Annonce

19. september 2012 - 15:24

BADMAN lukker dørene

BADMAN lukker dørene

Claus Buhr fra Danmarks Radio var den første journalist til at stå op i Byretten for åbne døre i grundlovsforhøret af otte kurdere sigtet for at indsamle og give støtte til PKK, da dommeren udbad sig kommentarer fra de tilstedeværende pressefolk om anklagers begæring om lukkede døre. Straks efter fulgte Jyllands-Posten, så Politiken, TV2 og nyhedsbureauet AP. Journalisterne understregede vigtigheden af offentlighedens interesse for sigtelserne efter terrorparagraffen 114 b, nr. 2.

Men lige meget hjalp det.

Dommeren erklærede dørene lukkede for forsættelsen af forhøret. Pressen måtte pænt træde udenfor døren, mens otte sigtede kurdere sad tilbage med anklager Jakob Buch Jepsen og forsvarerne Bjørn Elmquist og Sys Vinding, hvor sidstnævnte nedlagde navneforbud, da flere af de sigtede driver virksomhed. Navneforbuddet blev fastslået.

Pressen havde dog været til stede ved oplæsning af sigtelserne. Og vi havde alle også fået udleveret en 3-siders fotokopi med titlen ”Pressesigtelser” og undertitlen ”Sigtelser §114 b-sag – operation Batman”.

Alle 13 pressefolk havde hørt både sigtelserne læst op, hørt tidspunktet for anholdelse af sigtede, deres navn, fødselsdato og hørt alle otte erklære sig: ikke skyldig.

Dørene blev lukket ”af hensyn til sagens fremadrettede efterforskning.

Sjovt nok har der på Twitter i den forløbne uge verseret et grusomt fotomanipuleret billede af Tyrkiets premierminister Erdogan retoucheret til Jokeren fra Batman-filmen, hvis figur holder borgere i byen Gotham City i skak om liv og død med et mål er at eliminere byen.

Og så lancerer Københavns anklagemyndighed sig som ”operation Batman” i en række ransagninger af kurdiske foreninger, virksomheder og privatpersoner i Københavns Byret, onsdag 19. september 2012.

Udenfor de lukkede døre i Københavns Byret, retslokale 60, bakkede over 100 kurderne de otte sigtede for grundlovsforhøret op med taler, sang og slagord for frihed. Der blev også genfortalt adskillige beretninger om, hvor voldsom og overgribende ransagningerne hos de sigtede havde været. Foto: lilsim

BADMAN-ransagninger

Politiet ankom til den kurdiske kulturforening i Viktoriagade tirsdag 18. september for at ransage foreningens lokaler, og blev mødt af en ung mand, der fremviste politiet et nøglebundt med nøgler til alle døre. Men den unge kurder blev omgående lagt i håndjern og lagt på maven på gulvet. Derefter smadrede politiet flere døre, bombesprængte en aflåst kasse, som den unge mand også havde nøglen til. Computere blev konfiskeret, mobiltelefoner, usb-stiks og mapper med papirer om foreningens kulturelle aktiviteter. Loftspladerne blev revet ned og puder gennemhullet med strikkepinde.

- Hvor er menneskerettighederne her i Danmark, ræsonnerede et af medlemmerne, da hun genfortalte om ransagningen. Lige meget hvor vi er, bliver vi kriminaliseret, og vi ønsker bare at få lov til at være her, som de mennesker vi er, kurdere.

I en privat lejlighed havde der været 35 politifolk til anholdelse af én person.

På en restaurant var alle medarbejderes mobiltelefoner blevet konfiskeret og spisende gæster i restauranten blev smidt ud ved ransagningen og anholdelse af indehaveren.

Udfaldet af grundlovsforhøret vil blive opdateret her, når det foreligger:

Opdatering, torsdag 20. sept. kl. 15.09: Grundlovforhøret varede i går til kl. 22 og fortsætter i dag kl. 16 - 19 i Kbh's Byret, mødelokale 60.

Opdatering, fredag 21. sept. kl. 8.00: 

Syv ud af de otte anklagede kurdere er fortsat varetægtsfængslet i 26 dage-heraf  12 dages isolation. Én er løsladt. 

Kurderne sammenligner sagen med KCK-sagen i Tyrkiet, hvor omkring 7000 mennesker (folkevalgte borgmestre og politikere, advokater, menneskerettighedsforkæmpere, journalister og mennesker med en anden politisk holdning end regeringen) er fængslet og anklaget for terrorisme. 

Annonce