Annonce

6. januar 2009 - 20:07

Marxister og islamister kæmper side om side i Gaza

Det er ikke kun Hamas, der i disse dage fører væbnet kamp mod de israelske invasionsstyrker i Gaza, men en broget koalition af militante palæstinensiske grupper, herunder Abu Ali Mustafa-brigaden, den væbnede gren af det sekulære, marxistisk funderede PFLP. Det fortæller Albert Jensen fra organisationen Fighters+Lovers til Modkraft.dk.

Albert Jensen har et indgående kendskab til PFLP, der er den ene af de to oprørsbevægelser, som Fighters+Lovers har arbejdet på at indsamle penge til via t-shirtsalg i et forsøg på at udfordre den vidtgående terrorlovgivning, som vestlige stater indførte i panik i kølvandet på terrorangrebene den 11. september 2001.

Ifølge Albert Jensen er Hamas klart den største blandt de væbnede modstandsgrupper, men den islamiske bevægelse har siden valgsejren i 2006 tilladt andre palæstinensiske grupperinger, også væbnede grupper, at operere i Gaza. Udover PFLP’s Abu Ali Mustafa-brigade gælder det al-Quds-brigaden tilknyttet Islamisk Jihad, Salah al-Din-brigaden og al-Aqsa martyrernes brigade tilknyttet Fatah-bevægelsen, der kontrollerer Vestbredden. Hamas’ væbnede gren hedder Izzedin al-Qassam-brigaden.

Krig har skabt palæstinensisk enhed i Gaza

– Alt, hvad der kan krybe og kravle, kæmper sammen nu. Det israelske angreb har forenet dem, der var fjender i går, forklarer Albert Jensen.

Og kampgejsten synes at være stor. Fra sin fængselscelle i Israel udsendte PFLP’s generalsekretær Ahmad Sa’adat mandag den 5. januar en udtalelse, hvori han opfordrer de væbnede palæstinensiske grupper til at omdanne Gaza til en »kirkegård for de invaderende israelske soldater«.

Ifølge Albert Jensen er det svært at sige, hvor mange mænd PFLP-brigaden råder over i Gaza-området. PFLP var stærke i Gaza i 1970’erne, men er i dag klart overhalet af Hamas-bevægelsen, der opstod i 1987 under den første Intifada.

JPEG - 42.9 kb
Medlemmer af Abu Ali Mustafa-brigaden, den væbnede gren af det sekulære, venstreorienterede PFLP, vifter med amerikansk-producerede M16-angrebsrifler. Våbene er formentlig stjålet fra israelerne.

I en række pressemeddelelser lagt ud på PFLP’s engelsksprogede hjemmeside redegør brigaden for dens militære operationer i Gaza-striben siden begyndelsen på den israelske offensiv den 27. december 2008. Af meddelelserne fremgår det, at også Abu Ali Mustafa-brigaden beskyder mål inde i Israel med raketter.

Den 4. januar, dagen efter landinvasionen, skriver brigaden, at PFLP-styrker har været involveret i »konstante og voldsomme konfrontationer« med israelske styrker. Det oplyses også, at man har beskudt israelske tanks med anti-tankvåben samt affyret mortergranater.

Den 5. januar hævder man at have medvirket i et bagholdsangreb, hvor israelske specialstyrker blev lokket ind i et tomt hus armeret med spængstof. Da de fjendtlige soldater var trængt ind i huset, sprængte de palæstinensiske modstandsfolk huset i luften. Tre soldater blev dræbt og omkring 30 sårede, skriver Abu Ali Mustafa-brigaden.

Ifølge israelske og vestlige medier omkom de tre soldater, da huset ved en fejl blev beskudt af en af israelernes egne kampvogne.

PFLP: Gazakrigen er del af større kampagne

Hvor Hamas i vid udstrækning forstår konflikten med Israel i religiøse termer, kæder PFLP den sammen med en kolonialisme- og imperalismeproblematik, hvor fokus er på det ulige magtforhold mellem rige og fattige og vestlige magter og underordnede tredjeverdenssamfund.

»Det står klart, at de forbrydelser, den israelske besættelsesmagt udfører, kun er mulige med det egyptiske regimes indforståelse samt USA’s aktive deltagelse. Israels angreb på befolkningen i Gaza er en fortsættelse af krigen mod det libanesiske folk og deres modstand i 2006 og den igangværende krig mod den irakiske modstand. Det er de samme kræfter, der forsøger at nedbryde det arabiske folks modstand mod kolonialisme, besættelse, zionisme og imperialisme«, skriver PFLP i en meddelelse udsendt den 31. december 2008.

I meddelelsen opfordrer organisationen »det palæstinensiske folk, de arabiske masser og alle progressive og revolutionære kræfter i hele verden til at konfrontere den israelske agression«.

Som Hamas tror også PFLP, at den israelske besættelse og kolonisering kun kan bringes til ophør gennem væbnet kamp.

– Det, der er taget med magt, må igen tages med magt, udtaler en repræsentant for Abu Ali Mustafa-brigaden i et interview fra 2007.

Drabene fortsætter

I disse dage er det netop magten, der taler i Gaza. Mens internationale medier efterhånden flyder over med billeder af dræbte og lemlæstede civile palæstinensere, trængte israelske hærenheder tirsdag den 6. januar endnu dybere ind i Gaza By.

Ifølge de seneste rapporter er 40 civile blevet dræbt af israelsk kampvognsild, der ramte en FN-skole. Palæstinensiske hospitalskilder oplyser, at der blandt de dræbte befinder sig flere børn.

PFLP er opført på både EU’s og USA’s terrorlister pga. et par selvmordsangeb med begrænsede ofre udført for år tilbage. Den israelske stat, som siden den 27. december har dræbt langt over hundrede civile palæstinensere, er på vej til indgå en handelsaftale med EU, der vil gøre Israel til en særligt begunstiget samarbejdspartner.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce