Annonce

10. december 2008 - 1:02

Græsk politi skyder varselsskud

Græsk politi har affyret varselsskud under sammenstød med demonstranter i den forstad til Athen, hvor den 15-årige Alexandros Grigoropoulos i dag blev begravet. Ifølge politiet blev der kun affyret et enkelt skud, men beboere i området har fundet mindst syv patronhylstre på gaden.

Ifølge øjenvidner på stedet kæmper omkring 400 demonstranter sig bogstaveligt talt vej mod Athens centrum, hvor flere hundrede betjente forsøger at presse andre demonstranter ind på universitetsområdet. Stemningen er meget spændt, forlyder det.

I havnebyen Patras har mindst 1.000 mennesker overtaget kontrollen med den indre by. Mindst seks banker er knust og det kommercielle hovedstrøg er fuldstændigt barrikaderet. Ifølge BBC angreb demonstranter tidligere på dagen politihovedkvarteret med sten og benzinbomber.

Ifølge ubekræftede rygter er såkaldt »bekymrede borgere« gået til modangreb på demonstranterne i Patras. Andre steder forlyder ligeledes ubekræftede rygter, at bander af organiserede fascister angriber demonstranter, og at disse bander skulle have fået udleveret tåregasgranater af politiet.

JPEG - 54.1 kb
En betjent skyder varselsskud under sammenstød med demonstranter i forstaden Palaio Faliro, hvor den 15-årige Alexandros Grigoropoulos tidligere på dagen blev begravet.

Alexandros begravet

Alexandros Grigoropoulos, der lørdag blev skudt og dræbt af en græsk betjent, blev tidligere på dagen begravet i Palaio Faliro, en forstad til Athen. Op mod 6.000 mennesker fulgte ham til graven, og selve begravelsen foregik roligt, men efterfølgende stødte unge demonstranter sammen med politiet uden for kirkegården.

Tidligere på dagen havde der ligeledes været sammenstød i det centrale Athen, hvor flere tusinde skolelærere, elever og forældre gik i demonstration til parlamentsbygningen i protest mod drabet. Foran parlamentet begyndte flere hundrede unge at kaste sten og flasker mod politiet, der svarede igen med tåregas.

Ifølge nyhedsbureauet Reuter er 15.000 betjente udkommanderet for at få kontrol over Athen.

JPEG - 41.8 kb
Øjenvidner melder om op til 15 skud affyret af politiet under urolighederne i forstaden Palaio Faliro. Politiet hævder, at der kun blev skudt én gang.

Generalstrejke og krav om nyvalg

Den politiske situation i Grækenland er meget anspændt som følge af både de omfattende landsdækkende optøjer, og en planlagt 24-timers generalstrejke, der finder sted onsdag den 10. december i protest mod den borgerlige regerings økonomiske politik.

Tidligere på dagen opfordrede den socialdemokratiske oppositionsleder George Papandreou regeringen til at udskrive valg.

– Vi gør krav på magten. Det eneste, som denne regering kan tilbyde, er at træde tilbage og overlade til folket at komme med en dom, udtalte Papandreou.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce