Annonce

27. maj 2010 - 14:37

Politiet: Vi greb ind for tidligt

Politiets »kile« i den store, fredelige klimademonstration den 12. december blev indsat for tidligt.

Det indrømmede den ene af politiets i alt fire indsatsledere under klimatopmødet, Henrik Orye, i Københavns Byret tirsdag. Han var indkaldt som vidne for at redegøre for Danmarkshistoriens største massetilbageholdelse, som fandt sted klokken 15.10 på Amagerbrogade den 12. december.

Retten skal tage stilling til 250 demonstranters klager over politiets massetilbageholdelser fordelt over fem forskellige dage under klimatopmødet.

Henrik Orye var ansvarlig for at sætte den første kile ind i den fredelige demonstration, som samlede omkring 100.000 mennesker.

– Det havde nok været lidt bedre, hvis vi havde ventet ti sekunder med at indsætte kilen. Så havde vi undgået at ramme nogle, der ikke var en del af sort blok, sagde Henrik Orye.

Politiet anholdt knap 1000 mennesker, langt de fleste helt fredelige demonstranter. Henrik Orye erkender, at 50 deltagere i den sorte blok, som politiet efter sigende gik efter, slap væk.

– Vi fik ikke den bagerste del af sort blok med. Det måtte vi bare leve med. De blev sendt videre med demonstrationen, forklarede indsatslederen.

Knap 1000 anholdt

Før aktionen befandt han sig i en sidegade til Amagerbrogade, og kunne ikke selv se demonstrationen. Derfor var han helt afhængig af de informationer, han fik fra sine kollegaer – og fra Ekstra Bladet. Ekstra Bladets minut for minut-dækning af klimademonstrationen den 12. december var en vigtig brik i politiets overblik over demonstrationen.

– Jeg havde internet på min mobiltelefon. På Ekstra Bladet kunne jeg få bedre positions-angivelser af demonstrationen, end dem vi selv kunne give, forklarede indsatslederen.

Det var den centrale kommandocentral – der holdt til inde på Københavns Politigård – der traf beslutningen om at sort blok skulle tilbageholdes.

Læs mere i dagbladet Arbejderen

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce