Annonce

19. april 2010 - 20:13

Øjenvidneberetning fra Bolivia: Nedtælling til folkeligt klimatopmøde

Den bolivianske præsident Evo Morales er ikke tilfreds med COP15-topmødet i december sidste år i København. Han mener ikke, at de, som mærker klimaforandringerne, særligt de oprindelige folk, blev hørt til topmødet.

Derfor har han nu indkaldt til »Folkenes konference om Klimaforandringer og Moder Jords rettigheder«, som skal afholdes om få dage i Bolivias tredje største by Cochabamba.

Café latte-drikkende aktivister

Størstedelen af de officielle aktiviteter skal afholdes i Tiquipaya, en forstad til Cochabamba. Rammerne er Universitetet Univalle samt det prangende hotelanlæg Regina.

JPEG - 66.5 kb
»Vandet tilhøre folket« er budskabet på dette street-art-værk, som kan ses i Cochabamba, Bolivia. Foto: Mikkel Iversen.

En tur igennem gaderne vidner om det nært forestående internationale møde. Café Latte-drikkende internationale aktivister har indtaget de dyre kaffebarer, hvor de kæmper med det trådløse internet. Imens må avis- og smykkesælgere dele byens centrale park med borgergrupper og aktivister, som har medbragt budskaber om kollektive rettigheder, Moder Jords rettigheder og Vestens klimagæld.

Både ved topmødepladserne samt i resten af byen er alle i sving for at gøre klar til de mange gæster. Vejarbejdere anlægger fortov mellem universitetet og Hotel Regina, ved en lokal kirke er en masse kvinder i gang med at så blomster, som de måske har fået til gengæld for de nye skraldespande med store Entel reklamer på.

Forventer 20.000 gæster

Det bolivianske telefonselskab Entel er hovedsponsor for topmødet. En butiksejer siger, at hun har købt ekstra meget ind, og at hun i topmødets anledning også vil servere morgenmad.

Indtil videre melder topmødesekretariatet om 15.300 tilmeldte, mens de venter op i mod 20.000 deltagende. Alle hoteller, sportshaller, kaserner og skoler forventes fyldt op med klimagæster. Militæret bidrager med 4.000 feltsenge til de mange gæster, som er begyndt at strømme til Cochabamba, hvor præsident Evo Morales tirsdag den 20. april åbner topmødet.

Blandt gæsterne er intellektuelle hotshots som Noam Chomsky og Naomi Klein samt latinamerikanske ledere fra den politiske venstrefløj.

»Vandkrigen« mindet

Cochabamba blev i år 2000 kendt som byen, hvor borgerne via massedemonstrationer smed det amerikanske multinationale selskab Bechtel på porten.

JPEG - 65.9 kb
Sejren over Verdensbanken, Bolivias regering og firmaet Bechtel i den såkaldte »vandkrig« i 2000 satte byen Cochabamba på verdenskortet.

Efter pres fra Verdensbanken privatiserede Bolivias regering vandforsyningen i Cochabamba. Bechtel overtog administrationen, og vandafgifterne steg med 100-300%.

Flere måneder med generalstrejke, vejblokader og kampe mellem politi og demonstranter tvang til sidst Bolivias regering til at re-nationalisere vandforsyningen i byen. Som optakt til klimatopmødet, fejrede borgerne i sidste uge 10-året for opstanden som i folkemunde kaldes »vandkrigen«.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce