Annonce

19. april 2012 - 11:57

Dagens dummeste prøveballon fra Per Clausen

På Altinget i dag har Per Clausen opsendt en prøveballon, som allerede citeres flittigt i andre medier. Nu skal Enhedslisten til at diskutere selvstændig opstilling til EU-parlamentet og argumentet skulle være, at kernevælgere ikke kan finde ud af at stemme på os til Folketingsvalget, hvis ikke vi står på stemmesedlen til alle valg.

Det er naturligvis noget sludder, og ønsket skal nok snarere findes i den samme logik, som mange EU-tilhængere har. Det handler om at sidde med ved bordet. Og det siger jeg uden at ville lægge ord i munden på Per, men alene baseret på de mange gange før den debat har været oppe.

I Enhedslisten er der nemlig nogen, som simpelthen er så frygteligt bange for at gå glip af noget. Og som tillige har en grundlæggende forkert opfattelse af, hvad Enhedslisten er sat i verden for. Enhedslisten er jo ikke sat i verden bare for at vokse og blive store eller få mandater hist og pist – det er et middel til at nå nogle ting – ikke MÅLET.

Vores mål derimod kan vi læse i vores program. Her kan man fx læse, at vi er EU-modstandere, så et mål må være at styrke EU-modstanden. Man kan også læse, at vi er bevægelsernes parti, så et mål må være at styrke bevægelserne.

Problemet er bare, at den prøveballon gør det modsatte. Det svækker både EU-modstanden OG Folkebevægelsen mod EU.

Sagen er jo, at FB er en gave til Enhedslisten. Den måde som FB arbejder i det daglige med uddelingsaviser og masser af EU-aktivitet styrker jo EU-modstanden, som i øvrigt behandles ganske stedmoderligt af Enhedslisten selv. Forsvinder FB i praksis tyder intet på, at Ø af den grund vil øge sin EU-indsats, og intet tyder på, at den radikale systemkritik, som er stort set fraværende i Ø’s EU-modstand, men massivt tilstede i Folkebevægelsen vil blomstre op i Ø af den grund.

Og bare for at sætte nogle proportioner på plads i forhold til vigtigheden af at bevare Folkebevægelsen. FB har indsamlet knap 20.000 underskrifter mod Finanspagten – Ø knap 10.000. FB har lavet (og snart uddelt, lyder meldingerne) 125.000 styks materiale mod Finanspagten – Ø har uddelt hvad? 25-30.000?

Hvis Ø stiller op og snupper det mandat et valgforbund helt sikkert vil kunne nappe (nr. 2 er stærkt tvivlsomt), så lukker de stort set Folkebevægelsens muligheder og EU-modstanden vil være stort set væk i Danmark i form af medieplatform, økonomi og synlighed. Desuden har Ø det bedst tænkelige samarbejde med FB og Søren Søndergaard, som i øvrigt stemmer stort set som en Ø’er ville gøre det. Hvorfor sætte dette på spil? Og til hvilken gavn?

Derudover vil det også være tvivlsomt om, der overhovedet kan etableres et valgforbund, hvor FB toner rent rødt flag, hvilket kan koste stemmer fra S og SF, som ved det sidste valg leverede de fleste stemmer.

Min analyse er altså klar. Ø vil ved selvstændig opstilling muligvis kunne nappe mandatet, men det vil knække FB og dermed svække den progressive og internationalistiske EU-modstand, som FB står for. Og det vil være lodret i strid med vores festtaleformuleringer om at være ”bevægelsernes parti”.

Desuden vil det også ødelægge meget i Enhedslisten selv. Afdelinger vil være splittet, dobbeltmedlemmer sure og det vil give enorme mængder bøvl og ballade. Og alt det alene fordi man i givet fald sætter EL som målet og ikke midlet, og med en fejlagtig analyse om, at kernevælgere ikke kan finde ud af at stemme på EL til Folketingsvalget, hvis ikke vi er opstillet til EU-parlamentet? WTF? (Pst. Hvordan gik det valget sidste år, hvor EL ikke havde været på stemmesedlen i 2009?)

Så kære venner, den prøveballon skal nok skydes ned, det tvivler jeg slet ikke på og egentligt er jeg ikke bekymret.  Men hvor bliver man dog træt i hovedet af igen-igen at skulle spilde kræfter på den diskussion. Og hvor er det ærgerligt, at Per går solo i pressen. Det tager partidebatten som gidsel.  Per er en stor dreng med masser af presseerfaring og ved godt, hvordan den melding vil blive tolket – og det uanset, hvad han ellers måtte have sagt til journalisten.

Men Per har jo ret i, at vi naturligvis skal diskutere det på årsmødet i 2013 og tage formel stilling og at nogen her kan stille forslag om egen opstilling. Men hvorfor så ikke nøjes med at sige dét i stedet for at lave en prøveballon om, at partiet har ”seriøse overvejelser” om at stille op selv, når det vist mest af alt er inde i en gruppeformands hoved og et par anonyme såkaldte topfolk, at de overvejelser pågår? Og selvom det ikke har en jordisk chance på et årsmøde.

Lad os dog i stedet give hinanden hånden på i fællesskab at styrke Folkebevægelsen – og EU-modstanden herhjemme i stedet for at splitte forholdet mellem FB og Ø og Ø internt. Lad os da kæmpe for mandat nr. 2 til FB. Det er måske ikke sandsynligt (ca. 15 %), men det krævet, at vi kigger hinanden i øjnene og står samlet.

Kommentarer

Jeg har ikke opsendct nogen prøveballon, men svaret på spørgsmål fra en journalist, som havde hørt, at der i Enhedslisten var overvejelser om, at Enhedslisten ville stille selvstændigt op ved valget til EP-parlamentet i 2014. Det synes jeg ikke, jeg kunne benægte, men sagde som sandt var, at det var en beslutning, der i givet fald skulle tages på årsmødet i 2013.

Forud skal vi have end debat, hvor vi bl.a skal diskutere, hvordan vi sikrer den største repræsentation af EU-modstandere fra Danmark ved dette valg og hvordan vi mest effektivt styrker EU-modstanden i den danske befolkning . Her må vi selvfølgelig indrage muligheden for, at en Enhedsliste-opstilling kan øge antallet af danskere, der stemmer op en EU-modstander og forbedre mulighederne for, at vi ved næste valg kan få valgt to kandidater. Det mener jeg faktisk slet ikke er umuligt.

Desværre tilægger Jakob mig i sit indlæg en række synspunkter, jeg ikke har eller har givet udtryk for.  Jeg kan henvise til Berlingskes hjememside, hvor jeg gerne vil understrege, at jeg kun tager ansvaret for de citater, der er bragt med mig http://www.b.dk/politiko/enhedslisten-overvejer-europa-parlamentet.

Det er sgu da dagens gode nyhed!

Jeg vil da meget hellere stemme på en liste, som ikke skal skjule sine socialistiske holdninger frem for på en tværpolitisk liste.

Jeg vil da meget hellere stemme på en liste, som kan have offentsive, progressive  holdninger på Europas udvikling, end på en liste, som af gode grunde må holde sig til det nationale niveau.

Måske kan det endda gøre EU mere nærværende i EL's politik og dagligdag.

Så lad os få den opstilling, selvfølgelig i valgforbund med Folkebevægelsen!

 

Hej Per, tak for svaret, selvom det undrer mig. Der er jo ikke nogen overvejelser i Enhedslisten. Måske i en lukket kreds, som du tilhører? Men ikke i HB, i organisationen eller i Europapolitisk Gruppe. Og når der ikke findes en sådan debat, så kan du jo heller ikke tillægge partiet den.

Derudover er jeg glad for, at du ikke kalder det en prøveballon, men uanset hvad, så er du erfaren nok til, at når man udtaler sig som direkte citeret herunder, så giver du indtryk af en lige ved og næsten beslutning, som samtlige journalister naturligvis har fanget. Du kunne have nøjes med at udtale dig som jeg anviser i bloggen, hvor jeg netop legitimerer en sådan udtalelse, men det var ikke det du valgte, og derfor er det naturligvis helt legitimt af mig at diskutere det, samt spørgsmålet i sin helhed.

Dernæst vil jeg meget gerne have mig frabedt, at du beskylder mig for at tillægge dig synspunkter. Jeg citerer alene, hvad du siger på Altinget.dk, som jeg oven i købet linker til. Hvad du så bagefter siger til Berlingske har egentligt ikke noget med det at gøre!

På Altinget har du to citater - det ene i en underrubrik: "Enhedslisten har seriøse overvejelser om at stille op til Europa-Parlamentsvalget 2014. Sker det, vil det ske i valgforbund med Folkebevægelsen mod EU, siger partiets gruppeformand."

Det andet er dette: "Situationen er naturligvis blevet en anden, end da vi kæmpede for at holde afstand til spærregrænsen. Så det er noget, vi overvejer," siger Enhedslistens gruppeformand, Per Clausen.

Derudover undtager jeg dig eksplcit i teksten ved at sige, at jeg ikke lægger dig ord i munden og refererer i stedet ikke til dig, men synspunkter fra tidligere debatter.

Og så kan jeg ikke se, at det er særligt sandynligt med 15-16 procent, som kan give to mandater, og jeg mener i hvert fald ikke, at det er værd at splitte Enhedslisten over - og tro mig - det vil ske. Men hvis du mener, at der er to mandater indenfor rækkevidde, så kast dig dog ind i kampen for at vinde dem til Folkebevægelsen. Tænk på, hvor meget mere EU-modstand på stort set samme politiske ståsted som Ø, der vil komme ud af det.

Søren Guts. Hvis du læser Folkebevægelsens uddelingsavis, som jeg linker til ovenfor, og eksempelvis vores europixi på hjemmesiden, så er systemkritikken mod EU væsentligt mere radikal end listens ditto, så der er skam masser af rum til at at melde klart ud som socialistisk EU-modstander. Egentligt er det vel et større problem, at Enhedslisten i en årrække netop ikke har været særlig markante på EU-stoffet og systemkritikken. :-)

Men det kommer aldrig igennem et årsmøde og var jeg i tvivl før, så er jeg det ikke længere efter at have set debatten på Facebook i dag i diverse Enhedslistegrupper.

PS: Iøvrigt synes jeg, at det er direkte usmageligt, når Altinget.dk citerer anonyme såkaldte topfolk fra Enhedslisten. Fy for pokker - stå da frem med eget navn, hvis I mener noget. 

PPS: Iøvrigt... Sakset fra Principprogrammet: Bevægelserne spiller en positiv rolle i den offentlige debat om EU og har været et helt nødvendigt redskab i forbindelse med folkeafstemningerne om EU. Enhedslistens medlemmer deltager aktivt i bevægelserne med det formål at styrke EU-modstanden og modstanden mod den nyliberalistiske offensiv....

Det jeg er mests bekymret over er at det vil betyde mere valgkamp i Enhedslisten. Det ville skade partiet enormt. Vi har brugt alt for mange kræfter på valg. Vi har ikke snakket om andet de sidste to år. Og nu skal vi åbenbart til at diskutere om endnu et valg.
Der bliv igår sendt en mail rundt til kontaktpersonerne med overskriften "Valgkampen starter nu!" Den handlede om kommunal- og regionsvalget 19 nov. 2013. Jeg har ikke set mails om hvordan vi mobiliserede til Aarhus for mangfoldighed eller andre af de afgørende aktiviteter i klassekampen.
Derudover syntes jeg det er værd at huske på, at der længe har været en fløj i EL der ønsket et opgør med den konsekvente EU modstand. De blev stemt tydeligt ned da det kom op på et årsmøde. Men med den højredrejning der er i EL nu vil det være dumt at tro, at de ikke kan komme igen efterhånden som kampen for indflydelse erstatter kampen for socialisme.
Det giver jo mere indflydelse at side med ved forhandlingsbordet. En logik, der hurtigt kan føre til at vi skal side med ved boret også i EU.

  

Per, hvem siger, at vi skal diskutere det? Har du sendt et forslag til årsmødet? Og hvis ikke det, hvordan kan du udtale dig offentligt, om et emne der ikke er på dagsorden? Er EL et kollektiv projekt eller skal parlamentarikerne markere linjen for udvikling i partiet? Er denne udtalelse til medierne ikke misbrug af positionen som parlamentariker for at presse en debat igennem i partiet, også selv om både medierne og parlamentet netop er de midler,, der skal bruges som talerør for folkets bevægelser og ikke for at udtrykke individuelle meninger uden først at diskutere dem med baglandet? Det er implicit i disse spørgsmål, hvad min mening er om dine udtalelser, men jeg vil lægge vægt på  det din holdning omkring den interne demokrati i partiet.     

 

Tak til Jakob for et knivskarpt indlæg.

Nu har jeg set debatter med næste hundrede imdlæg på Facebook om dette og jeg har set maks 4 FIRE, Ø-medlemmer, som støtter det og mange mange flere, som er imod.

Jeg ved ikke, hvad der sker for Per, men det virker lidt ligesom amerikanske præsidenter, som ikke kan genvælges efter anden gang. Så laver de lige pludseligt alt muligt andet end de hidtil har stået for. Da Per som bekendt skal roteres ud, så er det måske tilsvarende?

Jeg har ellers altid stolet på Per, men det er enten dumt at benægte en prøveballon, eller også er det dumt at være så erfaren som han er, og alligevel lade sig snørre af en journalist.

Til Søren Guts ovenfor, så vil jeg da også sige, at det vil være rart med noget socialismepolitik. Men kan Ø så ikke starte med at indføre det i sine folketingsvalgkamp? Man behøves jo ikke skabe splittelse og ødelægge EU-modstanden for at sige, at man er socialister - man kan egentligt bare starte i dag og det vil være velkomment.

Men mon ikke den prøveballon ER skudt ned nu?

"Vores mål derimod kan vi læse i vores program. Her kan man fx læse, at vi er EU-modstandere" Og sådan er det bare?.. hvorfor kan enhedslisten ikke ændre noget der ikke går væk?.. Morten Messerschmidt er godt igang der nede,, hvad med noget modvægt til ham?.. Hvordan kan et princip om EU modstand nogensinde komme i vejen for at Enhedslisten kan gøre noget godt,, eller i det mindste påvirke EU i en mere social bevidst retning?.. Er det ikke lidt, armene over kors?..

 

Jamen vi kan og skal da gøre rigtigt meget godt. Men det er jo stort set umuligt i et EU, som sprøjter stærkt højreorienteret lovgivning ud i en lind strøm. Angreb på fagbevægelse, velfærd, demokrati osv.  Men jeg finder det da kun dejligt, hvis Enhedslisten vil opprioritere modstanden mod EU's mange politikker, der i den grad er klassekampspolitik fra oven. Men vil et valgforbund ende på et mandat, så vil den kamp ikke blive styrket af, at kasketten hedder Ø i stedet for N, da listens EU-politik stort set er identitsk i grundpincipper med, hvordan Søren i dag forvalter sit valggrundlag.

Så det gør ikke nogen forskel, ligesom Emilie Turunen og Margrethe Auken sgu heller ikke har formået at påvirke EU i en mere folkesocialistisk retning, snarere tværtimod. Men selvfølgeligt skal vi kæmpe i Folketinget, i partiafdelingerne på gaden. Men altså også i bevægelserne, og så nytter det ikke noget med en sekterisk beslutning, som vil ødelægge den bevægelse, som vitterligt findes, og som sikrer EU-modstanden en rolle også når EL ikke gør det mellem valg og afstemninger. Er man i tvivl om dette, så se på sidste Folketingsvalg, hvor EU overhovedet ikke blev nævnt i et eneste stykke trykt EL-materiale.

Desuden er det vel en forkert antagelse, at EU ikke kan gå væk? EU er i sin største eksistenskrise nogen sinde og prestigeprojektet euroen lider og er ved at falde sammen. Så det er da bare med at klø på og påvirke mest muligt. Det skal vel bare ikke være på bekostning af at lukke den organiserede EU-modstand herhjemme, hvilket meget vel kunne være resultatet af et sådant sats.

Annonce