Annonce

30. oktober 2009 - 11:39

Honduras: Kupmagere giver sig

Honduras kupregering ser ud til at have givet efter for presset fra den interne opposition og det internationale samfund, der har krævet genindførelse af demokratiske tilstande i landet.

Kuppræsidenten Roberto Micheletti siger ifølge BBC, at en aftale mellem ham og den afsatte præsident Manuel Zelaya vil skabe en samlingsregering, og at begge sider vil anerkende resultatet af et præsidentvalg, der afholdes i løbet af november måned.

Den folkevalgte præsident Zelaya siger, at aftalen, der kræver godkendelse af Honduras’ Højesteret og Kongres, kan underskrives i løbet af fredag den 30. oktober.

Kræver godkendelse i Højesteret og Kongres

Aftalen mellem kupregeringen og oppositionen kom i stand torsdag den 29. oktober, hvor repræsentanter for Zelaya og Micheletti mødtes i hovedstaden Tegucigalpa.

JPEG - 71.9 kb
Præsident Zelaya vendte i september tilbage til Honduras efter tre måneders ufrivillig eksillering. Her taler han til begejstrede tilhængere fra Brasiliens ambassade efter sin tilbagekomst.

Op til mødet udtalte USA’s viceudenrigsminister, at kupmagerne ikke kunne regne med international anerkendelse af udfaldet af præsidentvalget den 29. november, hvis ikke der blev indgået en aftale med Zelaya.

– Jeg har givet mit forhandlingshold mandat til at underskrive en aftale, der markerer begyndelsen på afslutningen af landets politiske situation, sagde Micheletti efter mødet.

Han bekræftede at, aftalen indebar at Zelaya vender tilbage til præsidentposten. Det kræver dog en godkendelse af aftalen i Kongressen og Højesteret i løbet af fredag.

Det var Honduras Højesteret, der i juni måned afsagde en kendelse om, at Manuel Zelaya havde brudt landets forfatning, mens Kongressen traf beslutningen om at afsætte ham fra præsidentposten.

Ifølge BBC har USA’s udenrigsminister Hilary Clinton lykønsket begge parter i konflikten og kaldt den »historisk«.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce