Annonce

16. maj 2012 - 21:56

Vejviser til Fred i Tyrkiet

Det Kurdiske Initiativs Fredsgruppe blev 24. april idømt 77,5 års fængsel, i dag udkommer bogen ”Vejviser til Forhandlinger” skrevet af Abdullah Öcalan, PKK’s fængslede leder på 14. år, der under samme kurdiske initiativ hemmeligt blev skabt i dialog mellem den tyrkiske stat og PKK. Alle ønsker åbenbart fred, men hvorfor sker ingenting?

I forbindelse med Det Kurdiske Initiativ i 2009 blev der dannet en Fredsgruppe af eksil-kurdere, der med frit lejde fra staten blev modtaget med åbne arme og stor jubel i Tyrkiet, foto: ekurd.net

Den gruppe af eksil-kurdere, der under premierminister Tayyip Erdogans kampagne ”frit lejde” og ”Det Kurdiske Initiativ” i oktober 2009 mødte op i Tyrkiet for at forhandle fred og skulle være med til at løse den kurdiske/tyrkiske konflikt, fik 24. april 2012 til sammen 77,5 års fængsel i dom ved Diyarbakir 4. Højeste Kriminalret for ”medlemskab af en illegal organisation” (KCK) og for at ”gøre propaganda for en illegal organisation”.

Fængselsdommene kommer ikke som nogen overraskelse for kurderne.

Det er jo hverdagskost i Tyrkiet i disse år, siger de og trækker på skuldre, der længe har måttet bære både den uendelige statsundertrykkelse og sit folks håb og kamp for fred, demokrati og ligestilling.

Næsten samtidig udkommer bogen ”Vejviser til Forhandlinger”, der som resultat af tidligere hemmelige forhandlinger mellem den tyrkiske stat og Öcalan og PKK skulle have været vejen ud af de nærmest borgerkrigslignende tilstande på 26. år.

I dag klokken 16 i London på et pressemøde i Garden Court Chambers, afsløres dokumentationen for, hvilke tanker og løsninger, der var i spil mellem Hakan Fidan, chef for den tyrkiske efterretningstjeneste MIT, topembedsmænd og højtstående PKK’ere på møder i Oslo og hos Abdullah Öcalan på fangeøen Imrali.

Udgiverne, initiativet Peace in Kurdistan, mener at forhandlingsforslagene stadig er aktuelle og bør være grundlag for indledning af nye forhandlinger mellem kurderne og staten. Ligesom den nye forfatning i Tyrkiet under ingen omstændigheder kan ske, før løsningen af konflikten er på plads.

Hvad blev der egentlig af Det Kurdiske Initiativ?

Det Kurdiske Initiativ blev lanceret af premierminister Erdogan i 2009 og lød i manges ører rigtig lovende. Medlemslande i EU og resten af verden troede måske for alvor på, at Erdogan var manden, der ville kunne løse den uendelige konflikt mellem den tyrkiske stat og det kurdiske folk, med PKK som forhandler.

Det skulle nemlig afsløre sig langt senere at være selveste Abdullah Öcalan, der sad i den anden forhandlingsstol. Og selv samme leder af PKK, der fremskaffede en gruppe eksil-kurdere af omkring 30 mennesker, medlemmer af PKK og politiske eksil-flygtninge, som det synlige bevis på forhandlingsvillighed. Begge parter rakte således hånden frem til forhandling.

Fredsgruppen åbner ballet

Planen var, at freds-gruppen, som den hurtigt blev kaldt, skulle deltage i forskellige civile forhandlingsgrupper og workshops, sammen med mange andre civile foreninger og organisationer. Målet var at skabe en løsningsplan for konflikten mellem det etnisk kurdiske mindretal og staten.

Gruppen bestod af otte PKK-medlemmer fra Qandil (de kurdiske bjerge tæt på grænsen mellem Tyrkiet, Iran, Irak og Syrien) og 26 politiske flygtninge med fire børn fra Makhmour Flygtningelejr, beliggende i Region Kurdistan (Nordirak), der 19. oktober ankom til byen Başverimli (Tılqebin) og blev modtaget som helte af kurdere i Tyrkiet.

Selv om kurderne var skeptiske og bevidste om tidligere tiders svig fra statens side, viste de deres åbenhed til forsoning ved fremskaffelse af denne fredsgruppe af kurdere, der ellers ikke kunne vise sig i Tyrkiet uden at blive anholdt og fængslet for deres politiske overbevisning.

Og den tyrkiske stat, med Recep Tayyip Erdogan i spidsen, lovede frit lejde for alle og viste dermed en overraskende imødekommenhed, der ikke var set siden 1999 (hvor et lignende initiativ gik galt).

Blandt danske kurdere var der i disse dage smil og nu-sker-der-endelig-noget på læben.

Men ak, eller “Oh dear, Oh dear, OH, OH, Ohhhh”, som en af de hardcore kurdiske Twitter-profiler Hevallo tweetede den aften Messi brændte straffesparket i kampen mod Chelsea, Det Kurdiske Initiativ gik hurtigt i vasken.

Lang næse – snydt igen

Kort efter forhandlingsgrupperne så småt var gået i gang, begyndte politiet at arrestere både medlemmer af Fredsgruppen og andre kurdere, der fulgte op på forhandlingerne i demonstrationer og lignende.

Mange borgere blev provokeret af fredsinitiativet og kunne ikke tåle fritgående PKK’ere, når fx deres egne sønner var faldet i kampen mod samme. Presset mod initiativet blev større og større. Sådan forklarer kurdiske kilder initiativets glidende gang mod afgrunden.

Det Kurdiske Initiativs Fredsgruppe blev 24. april 2012 idømt 77,5 års fængsel, selvom de blev modtaget som helte i 2009, foto: Bianet.org.

Det var i øvrigt samme år, 2009, det prokurdiske parti DTP vandt en overvældende politisk sejr i foråret ved lokalvalget. Sjovt nok også samme år staten forbød selv samme DTP (senere genopstået som BDP) og systematisk begyndte at fængsle dets medlemmer og meningsfæller, heraf adskillige borgmestre, parlamentsmedlemmer, advokater og menneskerettighedsforkæmpere.

Massearrestationer – fortsættelsen på et årelangt uvenskab

Det er starten på den berygtede KCK-sag, hvor mennesker nu siden har siddet varetægtsfængslet med beskyldninger om ”medlemskab af en illegal organisation” (KCK) og for at ”gøre propaganda for en illegal organisation” – nøjagtig det også fredsgruppen fra Det Kurdiske Initiativ i april blev dømt for.

I december 2009 falder Det Kurdiske Initiativs troværdighed i takt med stigende fængslinger af mennesker for deres politiske holdninger. Initiativet er tilsyneladende forsvundet og ingen ved, hvor det er blevet af.

Men så dukker der i efteråret 2011 pludselig lækkede båndoptagelser op fra hemmelige forhandlinger mellem den tyrkiske efterretningstjeneste MIT’s leder, Hakan Fidan og repræsentanter fra PKK, som får Det Kurdiske Initiativ på alles læber igen – nu bare set i bakspejlets lys.

Sikkerhedschefens hemmelige møder med PKK i Oslo

Det viser sig, at de hemmelige forhandlinger dels har fundet sted i Oslo og parallelt med Öcalan på øen Imrali. Forhandlingerne mellem den tyrkiske stat og Öcalan har været ført over næsten tre år, fra maj 2009 helt frem til august 2011. I al hemmelighed for offentligheden.

Rygtet lyder også, at forhandlingerne blev overvåget af et vestligt land, hvilket er uvist.

Det vil altså sige, at forhandlingerne om forsoning mellem den tyrkiske stat og PKK er et faktum. Afkast af samtalerne med Öcalan var dannelse af Fredsgruppen, der lige har fået 77,5 års fængsel for at ville forhandle fred.

Det andet mere håndgribelige dokument på hvor tæt freden mellem det kurdiske folk og den kemalistiske stat egentlig var, er den bog, der udkommer i dag med titlen ”Road Map to Negotiations”, som er de dokumenter Öcalan skrev som forslag til overenskomsten. Og som staten tog til sig, behandlede og kom med gensvar på, frem og tilbage mellem stat og PKK, helt indtil juni 2011, hvor der kun manglede svar fra Ankara (regeringen), før handlingsplanen kunne sættes i værk.

To dage senere kom ”svaret fra Ankara” så ved, at premierminister Erdogan på et direkte tv-program siger:

- Hvis jeg havde været premierminister i 1999, havde jeg hængt Öcalan.

(Öcalan blev fanget i Kenya i 1999 af israelske styrker og sat i tyrkisk fængsel).

Her stoppede forhandlinger brat – i sommeren 2011.

Og her fra eskalerer konflikten mellem staten og PKK kun. Adskillige kampe efterlader store dødstal på begge sider, ligesom antallet af fængslede stiger.

Erdogan har bolden

Over 100 journalister er fængslede sammen med omkring 6000 politiske fanger med nogenlunde enslydende terrorbeskyldninger.

2011 bliver året, hvor Tyrkiet slår rekorden i overtrædelse af konventionerne om menneskerettigheder.

- Erdogan har bolden. Alt afhænger af, hvad han vil, siger Altan Tan, parlamentsmedlem i Tyrkiet, om tilblivelsen af en ny forfatning, da han i april deltager i Dansk PEN’s debatmøde.

 

Er du blevet sulten efter at læse mere om historien? Så er der herunder et lille udvalg af historier, skrevet ud fra forskellige vinkler:

Læs ”Turkei droht neuer Krieg mit den Kurden” hos Spiegel

Læs ”Turkish spy chief summoned over PKK talks” hos Financial Times

Læs ”77,5 Years of Imprisonment to Peace Group” hos Bianet

Læs “Heads of Anti-Terror and Intelligence Branches Dismissed” hos Bianet

Læs “Recordings allegedly contain talks between government and PKK” hos DIHA, Dicle News Agency

Læs “Vem välte förhandlingsbordet I Oslo?” hos Kurd.se

Læs “Kurdish Peace Group sentenced to 61 years in Turkish prison” hos Ekurd.net

Læs mere om udgiverne af bogen, Peace in Kurdistan

Og her kan du bestille bogen ”Road Map to Negotiations", 3. bind, af Abdullah Öcalan

 

 

Annonce