Annonce

1. maj 2012 - 18:21

ROJ TV-sagen er en bæ på det danske retsbord

Demokrati, ytringsfrihed og 104 fængslede journalister var overskriften, da Dansk PEN inviterede til debat med tre af Tyrkiets anerkendte skribenter. Informations Lasse Ellegaard stak som opponent en pind i symbolet på et medielandskab, der lugtede fælt af politiske interesser og penge.

Paneldeltagere på debatmødet i Dansk PEN er fra venstre, Mehmet Altan, oversætter Serdal Benli, Altan Tan, Mehmet Coban og opponent Lasse Ellegaard, (inviteret af Kurdisk Forum), foto: LILSIM  

Da Dansk PEN inviterede til debat om demokrati, ytringsfrihed og fængslede skribenter i Tyrkiet sidste torsdag i april, var der ret hurtigt et par statements, panelets tre skribenter, kunstnere og politikere, Mehmet Coban, Mehmet Altan og Altan Tan, alle bosiddende i Tyrkiet , og danske Lasse Ellegaard, mellemøstkorrespondent for Information, kunne være helt enige om:

- I Tyrkiet udgiver ”sultanen” aviser, ikke folket.

- Alle medier er styret af interesser og penge; uafhængige medier eksisterer ikke.

- AKP styrer alt og truer enhver, der forsøger at kritisere.

ROJ TV er symbolet og nøglen

Til gengæld var det danske Ellegaard, der måtte bryde isen og tale lige ud af posen, da en af salens deltagere spurgte ind til panelets mening om ROJ TV-sagen.

Først begyndte paneldeltagere at komme med svævende og usammenhængende svar som fx, at vesten også bryder ytringsfriheden, at § 250 i straffeloven laver arbejdet, og at kritik opfattes forskelligt i Tyrkiet og i EU.

Indtil Ellegaard smed følgende udtalelse:

- Det er en bæ på retsbordet!

Sagen er helt ud over kanten af, hvad det danske retssystem kan klare, forklarede Lasse Ellegaard og gav sine fire bud på, hvorfor ROJ TV først er kommet til en retssag nu, selvom kritikken af den kurdiske tv-station fra den tyrkiske stat har eksisteret fra sendedag ét:

  1. Tyrkiet er blevet mere stuerent
  2. Den mentale flyttedag 9/11 gør, at verdenssamfundet ser anderledes på frihedsbevægelser
  3. DK har dårlig samvittighed over Mohammed-tegningerne
  4. Dansk regerings interesse for at få anbragt AFR i NATO

Informations Lasse Ellegaard var opponent ved Dansk PENs debatmøde om "demokrati, ytringsfrihed og de fængslede skribenter i Tyrkiet". Til venstre sidder Mehmet Coban, filminstruktør og journalist, bl.a kendt for sine kritiske TV-programmer om politiske forhold i Tyrkiet, foto :LILSIM.

Med den åbning, faldt meningerne om ROJ TV-sagen fra de tyrkiske paneldeltagere prompte:

-       Når politikere har interesse, kommer presset, sagde Altan Tan.

-       Kurderne har ikke basale rettigheder, udtalte Mehmet Altan.

-       ROJ TV-sagen er politisk, mente Mehmet Coban.

Klaus Slavensky supplerede med at ironisere over, at Dansk PEN desværre ikke har lige så stor  magt som Erdogan, den tyrkiske premierminister, der efter sigende ændrer lovene efter behov.

-       Dansk PEN tog dagen efter byretsdommen afstand i en pressemeddelelse. Ligesom ROJ TV-direktør Imdat Yilmaz har mødt skribentklubbens medlemmer på seneste bestyrelsesmøde, sagde Klaus Slavensky, og fortsatte:

-       Det er jo en fundamental problemstilling: Manglende rettigheder for kurderne. Rammekonventionerne er aftalt med Tyrkiet, så nu skal politikerne på banen, før vi kan komme videre.

Etnicitet som våben

-       Hvorfor bruger I ikke denne sag (ROJ TV-sagen) lidt mere, etnicitet er jo et våben og politisk i Tyrkiet? Ville Kjeld Aakjaer fra Kurdisk Forum vide fra paneldeltagere.

-       Ingen lytter, når vi siger det, svarede Altan Tan og fortalte som eksempel historien om Erdogan, der bare ændrede loven om tørklædeforbud på universiteterne, da hans egen troende og tørklædebærende kone, blev optaget på universitet.

Hvordan ændre journalistikken, mens terrorstemplet hamrer

Senere forsøgte en af spørgerne fra salen at få skribenterne til at komme med løsningsforslag på den fastlåste situation for journalisters handlekraft:

-       I siger, at journalisterne skal blive bedre og medierne uafhængige, men hvordan skal det ske, når de bliver fængslet og stemplet som terrorrister, hver gang de forsøger? Altså en slags Catch-22? 

Lynsnapt supplerede Ellegård med en efterlysning af den længe ventede forfatning?

-       Det kræver stor modstand i samfundet, før magtbalancen kan rykke – og det er en forudsætning. Ligesom det kurdiske spørgsmål skal løses, før vi får en demokratisk forfatning, svarede Mehmet Coban.

Altan Tan ville overlade den selvfangende problematik til GUD, for alle i magten bliver tyranner, osse kurderne, svarede han med et smil på læben.

- Paradokset er, at de, der allerhelst vil have demokrati, er de mest totalitære, der styres af ordrer, fortsatte han.

- Jeg sidder i forfatningsgruppen (i parlamentet) – og har set alt – men Erdogan har bolden. Alt afhænger af, hvad han vil, og det er ikke godt.

Vi må kæmpe videre – derfor må Gud hjælpe os.

Klaus Slavensky og Adil Erdem fra Dansk PEN indledte debatmødet med Mehmet Altan (blå skjorte) som første taler. Altan er forfatter og journalist, bosiddende i Istanbul og har skrevet en lang række bøger om tyrkiske forhold. Han er også en anerkendt og aktiv debattør ved de største tyrkiske medier, foto: LILSIM

Mehmet Altan fremhævede som tidligere på mødet Tyrkiets historie, som han sammenlignede med udviklingen siden Romerriget.

- Tyrkiet er en politisk stat, der uddeler ære – ikke omvendt. Det betyder, folket råber til politikerlede og så sker der en demokratisering.

I dag vælger partierne politikerne – ikke folket.

Parlamentarisme kan ikke udføres, fordi systemet er sådan indrettet. Jeg har fx aldrig set nogen betale til partiet, der selvfølgelig er statsstøttet, som i Tyskland.

Alatan Tan: - En ting skaber håb, verdens gang er til fordel for os.

Mehmet Altan: - Pressen købes og sandheden skjules – men se, hvordan det gik med et andet styre, hvor 16 mand pludselig blev brutalt revet væk fra magten.

Tiden, Gud og den menneskelige samvittighed

Nu blev opponenten utålmodig og brød ind i paneldeltagernes bevidsthedsstrøm af historiske memoirer med et ultimatum:

- Forfatning eller ej? Ja eller nej?

- Jeg tror på tidens forandring og at menneskers samvittighed klarer dette, sagde Mehmet Coban.

Altan Tan var sikker på, at forfatningen ikke ville blive til virkelighed på kort sigt, men på sigt – om Gud vil!

Mehmet Altan afsluttede:

- Tyrkiet er imod den forandring – men ingen kan holde til det i længden!

 

Se interview med Altan Tan i Deadline, fredag 27. april kl. 17.00, indslag 6 og 7

Altan Tan er forfatter og journalist, bosat i Diyarbakir/Ankara. Tan har siden starten af 80'erne været aktiv demokratikæmper. Hans far var politisk fange og blev dræbt under tortur i fængsel. Altan Tan har skrevet bøger og bidraget til mange antologier om de politiske forhold i Tyrkiet. Han er i dag parlamentsmedlem for det pro-kurdiske parti BDP. 

Annonce