Annonce

FagligtArbejderbevægelsen og arbejdskamp
Fagligt
23. maj 2014 - 13:32

Aktionsgruppen Arbejdere Akademikere: Udviklingen går den forkerte vej

Hver femte lønarbejder har problemer med ensidige, gentagne armbevægelser. Frihandelsaftale mellem EU og USA lægger op til harmonisering og lovgivning på tværs af landene, også på miljø- og arbejdsmiljøområdet.

Aktionsgruppen Arbejdere Akademikere udtaler følgende fra deres generalforsamling den 21. maj 2014:

Dårligt arbejdsmiljø koster årligt Danmark ca. 64 milliarder kroner og beskæftigelsesministeren svarede Folketinget den 11. december 2013: »ILO anslår i en opgørelse på deres hjemmeside, at den samlede arbejdsrelaterede dødelighed i Danmark er 2.077 tilfælde om året.«

På trods af disse skræmmende tal sker der reelt ikke noget fra regeringens og folketingets side. Det er positivt med de mange initiativer mod social dumping, men disse initiativer er ikke forbedringer af arbejdsmiljøet, det er primært en kontrol af udenlandske arbejdere og deres firmaer.

Regeringens målsætninger om forbedringer af arbejdsmiljøet kan med stor sikkerhed ikke overholdes.

I 2011 vedtog et bredt politisk flertal – Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne og De Radikale – at fra 2010 til 2020 skal de, der lider af muskelskeletbevær, mindskes med 20 %. Men de seneste tal fra NFA (Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø) peger i retning af, at udviklingen går den forkerte vej.

Fra 2010 til 2012 oplever flere og flere belastende arbejdsstillinger. Hver femte dansker siger, at de i 2012 havde problemer med ensidige gentagne armbevægelser mindst en fjerdedel af deres arbejdstid. Det er en stigning på to procent på bare to år.

Samtidig ser vi internationale trusler mod vort arbejdsmiljø.

EU og USA forhandler om verdens mest omfattende frihandelsaftale. Det handler om harmonisering af lovgivning og regulering, fx miljø og arbejdsmiljø.

Ud over en harmonisering, lægges der op til helt nye procedurer for fremtidig lovgivning på tværs af landene. Interessenter fra erhvervslivet skal fremover sidde sammen med myndighederne på sektorniveau i et reguleringsråd (RCC) og lave love. Særlige domstole, hvor virksomheder udenom det normale retssystem kan søge erstatning, hvis et land indfører regulering/lovgivning, der begrænser nuværende og fremtidig profit fra virksomhedens investeringer.

Der er al mulig grund til at råbe regering, folketing og fagbevægelsen op. Der er behov for en styrkelse af Arbejdstilsynet og bedre rettigheder for de ansatte til kollektivt, at sige nej til dårligt arbejdsmiljø.

Ingen har glæde af et dårligt arbejdsmiljø, derfor kære Folketing tag arbejdsmiljøhandsken op og på.

Aktionsgruppen Arbejdere Akademikere er et netværk af fagforeninger, klubber og enkeltpersoner, der på tværs af fag, uddannelse og arbejde indsamler viden og erfaring om arbejdet for bedre arbejdsmiljø.

Besøg hjemmesiden for Aktionsgruppen Arbejdere Akademikere

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce