Annonce

KontradoxaBaggrund, analyse og kronikker
25. januar 2017 - 16:03

»Jeg er ret sikker på, at et nyt medie kommer til at se dagens lys«

Det er unikt, at et lille medie har leveret kvalitetsindhold i mange år, men portaltanken og indie medie-bevægelsen er blevet overhalet af sociale medier, siger Nicklas Weis Damkjær. Han håber på et nyt progressivt medie, der kan favne bredt og fortsætte diskussioner på tværs af ideologi, taktik og strategi.

Modkraft har spurgt tidligere journalister, redaktører, brugere og bidragsydere om deres reaktion på beslutningen om Modkrafts snarlige lukning.

Læs mere om den forestående lukning her

Nicklas Weis Damkjær er redaktør på tidsskriftet Marronage, freelanceskribent og har været hyppig  Modkraftbruger det meste af sitets levetid.

Læs artiklen »Trump bliver amerikansk præsident: Ingen tid til selvmelidenhed på venstrefløjen« hos Modkraft

Det første, jeg tænkte, da jeg så, at Modkraft lukker den 1. Februar var…

– At det var en smule surrealistisk – både at Modkraft skal lukke, men også med så kort varsel.

Modkraft er sådan et medie, der bare altid har været der som et sted, hvor »den såkaldte venstrefløj« har kunnet diskutere og idéudvikle, og det er da lidt uvirkeligt, at Modkraft ikke skal dukke op i min feed længere.

Og så ærgrede jeg mig nok lidt over, at det ikke havde været muligt at finde en mere »blød« lukning. Jeg kan forestille mig, at det ville have været bedre for alle parter, Monsun, Modkraft, brugere og skribenter. Men hvad der måske er vigtigere, så tror jeg også, det har givet et meget uheldigt signal til højrefløjen.

De har rigtigt kunne spinne en historie om, at »venstrefløjen« er ved at bryde sammen og ikke kan finde ud af at drive et medie. Og det er politisk-strategisk virkeligt ærgerligt!

Samtidigt var en af mine første tanker også, at lukningen kan blive en mulighed for, at et nyt medie kan opstå.

– I virkeligheden tror jeg, der behov for en platform, som er mere tilsvarende med progressive bevægelser i dag, men også med et mediebillede, som har ændret sig meget siden Modkraft opstod for 17 år siden – og hvor Modkraft nok ikke altid har kunnet følge med.  

Mit forhold til Modkraft har været, at…

– Det har været et sted, jeg altid har kigget hen, fordi det har været et medie, man altid har kunnet regne med. Modkraft har været der, når mainstreampressen ikke har været der. Og Modkraft har været det sted, hvor progressive på tværs af ideologi, taktik og strategi har kunnet diskutere indbyrdes. Og jeg har været glad for at kunne være en del af de diskussioner.   

Når man kigger på det øvrige mediebillede synes jeg, at Modkraft har været…  

– Præget af ildsjæle, som har lagt enormt mange kræfter i projektet. Jeg tænker, det er ret enestående, at et lille medie som Modkraft, har kunnet levere interessant indhold af høj kvalitet i så mange år.  

– Samtidigt tror jeg også, Modkraft har haft brug for at blive gentænkt i forhold til et mediebillede, som har ændret sig. Portaltanken og arven fra indie medie-bevægelsen og senere blogportalen, er nok blevet overhalet indenom af de sociale medier. På det seneste har jeg nærmest kun læst det »kuraterede« indhold, artikler og indlæg, som har været forbi en redaktør.

Hvis jeg havde en stor pose penge til et progressivt medie, så ville jeg...

– Skabe en organisation med en fleksibel struktur, hvor medarbejdere – journalister og redaktører – har selvbestemmelse til at kuratere indholdet og udvikle mediet. Og som samtidigt kan sikre, at et nyt medie kan favne bredt.  

Men samtidigt med en en kompetent bestyrelse og/eller forening bag sig, som kan være med til at skabe et nyt medie og føre det nye steder hen.

Altså en bestyrelse baseret på kompetencer. Det kunne være fedt at have medlemmer med juridisk erfaring eller økonomisk kunnen, eller som har indblik i medielandskabet lige nu, eller ved hvor og hvordan der skal søges penge.

– Faktisk er jeg ret sikker på, at et nyt medie kommer til at se dagens lys, men jeg tror, det er vigtigt at finde en model, som kan forene en selvstyrende redaktion, der kan favne bredt, med en professionel redaktion.


Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce