Annonce

12. juni 2012 - 16:36

Villy Søvndal roser Tyrkiet for deres arbejde med pressefriheden og varsler afgørelse i ROJ TV-sagen

Måske var "de tre aber" til stede, da samtalen mellem Villy Søvndal og den tyrkiske udenrigsminister Ahmet Davutoglu fandt sted 25. maj i Ankara om EU-optagelse og menneskerettigheder. Fotoet viser iøvrigt kunstinstallationen ”Dansen med det døvstumme øje”og er kunstner Nikoline Liv Andersens udgave af aberne, der hverken kan høre, tale eller se, fra udstillingen Rokoko-mania, Designmuseum DK/2012, foto:LILSIM.

Villy Søvndal var i Tyrkiet til te hos udenrigsministeren Ahmet Davutoglu i Ankara 25. maj og dér mødte han den tyrkiske presse med disse ord:

-        Tyrkiet bør tage de modige skridt til løsning af det kurdiske spørgsmål samtidig med skabelsen af en ny forfatning.

Sådan kunne man læse i den engelsksprogede Turkish Weekly i artiklen ”Dansk udenrigsminister opfordrer til ”Modige Skridt” i det kurdiske spørgsmål” 26. maj 2012.

Ikke høre, udsnit af kunstinstallationen ”Dansen med det døvstumme øje” skabt af Nikoline Liv Andersen til udstillingen Rokoko-mania, Designmuseum DK/2012, foto: LILSIM.

Og læser man lidt videre, kan man endda også læse, at Villy Søvndal tilsyneladende har rost den tyrkiske stat for ”deres nye arbejde for pressefriheden” og kaldt deres forsøg for ”meget modige”.

Søvndal er endog citeret for at have sagt:

-        Disse skridt gavner ikke kun Tyrkiets optagelse i EU, men er til gode for Tyrkiet selv.

-        Vi mener, det er vigtigt for Tyrkiets EU-relationer, at I er modige på dette område. Danmark følger tæt med i Tyrkiets arbejde med den nye forfatning og er stor tilhænger af at få Tyrkiet tættere på EU.

Hvilken retorik!

For en gangs skyld lyder det til, at Villy Søvndal som Danmarks udenrigsminister har talt lige ud af posen. Men med omtanke og snilde.

Sådan som jeg hører det, trykker Villy lige præcis på de bulne og betændte tyrkiske bylder, samtidig med at han roser staten for selv at turde prikke hul og lade den onde væske flyde.

İkke se, udsnit af kunstinstallationen ”Dansen med det døvstumme øje” skabt af Nikoline Liv Andersen til udstillingen Rokoko-mania, Designmuseum DK/2012, foto: LILSIM.

Jeg mener, hvilke modige skridt?

Mon han mener, da Tyrkiet i 2011 blev topscorer af domme ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol?

Eller at antallet af fængslede mediearbejdere i starten af 2012 nåede op på 104 journalister og 30 distributører , dertil kommer omkring 6.000 advokater, parlamentarikere, menneskerettighedsmedarbejdere, politikere eller bare mennesker, der står ved deres politiske holdning, som stadig er fængslet?

Den retorik må der være tænkt meget over hjemme i pakhuset, før Søvndal blev sluppet løs i Ulvedalen.

Til gengæld viser det sig også, at Hr. udenrigsminister Villy Søvndal skulle have sagt for åben tyrkisk tv-skærm, at han ”forventer en afgørelse i ROJ TV-sagen 14. juni”.

Enten blander den tyrkiske presse Helle Thorning Smiths officielle besøg i Tyrkiet på netop 14. juni sammen med, at Villy til den tyrkiske presse også henviste til et lovforslag på Radio-tv-området, der sendes i høring i juni i Folketinget.

Nu kommer nemlig den lovændring, som Morten Bødskov og fodboldministeren varslede i en pressemeddelelse lige efter ROJ TV fik byretsdommen i januar med udsagnet ”Hvis der er et hul i lovgivningen, skal det naturligvis lukkes”. Og herefter skyndte særlig justitsministeren sig så ellers at hævde i alle mulige sammenhænge, at han ”ikke kunne udtale sig om ROJ TV-sagen, så længe sagen er verserende”.

ROJ TV-sagen er appelleret og kommer for Landsretten over 40 retsmøder med start 29. oktober i år.

Og lige mens jeg skriver dette tikker der et svar fra Kulturministeriet ind i min e-mailbakke med ordlyden:

”Kulturministeriet kan oplyse, at ministeriet i øjeblikket arbejder med et forslag til ændring af radio- og fjernsynsloven for at sikre, at lovgivningen rummer effektive muligheder for at forhindre radio/tv-stationer i at udsende programmer, der opfordrer til terrorisme. Lovforslaget forventes fremsat i det nye folketingsår 12/13.”

Se interview med Ole Hækkerup hos TV2, hvor han udtaler sig om lukning ROJ TV.

Læs Peter Skaarups forklaring om, hvorfor det er så vigtigt for ham og Dansk Folkeparti, at få ROJ TV lukket hos Information.

Annonce