Annonce

KontradoxaBaggrund, analyse og kronikker
18. marts 2002 - 21:03

Kvinderne til kødgryderne

Forslaget kædes nemlig sammen med en nedlæggelse af 2500 institutionspladser.

Hvordan har de tænkt sig, at man skal komme i gang med at arbejde igen, hvis der ikke er nogen institutionspladser?

Desuden er der ikke fulde dagpenge i hele orlovsperioden. Der er fulde dagpenge i 34 uger for kvinder og to uger for mænd. Såfremt man ønsker at strække denne periode til 52 uger, nedsættes dagpengene tilsvarende. Dels er præsentationen af den nye barselsorlov altså en del pænere end virkeligheden. Dels er det gammelkendt, at jo mindre kompensationen ved barselsorlov er, i jo højere grad vælger familierne, at kvinden skal tage barsel, fordi det som oftest er hende, der tjener mindst.

Desværre er det ikke den eneste katastrofe i deres forslag. Børnepasningsorloven fjernes, hvilket betyder, at barnet samlet set får mindre tid sammen med forældrene i sine første otte år end ved den nuværende ordning.

Sidst, men ikke mindst havde mange kvinder håbet på, at en del af barselsorloven ville blive reserveret til fa-deren. I Sverige og Portugal har man valgt denne model, og det har radikalt ændret på orlovsmønsteret. Det har betydet, at langt størstedelen af mændene tager barselsorlov i dag.

Modellen har været murbrækker for mændene – det er blevet legitimt for mændene at bede arbejdsgiverne om barselsorlov. Også for kvinderne er modellen positiv. Konsekvensen af, at mændene nu tager orlov, er nemlig, at udskrivningen ved at ansætte en kvinde i den fødedygtige alder ikke længere er væsentlig højere end ved at ansætte en mand.

Regeringens forslag til barselsorlov er ikke det eneste forslag, der giver problemer for ligestillingen. Et for-slag om at udskyde arbejdsgivernes pligt til at lave kønsopdelte lønstatistikker forventes vedtaget i nærmeste fremtid. Lønstatistikkerne var et nyttigt redskab for at indhente viden om uligeløn. Viden, der ville kunne bruges af de faglige organisationer i forbindelse med lønforhandlinger. Viden, der kunne bruges i offentlig debat om uligelønnen.

Den viden er regeringen tydeligvis ikke interesserede i at få.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce