Annonce

ModKulturRefleksioner i den levende kultur
21. juni 2007 - 0:13

Et blodigt kvindeliv

Som radikal feminist i den fødedygtige alder bliver jeg ofte spurgt, hvordan jeg opfatter kernefamilien. Hvordan er den? Har den nogen fremtid? Hvordan er det selv at være en del af den?
Det kan man jo give lange og nuancerede svar på, og det gør jeg så. Men over mit skrivebord hænger billedet »Am I still your lover?« af Liv Carlé Mortensen, som besvarer det bedre, end jeg kan.

Billedet stammer fra antologien »Kvinder stiller skarpt«, hvortil Liv Carlé bidrog med flere billeder, og da jeg senere stod med bogen i hånden, tænkte jeg, at man med fordel kunne have slettet adskillige af teksterne, heriblandt min egen, og i stedet lade billederne om at fortælle pointen.

JPEG - 166.3 kb
»Am I still your lover?«. Foto: Liv Carlé Mortensen.

For Liv Carlé leverer noget så sjældent som et ærligt billede af kvindelivet, som det former sig i den heteroseksuelle kernefamilie. Ikke pastelfarvet, ikke ordentligt, ikke fair. Men ekstremt. Ekstremt hårdt, blodigt, kærligt, givende, provokerende, udfordrende og uretfærdigt.
Stor var derfor min tilfredshed, da jeg så, at Liv Carlé Mortensen netop har udgivet fotobogen »Amazone« i forbindelse med udstillingen af samme navn på Galleri Birte Laursen i Bredgade i København.

Bogen er et tilbageblik på nogle af Liv Carlés billeder gennem de sidste 20 år, suppleret med glimtvise refleksioner og dagbogsnotater. Liv Carlé selv er rundet af punkmiljøet omkring det nu nedrevne Ungdomshus, uddannet på fotoskolen »Fatamorgana« samt som reklamefotograf.

Hendes tilknytning til punkmiljøet fornægter sig heldigvis ikke. Især i bogens første halvdel fløj mine tanker spontant til Ungdomshuset, og jeg fik helt ondt i maven ved påmindelsen om den kreative vildskab, der er gået tabt ved nedrivningen af huset, for det er netop den utæmmede »fuck jer«-stemning, der er så fantastisk ved »Amazone«.

JPEG - 97.3 kb
Foto: Liv Carlé Mortensen.

Hvis man har det svært med ting, der kommer ud af kvinder, så skal man nok finde sig en anden coffee-table bog. »Amazone« svømmer bogstavelig talt i kropsvæsker. Noget af det kan ses i form af fødselslagner, der som blodige Rorschach-tests hænger tørret og indrammet til vidnesbyrd om det moderskab, der skal forestille at være the peek of womanhood. Og i en tid, hvor menstruationsblod opsuges af Libresse, før man kan nå at opdage, at det er på den tid af måneden, er det befriende at se det strømme ud over siderne i den blodigste fotobog, jeg længe har åbnet.

»Amazon«, 160 s. Indbundet med tekst, farve- og s/h-fotos. Kan købes på galleriet for 350 kr.
Udstillingen vises til og med den 7. juli 2007.
Galleri Birte Laursen
Bredgade 30, kld. 1260 Kbh K.
Onsdag-torsdag-fredag 12.00-18.00, lørdag 12.00-14.00.
www.birthelaursen.com

Den rå stemning i »Amazone« afbalanceres fint gennem de søgende melankolske tekster, og ikke mindst med den afsluttende billedserie, der kredser om sorgen over tabet af Liv Carlés nyligt afdøde lillebror.

Teksterne er oversat til engelsk, hvilket selvfølgelig er en fordel i forhold til en international markedsføring, men selvom man dermed kan præstere noget så sjældent som en dansk funderet kernefamilie-kritik, så gør det sproget en anelse usikkert og vaklende, hvilket muligvis kunne være undgået ved at holde det på dansk.

Glimtvis savnes i teksten nogle af de informationer om billederne, som Liv Carlé har leveret i offentlige interviews. Men det er et spørgsmål om smag og behag, hvor meget man som beskuer har brug for at vide om de tanker, fotografen har gjort sig. Under alle omstændigheder taler Liv Carlé Mortensens billeder deres eget fremragende sprog.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce