Annonce

10. december 2012 - 14:02

Opfordring til den danske regering: Send fredsmægler til Tyrkiet!

I anledning af Human Rights Day, 10. december 2012 sender fire danske organisationer en kraftig opfordring til den danske regering om at få fingeren ud af dovenskaben og deltage aktivt i fredsmæglingen mellem kurderne og de tyrkiske myndigheder.

FN-forbundet, Fey-kurd, Kurdisk Forum og Retspolitisk forening opfordrer den danske regering til at støtte det initiativ, som biskop Desmond Tutu lancerede 4. december 2012 i Bruxelles om dialog mellem den tyrkiske regering og PKK-leder Abdullah Öcalan (som repræsentant for det kurdiske folk), foto: The Desmond Tutu Peace Centre. 

“Alle mennesker er født lige og frie i værdighed og rettigheder”, står der i artikel 1 i FN’s verdenserklæring om menneskerettigheder. Det er næppe den oplevelse kurdere i Mellemøsten har og slet ikke den politik som regeringer i området og i verden aktuelt står for”, mener organisationerne FN-forbundet, Fey-kurd, Kurdisk Forum og Retspolitisk forening.

Derfor udsender de fire organisationer i dag en kraftig opfordring til den danske regering om at udpege en eller flere fredsmæglere fra et af de nordiske lande til at medvirke til løsning af konflikten mellem kurderne og myndighederne i Tyrkiet.

Opfordringen kommer i anledning af FN’s Menneskerettighedsdag, 10. december 2012:

Støt Desmond Tutu’s appel om dialog ved at udpege en eller flere nordiske fredsmæglere, der kan medvirke i løsningen af konflikten mellem kurderne og myndighederne i Tyrkiet.

Artiklen stammer fra websitet Supportrojtv.com og har ekstraordinært fået plads her på bloggen i anledning af Human Rights Day 2012:

FN-forbundet, Fey-kurd, Kurdisk Forum og Retspolitisk forening finder, at ægte politisk dialog mellem parterne er den eneste mulighed for at finde en løsning, og opfordrer den danske regering til at støtte det initiativ, som den anerkendte sydafrikanske tidligere biskop Desmond M. Tutu lancerede 4. december 2012 i Bruxelles.

Appellen har overskriften ”Det Kurdiske Spørgsmål i Tyrkiet – nu er det tid til dialog”. Heri opfordrer han sammen med prominente medunderskrivere til at genoptage de forhandlinger, der har fundet sted mellem PKKs leder Abdullah Ocelan og den tyrkiske regering siden 2009.

“Den danske regering overser kurdernes berettigede krav som mindretal og forsømmer at kritisere Tyrkiet”, kritiserer de fem organisationer i en skriftlig udtalelse udsendt til både offentligheden og den danske regering i dag.

LÆS, herunder, hele udtalelsen fra de fire organisationer, FN-forbundet, Fey-kurd, Kurdisk Forum og Retspolitisk forening:

Udtalelse i anledning af FN’s menneskeretsdag 10. december 2012

FN’s menneskeretsdag: Tænk på kurderne – støt Desmond Tutu’s appel om dialog!

Det kurdiske folk, som i alt tæller ca. 30 millioner, og som er mindretal i 5 stater i Mellemøsten, mærker intet til de ellers glædelige tendenser til demokratisering og bedre menneskerettigheder i området.

”Alle mennesker er født lige og frie i værdighed og rettigheder”, står der i artikel 1 i FN’s verdenserklæring om menneskerettigheder. Det er næppe den oplevelse kurdere i Mellemøsten har og slet ikke den politik som regeringer i området og i verden aktuelt står for, som de underskrivende organisationer ser det.

Det står krystalklart i Menneskeretserklæringen og opfølgende konventioner, at forskelsbehandling ikke må finde sted på grund af f.eks. sprog og oprindelse. Kurderne oplever i mange lande det stik modsatte og deres situation er klart forringet de senere år.

Ikke mindst er det stærkt kritisabelt, hvordan organisationer som NATO og EU i de seneste år har ignoreret det kurdiske spørgsmål i samarbejdet med Tyrkiet. Det synes glemt i EU, også i Danmark, at respekt for det kurdiske mindretals rettigheder har været opstillet som en betingelse for tæt EU-samarbejde med den tyrkiske regering.

Der er internationalt blevet set gennem fingre med, at valgte parlamentsmedlemmer med kurdisk baggrund i øget omfang er blevet fængslet, sammen med journalister og advokater som følger kurdiske anliggender.

Også den danske regering overser kurdernes berettigede krav som mindretal og forsømmer at kritisere Tyrkiet. Tilmed er der arrestationer, retssager og lovinitiativer, der ensidigt synes at rette sig imod støtte til kurdiske bestræbelser for lige rettigheder og dermed virker som en støtte til den tyrkiske regering.

De underskrivende organisationer finder, at ægte politisk dialog mellem parterne er den eneste mulighed for at finde en løsning, og opfordrer den danske regeringen til at støtte det initiativ, som den anerkendte tidligere sydafrikanske biskop Desmond M. Tutu lancerede den 4. december 2012 i Bruxelles

Appellen har overskriften ”Det Kurdiske Spørgsmål i Tyrkiet – nu er det tid til dialog”. Heri opfordrer han sammen med prominente medunderskrivere til at genoptage de forhandlinger, der har fundet sted mellem PKKs leder Abdullah Ocelan og den tyrkiske regering siden 2009. Appellen vedhæftes.

Regeringen bør tilbyde de stridende parter i Tyrkiet, at udpege en eller flere fredsmæglere fra f.eks. de Nordiske lande, der kan medvirke i løsningen af det kurdiske spørgsmål. Norden har flere politiske personligheder der har erfaring og viden i fredsmægling.

Det vil være et værdigt bidrag fra Danmark til det kurdiske og tyrkiske folk, for at leve i fred og fordragelighed.

FN-forbundet, Fey-kurd, Kurdisk Forum og Retspolitisk forening, ved Jørgen Estrup, Fahri Akin, Villo Sigurdsson, Leif Herman / Tlf.30703325, Tlf.27402278, Tlf.41485028, Tlf. 40179415

 

 

Annonce