Annonce

19. marts 2010 - 0:52

EU Parlamentet fordømmer Cuba og kræver systemskifte

Skal EU fordømme Cubas behandling af fængslede modstandere af regeringen – og skal EU arbejde for at vælte det socialistiske styre på øen? Det spørgsmål deler SF’s og Folkebevægelsens europarlamentarikere.

Uenigheden er kommet frem på baggrund af en afstemning i EU-Parlamentet foranlediget af at den cubanske regeringsmodstander Orlando Zapata for nylig døde i fængslet efter en langvarig sultestrejke. Et stort flertal i EU-parlamentet vedtog at fordømme Cuba og kræve et »systemskifte«.

Også i Cuba har dødsfaldet medført uro. Onsdag den 17. marts demonstrerede op mod 30 kvinder fra gruppen Kvinder i Hvidt (Las Damas de Blanco) i hovedstaden Habana.

Gruppen består især af mødre og hustruer til 53 fanger, der har været fængslet siden 2003. Fangerne er dømt for at deltage i en USA-ledet sammensværgelse for at omstyrte af det cubanske styre.

Kvinder i Hvidt: Vi blev kidnappet

Ifølge Kvinder i Hvidt’s hjemmeside blev demonstrationen mødt af en større forsamling regeringstilhængere, der buh’ede af dem. Efterfølgende blev de 30 Kvinder i Hvidt tvunget ind i en bus af kvindelige betjente, der kørte dem hjem til gruppens leder Laura Pollan, hvor de steg af bussen igen. Gruppen betegner hændelsen som en »kidnapning«.

JPEG - 61.1 kb
Demonstrerende hvidklædt kvinde bæres væk af kvindelige betjente. Foto fra hjemmesiden for Damas de Blanco.

Kvinder i Hvidt præsenterer sig selv som en menneskerettighedsgruppe, men er også blevet kritiseret for at have en skjult politisk dagsorden.

Den argentinske gruppe Mødrene fra Plaza De Mayo, der består af pårørende til ofre for det tidligere militærdiktatur, har taget kraftigt afstand fra de cubanske mødre.

– De forsvarer USA’s terrorisme, har den argentinske mødregruppes talskvinde Hebe de Bonafini udtalt.

Amnesty: Cuba bruger gummiparagraffer

Orlando Zapatas død har vakt international opmærksomhed om samvittighedsfangers vilkår i Cuba. Zapata blev arresteret sammen med 74 andre politiske dissidenter i 2003. 53 af de arresterede sidder ifølge Amnesty International fortsat fængslet i Cuba.

Orlando Zapata blev i 2004 idømt tre års fængsel for »respektløshed«, »forstyrrelse af den offentlige orden« og »modstand«. Han er senere idømt flere domme for »ulydighed« og »forstyrrelser af fængselsvæsenet«, sidst i maj 2009.

Amnesty International har betegnet Zapata og de øvrige 52 fanger som samvittighedsfanger, og organisationen kræver dem løsladt. Amnesty kritiserer den cubanske lovgivning for at indeholde flere gummiparagraffer, der kan bruges til at idømme politiske fanger strenge straffe.

Cubas straffelov tillader årelange straffe og endog henrettelse for undergravning af landet uafhængighed.

SF støtter EU-udtalelse, Folkebevægelsen gør ikke

Efter Orlando Zapatas død har EU-Parlamentet vedtaget en resolution, der fordømmer Cubas behandling af politiske fanger. Resolutionen blev blandt andet vedtaget med støtte fra SF’s to EU-parlamentarikere, mens Folkebevægelsens mod EU’s repræsentant, Søren Søndergaard, stemte imod.

Søren Søndergaard begrunder sin stemme imod resolutionen med, at den ikke kun krævede overholdelse af menneskerettighederne, men også et »systemskifte«.

– Jeg går ind for demokrati og menneskerettigheder alle steder, men jeg synes folk selv skal bestemme, hvilket »system« de vil have. Resolutionen åbnede op for at vende tilbage til et lige korrupt og kolonialt samfundssystem, som det der var før den cubanske revolution, siger han til Modkraft.dk.

Søren Søndergaard mener desuden, at resolutionen ikke kan isoleres fra EU Parlamentets manglende stillingtagen til menneskeretskrænkelser andre steder.

– Det er altså tankevækkende, at et statskup mod en folkevalgt præsident i Honduras og mordet på utallige politiske og faglige aktivister ikke har ført til nogen fordømmelser fra EU Parlamentet. Med al respekt: Der er altså forskel på at dø i forlængelse af en sultestrejke og at blive myrdet med koldt blod.

– Jeg mener, at man skal forlange en langt mere kvalificeret udtalelse af EU-Parlamentet. Nu kan resolutionen tages til indtægt for et statskup og terror. Man skal huske på, at eksilcubanere ikke tidligere har holdt sig tilbage fra at sprænge civilfly i luften, siger han.

Cuba-forening raser over EU Parlamentet

Også andre venstrefløjskræfter har kritiseret resolutionen fra EU-Parlamentet for ensidighed.

Dansk-Cubansk Forenings formand, Helene Caprani, skriver i et indlæg på Modkrafts magasin Kontradoxa, at EU-parlamentet vender det blinde øje til, når EU’s egne medlemslande eller nære allierede krænker menneskerettighederne.

»EU-parlamentet har ikke udsendt en resolution om de 122 selvmord i franske fængsler alene sidste år. Det har ikke kritiseret at 10 irere, deriblandt Bobby Sands, døde som følge af sultestrejke i britiske fængsler i 1981. Det danske politis vilkårlige og hårdhændede behandling af lovligt demonstrerende aktivister under COP15 i december har ikke rynket et bryn«, skriver Helene Caprani. Og videre:

»Der er ikke sendt harske ord til Honduras efter militærkuppet. Selv tvangsfodringen og torturen af fanger på USA’s militærbase i Guantánamo har blot afstedkommet en høflig henstilling til, at fængslet bør lukkes, og ingen fordømmelse af, at det alligevel ikke er sket. For slet ikke at tale om forholdene i USA’s fængsler på egen jord, hvor dødstallet når 7.000 hvert år«.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce