Annonce

9. april 2013 - 18:10

Anklagemyndigheden indkalder forsvarers vidne 35 dage for tidligt

20. retsmøde i appelsagen mod ROJ TV, Østre Landsret, 8. april 2013

Dér sidder vi så – igen, igen – og er tilskuere til en højst aparte sagsbehandling i appelsagen mod ROJ TV i Østre Landsret.

Professor Haluk Gerger fra Tyrkiet står klar i døråbningen til retssal 17 for at aflægge vidnesbyrd, i dag, mandag 8. april klokken 9.30 på 20. retsmøde.

Nøjagtig som der står skrevet i den indkaldelse fra anklagemyndigheden, han holder i sin hånd og fremviser for politi, forsvarere og anklagere, og som han har modtaget pr. brev på sin bopæl i Ankara, Tyrkiet, og efterkommer ved at ankomme til Kastrup lufthavn samme morgen.

Men i vidnestolen sidder allerede en anden, nemlig den fyrede x-direktør. Han skal for femte og formodentlig sidste gang afhøres.

Haluk Gerger er blevet indkaldt til at vidne, i dag, af anklagemyndigheden, der i retssagen tager hånd om alle administrative opgaver med vidneindkaldelser for både anklager og forsvarer, og det på trods af at hans navn har figureret på retsmødelisten som forsvarers vidne siden oktober 2012 til 28. retsdag, 13. maj 2013.

- Det er meget uheldigt og beklageligt!

Siger retsformanden til professor Haluk Gerger, der for en kort stund er kaldt ind i retssalen og får tildelt en sort læderstol, enkeltstående i udkanten af vidneområdet.

Herefter diskuterer retsformand, forsvarer og anklager om refundering af vidnets rejseudgifter, hvortil vidnet blot må lytte uden at forstå, indtil han bliver bedt om at forlade retssalen og komme tilbage mandag 13. maj.

Forholdet om, at Haluk Gerger, tyrkisk forfatter og professor, har sendt flere mails til både anklager og dennes tyrkiske samarbejdspartner, statsadvokaten i Ankara, senest 3. april, for bekræftelse af datoen, uden at få svar, ofrer retten ikke ét ord på.

Det påtales heller ikke, at anklager åbenbart ikke læser sine mails.

Til gengæld kan ingen undgå at høre, hvad anklager helt klart mener om situationen:

- Vi kan ikke afhøre ham i dag. Vi skal have gjort Zonoozi færdig!

Besynderligt!

Nogen må igen have meget røde ører, og nu også en rigtig grim smag i munden.

For det er ikke mere end halvanden måned siden, at anklagemyndigheden glemte at indkalde deres eget vidne, den forhenværende bestyrelsesformand for ROJ TV, ligesom anklager i starten af året nåede at præsentere retten for adskillige fejlbeheftede og umiskendelige google-translate-agtige oversættelser af tv-klip, før de sidste klip blev annulleret og kaldt ”ikke nået oversat”.

Modstridende forklaringer afsløres

Lige så rolig, afbalanceret og nobelt professor Haluk Gerger håndterer sin forgæves rejse fra Ankara til København og Østre Landsret, bryder x-direktøren i vidnestolen alle grænser, normer og barrierer for opførsel ved at svine og svovle og udspyde den ene svada efter den anden på spørgsmål fra forsvarerne resten af dagen. Vidnets gentagne og løsslupne ordstrømme kulminerer fire gange i konkrete verbale angreb på tiltalte.

- Du skal ikke spille smart på mig, snerrer den forhenværende direktør ad Bjørn Elmquist, da han udspørger vidnet om tidspunkterne for aflevering af de hemmelige lydoptagelser af samtaler til henholdsvis politi og B.dk.

- Jeg bliver træt, du skal ikke spørge mig mere, svarer han, da Elmquist vedholdende spørger ind til, hvorfor vidnet venter helt indtil august 2011 med at aflevere to af de hemmelige lydoptagelser af samtaler til politiet.

Og når Elmquist bliver ved med at spørge ind til vidnets eventuelle strategiske overvejelser i forhold til aflevering af filerne, og om vidnet gemmer på flere endnu ikke afleverede filer eller videooptagelser, åbnes slusen for ukontrollerbare ord, forklaringer og ”ved ikke’er”, ”husker ej’er”, indtil dommeren hæver stemmen og siger:

- Nu skal du tie stille, for vi skal videre til næste spørgsmål!

Men vidnet varer ikke sin mund de næste par timer. Tværtimod. Selvom han får ganske mange opfordringer til at svare kort og præcist fra både forsvarer, dommer og anklager, vælter han ord ud som af en snoet haveslange, der rettes ud efter at have ligget længe i knæk og knuder.

Kun enkelte gange lykkes det ham at levere et entydigt svar på spørgsmålene.

Hvis ikke vidnet griner af forsvarer og tiltaler ham, som var de billard-makkere på den lokale bæverding, med : ”Ha, ha, det sagde hun osse i går”, der i Østre Landsret mandag 8. april bliver til ”Ha, ha, det spurgte du osse om sidste gang” (i Byretten).

Så er der de fire gange, hvor vidnet verbalt og direkte angriber sin afløser på direktørposten i tv-selskaberne, repræsentant for tiltalte selskaber, Imdat Yilmaz.

Med en spændt og benet spinkel overkrop i tætsiddende sort habitjakke læner vidnet sig frem mod Yilmaz på forsvarersiden og trykker på sin indre start-knap for ”Beskyldninger,& Anklager” med sætninger, vi heldigvis ikke alle forstår betydningen af.

På et tidspunkt vifter vidnet voldsomt med dokumenter i begge hænder over hovedet og råber:

- Skal jeg stole på selskabet eller på Fogedretten?

Forklaring: Lige før vidnet bliver fyret som direktør i 2008, får han tilbudt fratrædelse og eftergivelse af sit underslæb ved at indvilge i aftalen og underskrive. Dette nægter han. Derfor bliver han fyret og skylder selskabet op mod en million. Vidnet får dom for underslæbet ved Lyngby Ret. Sagen har i 2013 netop fået afslag ved Højeste Ret efter vidnets appel. De to papirer vidnet lufter i retten, er således henholdsvis fratrædelsesaftalen og dommen fra Lyngby Ret.

Eller da spørgsmål fra Elmquist tirrer vidnet så intenst, at denne afslører, at han mistænker advokat Torben Svensson for at være i ledtog med ROJ TV og en ”skandale”, der kun har været ude på at ramme vidnet, selvom han selv har hyret ham til at hjælpe sig ud af million-mellemregningen.

Forsvarer Steen Bech overrasker til slut ved at afsløre modsætningen mellem vidnets udsagn og viden om regnskabsføring sendt mellem ROJ TV og det anklager kalder EMB - PKK’s europæiske økonomiafdeling.

Det viser sig, at vidnet for nylig, i 2012, er blevet afhørt i Tyskland i forbindelse med en anden sag (højst sandsynligt sagen om de 8 – 12 kurdere i DK/Tyskland, der er sigtet for indsamling til PKK).

Bech citerer vidnet for at sige:

”Jeg har ikke selv sendt rapporter (opgørelser og årsregnskaber for ROJ TV), men mine sekretærer og ansatte har.”

I Østre Landsret nægter vidnet ethvert kendskab til dette forhold.

Sidste stik går til Shakespeare

Lige som vi tror, at denne langvarige og 5-dages afhøring endelig ophører, efter vidnet har vedkendt sig beretningen fra Byretten, oplæst af anklager, beder vidnet dommeren om at få lov til at sige to sætninger.

Og så trykker vidnet på aftrækkeren til sin helt egen ”Kalashnikov” ved at affyre en ord-salve direkte mod Yilmaz, direktøren for ROJ TV.

Han stopper ikke ordhaglen før dommer, forsvarere og anklagere gentagne gange siger stop og beder vidnet om at rejse sig og gå hjem.

Bjørn Elmquist får dog den sidste udgangsreplik på femte afhøring af anklagers kronvidne, med det berømte citat fra Shakespeares The Winters Tale, 1611:

- Let bygones be bygones!

(sket er sket)

 

Annonce