Annonce

ModKulturRefleksioner i den levende kultur
Kommentar
20. juni 2014 - 14:58

Dronningen, den Strik

Spanierne er trætte af kongehuset. Men i Danmark – behøver vi en dronning? Om bi-, disco- og andre slags dronninger. 

God save the Queen!
She aint no human being!
'Cause tourists are money
And our figurehead
Is not what she seems!
There’s no future in Englands dreaming!

Sådan sang The Sex Pistols under dronning Elisabeths jubilæum i 1977.

Seks år senere ramte min pickup rillen med dronningefornærmelsen. Lige som jeg gik og skumlede over, at jeg skulle lære kongerækken udenad til næste dag i skolen. Det gav jo ingen mening med dronninger og konger og slet ikke rækker af dem.

»God save the Queen! She aint no human being!« Orv ja! Det ku´ jeg godt li´.

Hvad skulle vi også med en dronning i Danmark? En fuldstændig ligegyldig figur, hvis det stod til prioritetslisten i vores familie. Det var ikke noget, vi talte om nogensinde. At vi ikke ville have hende i vores samfundsorden.

Vi ignorerede hende bare, som om hun ikke eksisterede og grinte lidt af dem, som tog ind for at flage og vinke og havde så travlt med at komme i nærheden af hende. Det måtte da være fordi de var ufri, at de leflede sådan for monarkiet.

Og så den pose kaffe, man kunne få af hende, når man blev 100 år. Det var da lidt småligt, tænkte jeg.

Kattedronninger var ok

Dronninger var ok, når det var kattedronninger.

Øj hvor jeg skulede misundeligt over på den pavestolte pige med forgyldt pap på hovedet. Og var slet ikke taknemmelig for appelsinerne, der væltede ud af fastelavnstønden, og jo var til alle. Dumme appelsiner!

Jeg vil også være kattedronning! Og discodronning, det var cool! Den titel vandt jeg engang, og dertil en buket blomster. I 8 klasse, til dansekonkurrence sammen med lærer Peter, som dansede med stylter.

»Nøøh , det er da kun på grund af stylterne!« vrængede lille Jens misundeligt, da vi fik overrakt blomster og titler.

Nattens dronning var også sej. En mystisk kaktusblomst som blomstrede ved solnedgang og visnede ved solopgang på en kaktus, der stod i min oldefars vindueskarm.

Der var onde og gode dronninger i eventyr, men de var så fjerne og havde ikke meget at gøre med de socialrealistiske fortællinger om »Anne der arbejdede på fabrik og Ida som tog nervepiller, fordi hun var slidt af at gøre rent og enlig mor til fire børn«.

»Dronning Magrethe er jo bare pynt på lagkagen«, sagde lærerne på Ballerup Ny Socialistisk Lilleskole. »Et kirsebær i flødeskummet på den øverste del, som blev båret af alle arbejderne nederst, der var ved at blive helt mast«.

Øv! Det var da synd for arbejderne, at de sank sådan i knæ for at skulle bære et eneste kirsebær.

Dronninger var pinligt tilovers! Ja ud med dem!

Når dronningen holdt nytårstale, samlede dog alle de voksne alligevel foran hende og skulle liiige høre hendes hilsen til søens folk.

Og de grinede af Ulf Pilgårds forklædning, som lignede hende mere end hende selv. Ellers var hun langt borte og glemt.

Så kom de vrede ungdomsår, hvor jeg syntes at hele Danmark var dumt, småborgerligt og tilbagestående. Øv! Sådan et lorteland hvor størstedelen spiste bacon fra misbrugte svin, forurenede, og opførte sig som dumme blinde får, der oven i købet leverede ting og sager til tyskerne under anden verdenskrig.

Fuck alt, også dronningen! Sex pistols havde ret. There is no future. Hele landet drømmer! Hvorfor gik dronningen ikke bare af, helt af sig selv? Gik det ikke snart op for hende, at hun var overflødig, og mest af alt en turist attraktion ligesom den lille havfrue? ’

Hvis hun gik af af sig selv, ville hun være et cool eksempel på en bevidst moderne dronning, der tog ansvar med os alle sammen, for at føre vores demokrati endnu videre, højere, lysere og sandere.

Bidronninger

Min veninde, som holder bier, fortalte forleden at halvdelen af hendes bier var skredet med dronningen, og nu var de forladte i biboet i fuld gang med at fodre dronningelarver med Gele Royal, så de kunne få en ny dronning.

Bier har brug for en dronning. Hun er den eneste, som forsyner boet med afkom, og hun styrer familien ved hjælp af feromoner, der undertrykker arbejder-bi-pigerne, så de mister formeringstrang.

Sådan er det i bistader. Der er en fuldstændig fast samfundsorden som ingen punk-bi, indtil nu har haft held til at ændre. Men har vi mennesker brug for en dronning?

»Ud med kongehuset!« Råbes der for tiden i Spanien. Mange vil have en republik og ønsker en folkeafstemning.

De har da også meget mere sammensparet, helt forståelig vrede og mistro vendt mod monarkiet end danskere. Vi har i sammenligning med Spanien ikke oplevet nær samme modstand. Flertallet her synes at dronningen er hyggelig.

At vores Margrethe er viis og spændende, blev jeg bevidst om til et svedehytte-arrangement, hvor jeg, ligesom indianerne, skulle udrenses og lægge noget gammel vrede bag mig.

Svedehytte-leder Jens, som da stod og lavede bål til stenene, sagde, at det da var bedre at have en dronning end en diktator, som de havde andre steder på jorden. At dronningen også var sød og talentfuld, ikke ligesom andre fjollede royale pyntedukker andre steder fra. Og så kunne hun li’ Hobbitten. Så ja, hun var egentlig ok.

Og selvom jeg før havde haft den holdning, at dronningen helt uretfærdigt tog jobsene fra arbejdsløse kunstnere, ved at fylde så meget med al hendes design, scenografi,  maleri og illustration, ja så kunne jeg pludselig også se hvor heldige vi er i Danmark.

Og jeg blev helt stolt over at have sådan en charmerende dronning. Hun gør det jo egentlig helt fint, når hun nu er født ind i alt det.

Og det, at hun ryger 40 cigaretter om dagen, gør hende endnu mere menneskelig og sød.

Men har vi brug for hende?

Og hvad med vores allesammens penge? Skal de virkelig have så stort et forbrug, hele den store søde royale familie?

Et nyt demokrati

Et demokrati er folkets styre. (græsk: demos- kratos ). Magten ligger hos flertallet, af folket. Og det er svært.

Hvis vi alle sammen skal have noget at have sagt til hver en lille ting, der skal besluttes, vil vi ikke komme nogen vegne. Det har vi lært i børnehaven.

Nogen skal lede og beslutte for andre, sådan er det. Nogen er bedre til noget end andre og har mere erfaring og kan naturligvis tage bedre beslutninger end andre på visse områder.

Der er i Danmark mulighed for at blive hørt og vi har ytringsfrihed. Vi har folkevalgte politikere. Det er ok. De gør et stort stykke arbejde, respekt for dem.

Behøver vores demokrati også en dronning? Der er mange andre muligheder.

Jeg kunne forestille mig et nyt demokrati med en lille gruppe af filosoffer og systemtænkere i spidsen for den brede folkemængde. Os, som har valgt folk, som har fordybet sig og beskæftiget sig med filosofiske og politiske emner.

I dagens Danmark, hvor vores politikere åbenbart er stressede og ikke har mulighed for at tage kvalificeret stilling, er der brug for input fra erfarne folk, som netop har haft tiden til fordybelsen, og har beskæftiget sig indgående med filosofi, psykologi og samfund, og derved kan se klart i det store billede.

Der er alt for meget snak og overfladiske kampe. Mange savner den grundlæggende forandring, og klare handling.

Kongehuset i Danmark opfører sig ikke så fjollet som de spanske royale med elefantjagt og snyd med penge. De royale er søde alle sammen og dygtige og fornuftige. De er pligtopfyldende og arbejder helt sikkert for deres sag.

Jeg elsker dronningens nytårstale og synes, hun er pæn.

Jeg synes dog, man kunne tale lidt om økonomien. Kongehuset kunne stadig blive mere bæredygtigt, hvis vi vil opretholde det som kultur, der er værd at bevare.

Der er dog meget godt i gære.

Vordingborg kommune købte to styk Sorte Jernhest. En sej kassecykel til at fragte det ældre royale ægtepar ud af en lang smal gangsti ved Stevns eller Møns klint, som fører ud til et miljøcenter der skulle indvies den 6. september 2013 .

Cyklerne blev senere lavet om til brug i en børnehave i Vordingborg med sæder til små børn.

Vi har altså allerede en bæredygtig dronning. Så mangler vi bare en ordenligt vindmølle på Amalienborg, et par solfangere på taget, vegetarisk kongelig buffet og en krone lavet af mælkekartoner.

Gud! Strik dronningen!
Dronningen, den Strik!
Hun er et menneske
ligesom du og jeg er et menneske
Vi har en nutid
i vågnende Danmark
Du og jeg
og dronningen, den Strik
Skal vi strikke fremtiden sammen?

Mikkeline Gudmand-Høyer er multimediekunstner, blandt andet til strikkeprojektet Hexia de Strik.

Besøg Mikkeline Gudmand-Høyers hjemmeside

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce