Annonce

3. marts 2011 - 1:08

Venezuela: Idømt syv års fængsel for strejke

En venezuelansk fagforeningsleder, Rubén Gonzáles, er mandag den 28. februar ved en domstol i Venezuela blevet idømt syv år, seks måneder og 22 dages fængsel for deltagelse i en strejke på et statsligt ejet mineselskab i 2009.

Lederen af fagforeningen Sintraferrominera blev dømt for deltagelse i en 16 dage lang strejke ved jernminen Ferraminera del Orinoco i 2009, hvor de ansatte krævede efterbetaling af løn i forhold til en indgået overenskomst.

Rubén Gonzáles blev arresteret den 24. september 2009 anklaget for blandt andet tilskyndelse til forbrydelser, trusler mod sikkerheden, sammensværgelse mod staten og blokering af offentlige veje.

JPEG - 21.4 kb
Fagforeningsformanden Rubèn Gonzáles er idømt syv år, seks måneder og 22 dages fængsel på grund af en 16 dage lang strejke. Iagttagere er uenige om dommen skyldes regeringspres eller et uafhængigt, reaktionært retsvæsen.

Han blev i første omgang igen sat på fri fod, men igen fængslet i januar 2010, og han har således allerede tilbragt 16 måneder i fængsel.

Den internationale arbejdsorganisation ILO har gennem Udvalget for Foreningsfrihed for nylig krævet Gonzáles løsladt.

Borgerligt retssystem

Dommen over Rubén Gonzáles blev afsagt af Venezuelas 6. Domstols Tribunal i Puerto Ordaz. Ifølge BBC skulle dommen være udtryk for den venezuelanske regering ikke vil finde sig i strejker på statslige virksomheder.

Men problemet kan ifølge iagttagere af udviklingen i landet også skyldes det venezuelanske retssystems uafhængighed af statsmagten, idet domstolene er domineret en højreorienterede og borgerlige embedsmænd.

Repræsentanter for venstrefløjen i Venezuela anklager således domstolene for at løslade politikere fra den borgerlige opposition på trods af klare beviser for korruption og meddelagtighed i mord på fagforeningsfolk, sikkerhedsrepræsentanter og arbejdere.

Dommer ignorerer forsvarers vidner

Gonzáles’ forsvarer, Italo Atencio, kritiserer dommen over Gonzales for at være sket på et meget et løst grundlag.

Han siger, at dommeren, Magda Hidalgo, kun har lagt vægt på udsagnene fra fem vidner for den offentlige anklager, men ikke de 70 vidner, som forsvaret havde indkaldt.

De beviser ifølge Atencio, at arbejderne havde stoppet arbejdet for at få mineselskabet til at udbetale løngæld, som selskabets direktør havde anerkendt ved at underskrive en overenskomst.

– Arbejderne indrømmede, at de var ansvarlige for strejken, siger Italo Atencio ifølge den venstreorienterede hjemmeside aporrea.org.

– Den eneste forbrydelse, Rubén Gonzales har begået, er at mægle med direktøren for selskabet, siger han.

Stridende fagforeninger fordømmer dommen

Dommen har udløst protester fra flere fagforeninger i Venezuela, der ellers traditionelt ligger i indbyrdes konkurrence om medlemmer og politisk linje.

Gonzáles er formand for en fagforening, der er tilknyttet den socialdemokratiske hovedorganisation CTV, der tidligere har været landets største, men er kommet under voldsomt pres af de sidste ti års venstredrejning i landet.

Dommen over Gonzáles fordømmes dog ikke kun af CTV, men også af den konkurrerende venstreorienterede hovedorganisation Unite. I en udtalelse skriver fagforeningen, at »de retslige institutioner har kriminaliseret arbejderklassens kamp« og at Gonzales er en »politisk fange«.

Unite anklager det venezuelanske retsvæsen for at forfølge arbejdere og fagforeninger, der aktionerer for arbejderrettigheder, men udøver straffrihed til højreorienterede og arbejdsgivere, der benytter sig af vold, mord og terror mod arbejdere, sikkerhedsrepræsentanter og fagforeningsledere.

Unite henviser konkret til ti konkrete tilfælde af overgreb og mord knyttet til højrefløjen og eksakte arbejdsgivere.

Unite har meldt ud, at det vil gøre den 31. marts til en »flagdag for frihed« til Ruben Gonzales for at dæmme op for et retssystem, der »virker imod arbejderklassen«.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce