Annonce

3. juni 2010 - 19:20

Distortion-festival putter pengene i egen lomme

Når Distortion-festivalen i disse dage fylder Københavns gader med feststemte mennesker i tusindvis, er det officielt en underskudsvirksomhed båret af frivillig arbejdskraft. Men det er en sandhed med modifikationer.

Modkraft.dk har gennemgået regnskabet for firmaet bag festen, Nus/Nus aps. og kan i dag fortælle, at der sidste år reelt var et overskud på 142.000 kroner efter skat. Derudover er der brugt 326.444 kroner til at aflønne ansatte i firmaet.

Derimod er der ikke udbetalt en krone til den undergrundskultur, som festivalen er kendt for at promovere. Det har Nus/Nus aps. ellers forpligtet sig til.

På firmaet Human Office - der ejer Nus/Nus aps. - egen hjemmeside står direkte, at halvdelen af overskuddet fra dets aktiviteter vil gå til at støtte »Københavns kulturelle undergrund«.

»En administrativ fejl«

Da Modkraft.dk ringer til chefen for Nus/Nus aps., Thomas Fleurquin, benægter han i første omgang, at der er et overskud i det firma, som driver Distortion.

Først da han får at vide, at Modkraft.dk er i besiddelse af firmaets regnskab, erkender han, at der plus på kontoen.

– Det er rigtigt, at der er et overskud i 2009. Men det har ikke været muligt at udbetale pengene det seneste år. Det er en administrativ fejl, siger Thomas Fleuquin.

Han forklare sig med, at Distortion og Nus/Nus aps. er en del af en virksomhedsstruktur, der betyder, at han »ikke helt kan overskue det administrative«.

Thomas Fleuquin siger, at han fortsat ikke har tænkt sig, at udbetale penge fra sidste års overskud til det københavnske kulturliv.

– Men hvis der kommer et overskud i 2010, så vil vi gerne dele penge ud til næste år, siger han.

JPEG - 154 kb
Distortion-festivalen tiltrækker hvert år flere tusinde festglade mennesker. Overskudet går dog ikke som lovet til det københavnske kulturliv. Foto: Peter Erichsen.

Boykot og krigserklæring

At Distortion trods et overskud ikke støtter den københavnske kultur bliver mødt med vrede i det kulturelle undergrundsmiljø.

– Det er uholdbart, at man ikke kan gennemskue hvor penge kommer fra, hvad de bliver brugt til eller hvor overskuddet ender. Derfor vil jeg opfordre folk til at holde sig væk, siger Hjalte Laks, som igennem en årrække har arrangeret ikke-kommercielle gadefester i København.

Distortion-festivalen afholdes i København onsdag den 2. juni til den 6. juni med gadefester, koncerter og happenings i flere forskellige bydele. Arrangementet er støttet af blandt andre Københavns Kommune, Udenrigsministeriet og Wonderful Copenhagen.

Hvis man derimod ikke har forbindelserne i orden, så har man ikke mulighed for at deltage i festivalen. Det fik sodavandsfirmaet Guarana Power at mærke da de opstillede en bod i Indre by den 2. juni.

– Vi blev bortvist af Distortion-festivalens folk og måtte søge ly i en sidegade, fortæller Michel Copie fra gruppen The Power Foundation , der står bag det alternative sodavandsfirma.

Han fortæller, at The Power Foundation opfatter episoden som en krigserklæring og har nu besluttet at opstille hele to sodavandsboder i protest, når Distortion torsdag rykker til Nørrebro. På facebook har kunstnergruppen oprettet en gruppe, hvori de skriver: »Vi erklærer KRIG for retten til at bruge vores gader til hvad vi vil, UDEN at spørge om lov!«

– Vi rykker ud på gaden i solidaritet med alle de gade-entreprenører, som ikke er så heldige at have en sponsor i ryggen eller en aftale med kommunen. Gaden bør være for alle, siger Michel Copie til Modkraft.dk.

Besøg Distortions hjemmeside.

Besøg Human Offices hjemmeside.

Besøg Nus/Nus aps.’s hjemmeside.

Besøg hjemmesiden for The Power Foundation.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce