Annonce

27. oktober 2009 - 18:57

Uruguay: Valgsejr til Frente Amplio

Det endelige udfald af valget søndag den 25. oktober blev, at tidligere Tuparos-leder José »Pepe« Mujica, der var kandidat for venstrekoalitionen Frente Amplio, opnåede 47,49 procent af de afgivne stemmer.

Det resultat betyder, at han må ud i en ny valgrunde mod den konservative kandidat, Luis Alberto Lacalle fra Partido National, der opnåede 28,53 procent.

Venstrealliancen Frente Amplio opnåede ikke kun et formidabelt resultat i forhold til præsidentposten. Valget skulle også besætte posterne i landet to parlamentariske kamre, og her opnåede alliancen absolut flertal med 50 ud af de 99 mulige pladser i Repræsentanternes Hus, mens den måtte »nøjes« med 15 ud af 30 senatorposter.

JPEG - 71.1 kb
Frente Amplio fik et formidabelt valg i Uruguay søndag den 25. oktober, blandt andet med absolut flertal i Repræsentanternes Hus. Her fejre tilhængere, at venstrefløjsalliancen opnår regeringsmagten i 2005.

Partiet opnåede dog ikke folkelig støtte i to spørgsmål, som landet 2 1/2 million vælgere, samtidig skulle tage stilling til. Der blev ikke opnået flertal mod, at ophæve en tidligere vedtaget immunitetslovgivning for politi- og hærpersonale, der beskyldes for menneskeretskrænkelser under militærstyret fra 1973-1984. Og flertallet nedstemte desuden et forslag om at tillade brevstemmer fra uruguayanske statsborgere bosat uden for landet.

Mujica er favorit

Vinderen af præsidentvalget anden runde den 29. november skal erstatte den afgående præsident Tabare Vazque på posten til marts næste år.

Selv om den nuværende senator José Mujica må anses som favorit, mener flere valgforskere dog ikke at Lacalle helt kan afskrives.

De peger på, at han vil kunne hente en betydelig del af de stemmer, der blev givet til Pedro Bordaberry, der med godt 16 procent opnåede det tredje bedste resultat ved første valgrunde.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce