Annonce

Brigade
17. september 2014 - 13:52

Cuba sender læger til Vestafrika: Vil bekæmpe ebola

Cuba har meddelt FN's Verdenssundhedsorganisation WHO, at 62 læger og 103 sygeplejersker er klar til at blive sat ind mod ebola-epidemien i Sierra Leone i Vestafrika.

Cuba sender 162 læger og sygeplejersker til Sierra Leone for at hjælpe med at stoppe ebola-epidemien i Vestafrika.

Det nye hold skal supplere en lægefaglig brigade på 23 cubanere, der allerede arbejder i Sierra Leone.

Cuba er det land, som bidrager med flest læger, sygeplejersker og specialister – flere end både USA, EU-landene og Kina, oplyser FN's Verdenssundhedsorganisation WHO's generaldirektør Margaret Chan til nyhedsbureauet WND.

Generaldirektøren understreger samtidig, at der er brug for mange flere læger og sygeplejersker fra udlandet, for at håndtere epidemien, som hidtil officielt kostet cirka 2.500 mennesker livet.

Fare for million-død

WHO frygter, at mindst 20.000 mennesker vil dø af ebola og en amerikanske forsker advarer om, at epidemien kan komme helt ud af kontrol og koste over en million menneskeliv i de kommende seks måneder, hvis der ikke bliver gjort noget effektivt.

Doktor Peter Piot, som har arbejdet med ebola helt siden virusen blev opdaget for flere årtier siden, er meget bekymret, fortæller han til nyhedsbureauet WND.

Og han er kritisk over for den svage indsats, som det internationale samfund leverer.

Indsatsen er kommet »for langsomt« og situationen er en akut »trussel mod både sundheden, økonomien og samfundenes stabilitet«, mener han.

Piot frygter, at den ringe indsat kan føre til, at ebola vil hærge i hele Afrika og kan spredes til hele verden.

25.000 cubanere hjælper

Hverken historisk eller aktuelt er det noget særsyn, at Cuba rykker ud for hjælpe mennesker i nød.

De første cubanske læger drog ud som internationalister allerede i 1960 - et år efter revolutionens sejr - for at hjælpe under et jordskælv i Chile.

– Vores indsats for at imødegå ebola i Vestafrika er ikke noget isoleret tilfælde, fastslår Cubas sundhedsminister Roberto Morales Ojeda til WND.

– Det er en del af den støtte og solidaritet, som Cuba har ydet i 55 år siden revolutionens sejr, siger ministeren, og det drejer sig ikke om "at dele ud af et stort overskud, men om at dele det vi har", påpeger Roberto Morales Ojeda.

I forbindelse med de tropiske orkaner George og Mitch, som i 1998 kostede tusinder af mennesker livet i Latinamerika og Caribien, udsendte Cuba tusinder af hjælpearbejdere.

I dag er 25.000 læger og sygeplejersker udsendt til 32 lande, oplyser Dansk-Cubansk Venskabsforening.

Redaktion: 

Annonce