Annonce

31. maj 2010 - 13:17

Demonstration mod Israels drab på nødhjælpsaktivister

Fællesinitiativet Free Palestine har sammen med Boykot Israel, Riv-Muren-Ned og Budskab fra Græsrødderne indkaldt til en demonstration klokken 16 foran Israels ambassade i Hellerup mandag. Palæstina Fredsvagter/ISM Denmark har ligeledes opfordret folk til at dukke op samme sted klokken 17.

Anledningen til begge arrangementer er en protest mod, hvad arrangørerne betegner som en »massakre« begået af Israels militær.

Mindst 16 dræbt

Natten mellem søndag og mandag bordede svært bevæbnede, israelske specialtropper et skib med 600 nødhjælpsarbejdere, aktivister og parlamentarikere fra hele verden.

JPEG - 72.6 kb
Store dele af besætningen på det skib, som israelske soldater angreb natten til mandag, er fra Tyrkiet. Foto: Flickr.

Skibet befandt sig i internationalt farvand på vej med nødhjælp til Gaza, da soldaterne angreb og ifølge flere nyhedskilder dræbte mindst 16 personer og sårede 50.

Israelske myndigheder oplyser, at soldaterne blev angrebet og handlede i selvforsvar. Dette afvises af aktivisterne ombord. Ifølge en pressemeddelelse fra organisationen »Free Gaza Movement«, kom soldaterne ned fra helikoptere og begyndte straks efter at skyde direkte på nødhjælpsarbejderne, herunder sovende.

Den israelske aktion bliver mødt med vrede fra hele verden.

EU kræver en undersøgelse af forløbet omkring drabene. Desuden har udenrigsministre fra blandt andet Danmark, Frankrig, Sverige og Spanien henvendt sig direkte til Israels ambassadør for at få en forklaring. Syrien har indkaldt den Arabiske Liga for at diskutere spørgsmålet.

I Tyrkiet har flere hundrede demonstranter forsøgt at storme den israelske ambassade i protest.

Blokade rammer civile

Også Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre (RCT) er stærkt chokeret over nattens aktion mod nødhjælpsskibet.

JPEG - 40.4 kb
Der er ikke sluppet mange billeder ud fra skibet »Mavi Marmara«, der blev bordet af israelske soldater.

En talsperson fra centeret forklare overfor DR Nyheder, at Israels blokade mod Gaza, som nødhjælpsskibet forsøgte at bryde, er både i strid med internationale konventioner og går hårdt ud over den palæstinensiske civil befolkning.

– Efter krigen i Gaza bevilgede det internationale samfund 4 milliarder dollars til genopbygning af Gaza. En stor del af disse midler er aldrig blevet brugt, fordi blokaden af Gaza forhindrer genopbygningen. Krigens sår er aldrig blevet helet, siger Tue Magnussen til DR.

– Blokaden, der er en kollektiv afstraffelse af den palæstinensiske civilbefolkning i modstrid med 4. Geneve konvention, har store humanitære omkostninger. Udover 1400 dræbte blev 100.000 civile gjort hjemløse og titusindvis blev traumatiserede af krigen, siger han og fortsætter:

– På grund af Israels blokade af Gaza har skoler, hospitaler og ødelagte private hjem ikke kunnet repareres fordi blokaden forhindrer import af alle former for byggematerialer. Kloakker, vand og el-forsyning er hårdt ramt og 90 procent af befolkningen mangler fortsat elektricitet 4-8 timer hver dag. Gazas erhvervsliv er reelt ophørt på grund af import- og eksportstop. Mere end 40 procent af arbejdsstyrken er uden job og over 70 procent er afhængig af fødevarehjælp.

Læs bloggen »Om det militære overfald på solidaritetsflåden til Gaza« af Ulla Jessing fra European Jews for a Just Peace

Følg løbende opdateringer fra Gaza-skibenes aktivister gennem Twitter, og se listen over skibenes besætning

Besøg en af organizationerne bag Gaza-flåden: Free Gaza Movement

Besøg Ship To Gazas svenske hjemmeside.

Følg Live-dækning af sagen på Al-Jazeeras hjemmeside.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce