Annonce

16. maj 2012 - 13:00

Fri os fra monarkiet

At få et barn kræver modne overvejelser. Tingene skal helst passe sammen, og der skal gerne være økonomisk plads til familieforøgelsen da de, der har prøvet vil kunne skrive under på, at det langt fra er billigt at blive forældre, uanset om det er første eller tredje gang, det sker. Derfor kan man forstille sig at nogle, især i disse krisetider, hvor arbejde og ressourcer er en knaphed, tænker sig om to gange før man kaster sig ud i at få børn. Og dog. For der er en familie her til lands, der i rigt mål kan sprøjte unger ud, vel vidende, at ikke kun vil der være fint med økonomisk råderum til at forsørge dem, deres økonomiske fremtid ser også mere end almindeligt sikker ud. Her er selvfølgelig tale om kongefamilien.

Det seneste skud på den noget antikverede stamme skal døbes nu på søndag, og nok engang skal sendefladen på de store tv-stationer ryddes, så hele familien Danmark kan sidde rundt om kaffebordet og drikke sig racerrøv til i tynd kaffe og hælde wienerbrød indenbords, mens kongefamilien, som en slags udstillingsgenstande, nok engang skal smile og vinke til deres undersåtter.

Denne begivenhed giver mig grund til lufte en gammel, omend sund og velplejet kæphest, som længe har været min trofaste følgesvend i debatten om monarkiet: lad os få mulighed for at vælge kongehuset fra på skattebilletten, ligesom vi kan melde os ud af folkekirken, og på den måde slippe for at betale kirkeskat, hvis vi ikke er troende.

Modargumentet plejer at være noget i retning af, om man så selv skal kunne skræddersy sin skat, så man kun betaler skat til ting, som man kan stå inde for? Ingenlunde. Men jeg vil have mulighed for at fravælge at betale til en arkaisk institution, der udlevede sig selv dengang, man holdt op med at henrette folk i al offentlighed. Monarkiet er et råddent levn fra den mørke middelalder, og de tjener i dag absolut ingen funktion.

Joooooo de er god reklame for Danmark! Og de lokker turister til”, plejer grædekoret straks at hyle. Fair nok, hvis det er argumentet, hvornår kommer Christiania så på finansloven? For lur mig, om ikke den lille fristad lokker lige så mange, hvis ikke endnu flere turister til end en vindtør familie, med oldgamle rødder. Min pointe er; at monarki - det har de sgu også i andre lande. Det er ikke noget, der er unikt for Danmark, bortset fra det faktum at vores er verdens ældste.

Fristader som Christiania findes der, mig bekendt, kun i Danmark, og selv om Wonderful Copenhagen ikke har hippiebyen med på deres opgørelse over de mest besøgte turistattraktioner i hovedstaden, kan ingen med blot en smule realitetssans argumentere imod, at den i den grad lokker turister til. Og bare for at komme modargumentet i forkøbet, så er hovedparten af de besøgende ikke hash-turister på linje med dem, man i mange år har kunnet se i Amsterdam.

Samtidig med, at Danmark gerne vil opfattes som et moderne demokratisk land, hylder vi stadig noget så forældet, som mennesker vi mener er født til særlige privilegier. Det er så selvmodsigende, at det råber til himlen.

Desuden har de indædte monarkister ikke noget at frygte i forslaget om at give danskerne mulighed for at vælge kongehuset fra på skattebilletten. En undersøgelse viste for nyligt, at danskerne er det mest konge-tro land i Europa. Derfor skal jeres små eventyrfigurer nok leve videre i bedste velgående på toppen af deres glaserede kransekage, også selvom brokkerøve som mig, får mulighed for at slippe for at bidrage til det, som jeg kun kan opfatte som et udemokratisk levn fra enevældets tid. Hvem ved, det kan ligefrem være at vi, der er stærke modstandere af monarkiet holder op med at brokke os. Win/win? Det tror jeg nok.

Vi lever i en tid med underskud på de offentlige budgetter, hvor alle skal spare, spænde livremmen ind og vente på bedre tider, men hvor der ingen problemer er med at finde penge til en familie, som det er uhyre svært at finde reelle argumenter for rent faktisk bidrager med noget som helst håndgribeligt til samfundets overlevelse.

Kirkeskatten kan vælges fra, ved at man melder sig ud af folkekirken, fordi det er et spørgsmål om tro. Tro på noget, der byder nogle mennesker meget imod, fordi det strider imod deres grundlæggende værdier og syn på tilværelsen.

På samme måde bør vi, der opfatter kongehuset som en udtjent og udemokratisk institution have mulighed for at vælge det fra, for i det samfund vi lever i, bliver begrebet demokrati italesat som en lige så grundlæggende værdi som religion tidligere blev det.

Smid hele banden på gaden og lad os indrette Amalienborg til verdens største kulturhus, til billige boliger til studerende og folk med lav indkomst, fixerum og herberg, et nyt ungdomshus eller noget helt fjerde. Bare fri os fra monarkiet.

Annonce