Annonce

30. januar 2017 - 11:28

»I et venstrefløjsemedie kan man gå direkte til det vigtige«

På Modkraft herskede der ikke forestilinger om, at kapitalisme er en fornuftig samfundsstruktur, som det bliver udlagt i andre medier. I venstrefløjsmedier kan man derfor gå direkte til debatten om, hvordan man afskaffer kapitalisme, mener skribent og aktivist Søren Mau.

Modkraft har spurgt tidligere journalister, redaktører, brugere og bidragsydere om deres reaktion på beslutningen om Modkrafts snarlige lukning.

Læs mere om den forestående lukning her

Søren Mau er ph.d-studerende, skribent og bidragsyder til Modkraft.

Det første, jeg tænkte, da jeg så, at Modkraft lukker den 1. Februar var…

- Satans! og ’hvad!?’. Jeg blev – som mange andre tror jeg - overrasket og ærgerlig. 

Mit forhold til Modkraft har været…

– Jeg har fulgt med på Modkraft, og derudover har jeg også som aktivist og arrangør af ting haft glæde af Modkraft. Som arrangør har jeg nogle gange, sammen med andre, brugt kalenderen til at slå ting op, og som aktivist har jeg været glad for at Modkraft har været god til at dække de ting, jeg har været med til at lave. For mit vedkommende har det været protester på universitetet i bevægelsen, »Et andet universitet», samt »stem ikke-kampagnen« op til folketingsvalget i 2015.

– Jeg har også enkelte gange haft indlæg bragt i Modkraft, hvilket jeg også har været glad for at have mulighed for.

Det er vigtigt at have et medie, der samler den såkaldte venstrefløj, men…

– Ikke noget men, tror jeg. Det er vigtigt for venstrefløjen at have et medie. Jeg tror ikke særligt meget på, at venstrefløjen kan rekruttere gennem de almindelige medier, hvilket skyldes at jeg generelt ikke har den store tiltro til, at mennesker ændrer deres grundlæggende holdninger til samfundet ved at forholde sig til politiske debatter i medierne.

– Jeg har derfor ikke den store tiltro til mainstreammedier som rekrutteringskanal. Medier kan derimod have en anden vigtig funktion for venstrefløjen: det kan være et forum, hvor vi kan diskutere analyse, strategi og taktik. Og derfor er det vigtigt, at venstrefløjen har sine egne fora for dette.

Når man kigger på det øvrige mediebillede synes jeg, at Modkraft har været…

– Det eneste sted, hvor venstrefløjen har været fri for mange af de almindelige borgerlige forestillinger om journalistik og offentlig debat – hvilket er befriende.

– I mange af de almindelige medier hersker der en masse »common sense-opfattelser« af samfundet, som i realiteten for det meste er ideologiske forestillinger: f.eks. at Danmark er et demokratisk samfund, at politiet i udgangspunktet er en legitim institution, at det er forkert at bryde loven, at det er kontroversielt at ville afskaffe kapitalismen.

– I et venstrefløjsmedie, kan vi undgå en masse åndssvage debatter og gå direkte til det vigtige: hvorfor er vi imod kapitalisme, racisme, sexisme, etc., og hvordan afskaffer vi det?

Hvis jeg kunne bestemme, hvad der skulle ske med sitet efter 1. februar…

– Skulle det fortsætte. Ikke nødvendigvis på den samme måde, som det har fungeret på det sidste, men fortsætte i en eller anden form.

Hvis jeg havde en stor pose penge til et progressivt medie, ville jeg...

– Ansætte et par journalister til at køre Modkraft. Holde et eller flere åbne møder med fælles idéudvikling, gentænke Modkraft med udgangspunktet i spørgsmål som: hvordan kan et fælles medie bruges i venstrefløjens kampe?

- Hvilken funktion kan medier spille for den politiske kamp? Hvordan kan man opbygge et medie, der styrker venstrefløjens kampe?

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce