Annonce

8. august 2011 - 19:20

England: Bydel i flammer efter dræbende politiskud

Torsdag den 4. august blev Mark Duggan, en 29-årig familiefar med afrikansk baggrund, skudt og dræbt af det engelske politi.

Drabet har medført voldsomme protestaktioner i Tottenham, mod den »unødige og racistisk motiverede voldsanveldelse«, som demonstranterne mener ligger til grund for drabet.

Se billedserien af protesterne på Al Jazeeras hjemmeside

Flere demonstranter samt omkring 26 politifolk meldes tilskadekommet, efter protesterne kulminerede i en protest foran den lokale politistation, som blev besvaret med bevæbnede betjente på hesteryg og i helikoptere.

Se indslag om optøjerne hos Al-Jazeera.

Se amatøroptagelser af optøjerne her:

Protesterne har varet i tre dage og medført nedbrænding af og hærværk mod butikker og politibiler. Hundredevis er blevet arresteret i, hvad de engelske myndigheder betegner som »de værste uroligheder siden 1985«.

Læs artiklen »Tottenham in flames as riot follows protest« hos The Guardian

Læs artiklen »Second night of violence« in London hos Al Jazeera

Ifølge den britiske avis the Gaurdian skød politiet Mark Duggan i ansigtet på klods hold efter tomult ovenpå en ransagelse af den bil, hvor den dræbte var passager. Skudet faldt efter alt at dømme efter at politiets radio var blevet skudt i stykker.

»Marginaliseret underklasse«

Drabet og den tumult der førte op til det, er, efter demonstranternes mening, et udtryk for den politivold og samfundsmæssige eksklusion, som indbyggerne i den multikulturelle og fattige bydel i det nordøstlige London dagligt oplever.

Læs bloggen »The sad truth behind London riot« hos NBC

Som en af de unge demonstranter sagde det, så kan de kun sætte fokus på deres dårlige socaile vilkår ved at bruge vold, ellers ignorerer pressen dem, skriver NBC-journalisten Martin Fletcher i en analyse.

– Ville vi overhovedet gå op i drabet, hvis det ikke havde været efterfulgt af vold? spørger han.

Mark Duggans død og politiets adfærd i skududvekslingen bliver nu undersøgt af politiets egen klagekommission.

Men det er en undersøgelse, som demonstranterne ikke har meget tillid til.

Det skyldes blandt andet avisen The Guardians afsløring af at 333 mennesker i England er afgået ved døden i politiets varetægt siden 1998 – uden at det har medført en eneste dom.

Læs artiklen »Deaths in police custody since 1998: 333; officers convicted: none« hos The Guardian

– Årsagen til vreden skal findes i den frustration, magtesløshed og fremmedgørelse, som mange af arbejderklassens unge føler, skriver bloggeren Truth, Reason and Liberty.

Læs bloggen »In the ashes of a riot«

Læs artiklen »Uromageres amokløb fortsætter i Londons gader« hos Politiken.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce