Annonce

10. august 2012 - 11:51

Nedlæg Politiet!

En udgave af skrivevidenskaben siger, at man skal starte med en svulstig overskrift, da har man automatisk provokeret folk nok til at de læser færdig, for ingen vil trods alt opdage at de er løbet med en halv vind før de skælder en ud : ) Ikke desto mindre er vi nu ved at nå så naragtigt bananrepublik tilstande i det danske politi, at man tager sig selv i at overveje om en total omvæltning af rigets politistyrke vi kender den, hvor vi bliver overladt til at passe på os selv - eller regeret af islamiske krigsherrer, hvis man skal tro DFs nyligt pensionerede grand dragon - ikke ville være bare lidt bedre end den korruption og brutalitet der hersker i dag?

"Ej hør nu, Matias!" Siger redaktøren, betjenten eller Farshad Kholghi, "Hvis du er så utilfreds, så prøv at bo i Iran og bliv skudt hver gang du siger noget!" Okay okay,  mest Farshad Kholghi, men bær over med mig. Det kan jeg nemlig godt forstå, vi har alle hørt det før fra folk der ikke ønsker snakken taget, men det betyder altså ikke at "de gjorde det også" er kurant argumentation i en diskussion blandt voksne mennesker med samfundssind.  Hvis vi kan etablere, at andre områders forfærdelige udfordringer ikke gør vores egne mindre, kan vi måske træde ud den skygge småborgerligheden har kastet over den offentlige debat i de sidste tyve år, og få nogle ting frem i lyset.

Først lidt historie:

Som jeg har blogget om tidligere, tog Danmark et væsentligt skridt ind i at blive en politistat uden demokratisk tilsyn under klimatopmødet COP15, i December 2009. Udover at politiet anholdte over 1000 mennesker uden sigtelse, mishandlede de anholdte, anvendte politidetektiver til at begå karaktermord på 37 af de anholdte (inkl. undertegnede) for retroaktivt at retfærdiggøre anholdelserne, gav de også sagen en rigtigt ubehagelig kovending:

Da anholdelsernes forløb blev kendt ulovlige, udtalte politidirektør for København Johan Reimann at sagen "var ærgelig" og at politiet "beklagede den dårlige behandling af de, hvis frihedsberøvelse nu blev kendt ulovlig", og at sagsafgørelsen, guderne hjælpe mig, egentligt sagde at "vi handlede rigtigt i situationen ved at gribe håndfast ind"! (link her)

Tilgiv mit jævne sprog, men hvad fanden er det for noget fucked up bullshit?! Vi står overfor intet mindre end en principiel sag for landets retssikkerhed, og manden tilllader sig at lære den ene ting af dommen, at de fortsat skal gå håndfast til værks, med hvilket forstås vilkårligt at anholde folk der ikke bryder loven.

Hertil kommer at ingen i eller udenfor borgen siger et hak, måske bortset fra eks-betjent Karsten Nonboe der prøver at sidde et par timer i en hjemmestrikket light-udgave af 12. December 2009 for at bevise noget jeg ikke ved hvad er... Nå jo, ikke noget, han prøver at trække opmærksomhed fra politistatsmetoderne, ganske som politiet gør det ved at anke sagen indtil medier og samfund har glemt alt om hvilken situation der fandt sted.

Hvorfor skriver jeg så alt dette nu, når jeg har skrevet en blog om anholdelserne allerede? Udover at jeg mener at en opdateret gentagelse er nødvendig, så fordi der er kommet en ny sag, der med al ønskelig tydelighed illustrerer politiets strukturelle råddenskab: Et tilfælde af personforvirring får fire betjente til at anholde og mishandle en flyttemand og folkepensionist. Jeg føler denne sag er den nyeste i en tendens, og at vi bør anvende ethvert eksempel vi kan til at få politiet grundigt reformeret.

Business as usual, hvis altså ikke fordi at ingen af de fire betjente "kan findes" af politi eller statsadvokat. Heller ikke selvom statsadvokaten har talt med de to betjente, der kørte bilen med de anholdte!!  Ikke selvom der nu er frigivet ansigtsbilleder af dem, selvom der er masser af vidner, og tidligere chefpolitiinspektør Kai Vittrup udtaler at det "idioti" og "udelukket" at statsadvokaten ikke kan finde de ansvarlige betjente.

Altså er statsadvokaten muligvis lige så korrupt som de betjente der tydeligt har dækket over deres kollegaer. En anden mulighed foreligger, som Vittrup og statsadvokat Lise Lotte Nilas prøver at fremføre, nemligt at politibetjentene ikke har givet Nilas de oplysninger hun ved lov (og ifølge politiets faste operationelle koncept, udviklet af Vittrup selv) skal have af dem på forlangende.

Så det er måske kun politiet der er korrupt, men mellem 2009 anholdelserne, og dagens lyssky fejlgreb mod uskyldige borgere, er de til gengæld rigtigt korrupte! Det er her humlen i dette opråb skal findes - Politiet begår ligeså mange fejl som andre mennesker, er mit stærkt konservative overslag, men de dækker over de fejl de begår med øvet enighed og effektivitet, og dette har stået på så længe de har eksisteret. Selvom jeg personligt føler at omfattende fyringer af ansvarligt personale, blacklist inklusive, og en grundig reform af politiet burde have fundet sted allerede i 2009 er det først nu at opmærksomheden mod den institutionelle råddenskab i korpset er ved at bygges.

Lad os ikke spilde den.

Annonce