Annonce

ModKulturRefleksioner i den levende kultur
17. oktober 2008 - 14:38

Med Koranen i den ene hånd og skalpellen i den anden

I den Islamiske Republik Iran er transseksualitet tilladt. Det har det været, siden landets første religiøse leder, Ayatollah Khomeini, erklærede, at transseksualitet ikke er i modstrid med Islam og landets love. I 1983 begyndte Iran selv at foretage kønsskifteoperationer. Efter Thailand, er Iran i dag det land i verden, hvor flest kønsskifteoperationer bliver foretaget.

Den kvindelige iransk-amerikanske filminstruktør Tanaz Eshaghian har fulgt tre iranske mænd, der ansøger om kønsskifte på Mirdamad Medical Center i hovedstaden Teheran. Det er der kommet en stærkt kontroversiel og meget smuk film ud af. Hvis man da overhovedet kan tale om skønhed i en film, hvor homoseksuelle, af frygt for at blive henrettet, ansøger om at få et kønsskifte.

JPEG - 50.6 kb
Ifølge dokumentarfilmen Be Like Others lader homoseksuelle i Iran sig kønsskifteoperere for at slippe for tortur og dødsstraf. Pressefoto.

I Iran kan homoseksualitet straffes med døden. Ifølge landets sharia-lovgivning kan domsfældelse kun ske i det tilfælde, at der er fire øjenvidner til selve akten. Alligevel har Iran henrettet homoseksuelle adskillelige gange. Også transvestisme er strengt forbudt i Iran. Straffen er pisk og offentlig skam.

De tre mænd, som følges i filmen Be Like Others, har alle været udsat for seksuel chikane fra det hemmelige politi. Ashar Ali på 25 år fortæller, at han ikke ville lade sig kønsskifteoperere, hvis ikke han var presset til det. Han håber på, at samværet med kvinder i det kønsopdelte Iran, kan forskåne ham fra overgreb i fremtiden.

Den forbudte mellemtilstand

Officielt skelner Iran skarpt mellem transseksualitet og homoseksualitet. Forskellen er, at det står i Koranen, at homoseksuelle skal dræbes, hvorimod der hverken i Koranen eller i Hadithsamlingerne (Traditionerne) står noget anført om transseksualitet. Be Like Others viser, at dette skel på ingen måde opretholdes i praksis, og at den formodede skelnen blot er en fornægtelse af en for Irans styre ugudelig sandhed: Iran har mange homoseksuelle indbyggere.

Under et besøg i USA sidste år, udtalte Irans præsident Mahmoud Ahmadinejad: »I vores land har vi ingen homoseksuelle, som i jeres land. Det eksisterer ikke i vores land. Jeg ved ikke, hvem der har sagt til jer, at vi har sådan nogen«.

Senere hævdede hans medierådgiver, Mohammad Kalhor, at præsidenten var blevet fejlfortolket. Ifølge Mohammad Kalhor mente Ahmadinejad, at Iran ikke har så mange homoseksuelle som USA, og at dette beror på landenes forskellige kulturelle og religiøse forhold.

Be Like Others vidner om, at præsident Amadinejads modificerede udtalelse ikke ændrer på den kendsgerning, at der er mange homoseksuelle i Iran, og at kønsskifteoperationer foretaget under tvang, ikke ændrer på den kendsgerning. Derfor er Irans skelnen imellem transseksualitet og homoseksualitet hverken liberal eller human, men blot New Speak for en langsom straf, udført imod landets homoseksuelle.

Udstødelse og prostitution

Be Like Others viser, at homofobi er en sygdom, som en stor del af befolkningen lider af. Det skarpe skel mellem kønnene, som lovgivningen foreskriver, er i mange tilfælde ikke identisk med den skelnen, som befolkningen selv sætter. På grund af fordomme, bliver mange transseksuelle udstødte af deres familier, som anser et kønsskifte som et krænkende indgreb mod Guds skaberværk.

Be Like Others vises tre gange under filmfestivalen:

Tirsdag den 21. okt. kl. 21.15
Cinemateket - Benjamin

Torsdag den 23. okt. kl. 21.30
Cinemateket - Asta

Lørdag den 25. okt. kl. 21.45
Cinemateket - Carl

Relaterede film:
På dette års festival viser også Parvez Sharmas dokumentarfilm A Jihad for Love, som også blev vist på Natfilmfestivalen i år. Filmen handler om homoseksuelle i muslimske lande, der alle har det tilfælles, at de også er troende muslimer.

Under filmproduktionen kom Parvez Sharma i kontakt med en homoseksuel imam fra Cape Town i Sydafrika, Muhsin Hendricks. Hendricks valgte at springe ud af skabet for 11 år siden. Sharma og Hendricks rejser i dag rundt i verden, for at udbrede den holdning, at Islam og homoseksualitet ikke nødvendigvis er uforenelige størrelser, og at teksterne i Koranen, omhandlende homoseksualitet, skal forstås i deres historiske kontekst, hvor mænds voldtægt af andre mænd i krig, var et stort problem.

Der indbyder til et gratis debatarrangement søndag den 26. oktober i Cinamateket. Den etnisk-danske homoforening, Sabaah, står bag arrangementet, og der er mulighed for at stille spørgsmål efterfølgende. Arrangementet er gratis.

Filmen vises:
Lørdag den 18. okt. kl. 14.00
Cinemateket - Asta

Torsdag den 23. okt. kl. 16.15
Cinemateket - Benjamin

Læs mere om Copenhagen Gay & Lesbian Film Festival

I filmen ses, hvorledes doktor Mahram Mehrjalali, der er leder på Mirdamad Medical Center, truer et forældrepar til at give tilladelse til, at deres søn skal kønsskifteopereres. Hvis ikke de giver tilladelsen, så kunne det ende med, at landets psykiatere vil stadfæste, at deres søn ikke er transseksuel, men derimod homoseksuel, og derfor kan straffes med døden.

Doktor Mahram Mehrjalali postulerer, at ingen, der har været under hans skalpel, efterfølgende har fortrudt indgrebet. Imidlertid fortæller Asham Ali, et år efter at han har fået foretaget et kønsskifte, at han inderligt har fortrudt.

Efter operationen bliver han udstødt af sin familie, og må derfor tage imod et tilbud om at flytte sammen med andre transseksuelle i Teheran, der alle lever af prostitution. Prostitution indenfor rammerne af lovgivningen foregår ved, at man bliver viet og skilt på en time. På den måde kan de transseksuelle lade sig vie med en kunde, der så kan have quasi-homoseksuel sex med dem, for derefter at lade sig skille.

Det hele foregår i overensstemmelse med landets regler, eftersom den seksuelle akt foregår indenfor ægteskabspagtens tilladte rammer. De transseksuelle, der engang var homoseksuelle, er på helt legal vis blevet prostituerede, der har tilladelse til at gå i seng med det køn, som de engang selv var.

Vær som de andre

Be like Others er uhyggeligt godt produceret og smukt skuet sammen. Tanaz Eshaghian har formået at komme helt tæt på filmens antagonister, og hun har skabt et sammenhængende billede af deres placering i samfundet, der kaster lange skygger over landets konstitution og dobbeltmoral.

Med Koranen i den ene hånd, og skalpellen i den anden, bliver homoseksuelle og transvestitter skabt i det billede, som stemmer overens med det kønsopdelte lands idealer: mændenes og kvindernes verden.

Imellem disse to opdelte verdener, er der intet i Iran.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce