folkesocialisterne selv kender deres politiske projekt, og at de således agerer som en joker i enhver analyse, er faktum nu at vi har en højreorienteret regering og at venstrefløjen (Folkesocialisterne inkl.) er i en kæmpe krise.

Som Johanne er inde på i fredags er venstrefløjen i opposiion og i den situation duer jeres foreløbige taktik med at ville presse forbedringer igennem via forhandlinger i diverse ministerier altså ikke.

Situationen kalder på et svar og svaret er handling og politisk kamp for en bedre fordeling af samfundets ressourcer. I den kamp spiller Enhedslisten en yderst central rolle og derfor dette brev.

 

En ny progressiv alliance

Der er brug for at der bygges en alliance for et mere socialt samfund. Det skal være en bred og mangfoldig og partipolitisk uafhængig alliance bestående af progressive kræfter i fagbevægelsen, sociale bevægelser og andre bevægelser og enkeltpersoner der deler alliancens synspunkter.

Alliancen skal umiddelbart kæmpe for en rød finanslov for 2013 og for en vensteorienteret og social politik i det hele taget.

Alliancen skal gennem aktiviteter (læs= konferencer, møder, demonstrationer, happenings osv) ligge pres på regeringen og vise at der er opbakning i befolkningen til en mere solidarisk fordelingspolitik – for kun således kan regeringen presses til reelle forhandlinger med jer som venstrefløjens parlamentariske repræsentation.

 

Udspillet og ansvaret er jeres

En sådan alliance skabes ikke af sig selv. Der skal snarest muligt indkaldes til en åben konference om en ny politik der kan være startskuddet til en sådan alliance og deraf følgende aktiviteter. Og som jeg ser det er der ikke en eller flere fagforeninger eller sociale bevægelser der er i en position hvor de kan indkalde til en sådan konference der for alvor vil få betydning. Derfor er ansvaret jeres – også selvom det ville være bedre hvis det ikke var et parti der tog initiativet.

Som parti er I vokset – og tillykke med det. Næsten 10.000 medlemmer og over hver 10’ende stemme til et eventuelt valg. I har som parti dermed en legitimitet I ikke havde for bare et år siden. Med jeres størrelse følger magt, men jeres magt omsættes ikke automatisk til muskler ved forhandlingsbordet.

Magten forpligter, og i jeres tilfælde forpligter den til at påtage sig lederskabet af en ny alliance for en solidarisk politik. Udover medlemmer og adgang til pressen har i også et organisatorisk apparat der kan og skal prioriteres til bevægelsesopbygning – og som i skabelsen af en sådan alliance kan og vil have stor betydning.

Måske er disse tanker logik for burhøns og noget de fleste af jer allerede ved, og måske vedtog I allerede en sådan plan i weekenden, men jeg og sikkert også mange tusind andre venter på et udspil fra jer. Og vi vil meget gerne være med i kampen, men det kræver at kampen flyttes ud fra forhandlingslokalerne...

 

(PS: Denne blog er selvfølgelig også et opråb til ”venstrefløjen” hos SF der også må være deres ansvar bevidst og gøre andet end at råbe op i medierne!)

Annonce