Annonce

KontradoxaBaggrund, analyse og kronikker
KOMMENTAR
26. april 2012 - 13:09

Europol sætter fokus på anarkisme

Det europæiske politiagentur Europol diskuterer anarkisme og venstreekstremisme på et lukket møde. Også No Border er genstand for politisamarbejdets opmærksomhed.

Europol holdt den 25. april et møde med emnet »anarkisme« på dagordenen.

Udgangspunktet var blandt andet en afdækning af gruppen Federazione Anarchica Informales aktiviteter. Europol har ikke selv offentliggjort noget om dette møde, men det var omtalt i et referat fra et møde den 12. marts i en arbejdsgruppe under Europarådet.

Læs referatet her. Mødet er omtalt under punkt 7. (pdf)

Mødet blev imødegået af en aktion arrangeret af Autonomen Den Haag foran Europols hovedkvarter, hvor der blev holdt en anarkistisk forelæsning om Europol. Her tog organisationen blandt andet afstand fra gruppen Federazione Anarchica Informale, som har sendt brevbomber til blandt andre Europol.

Læs Autonomen Den Haag's meddelelse.

Ifølge anti-sikkerhedsarkitektur-gruppen Out Of Control Berlin er der dog flere grupper og aktiviteter i Europols søgelys. Det drejer sig blandt andre om aktivistnetværket No Border samt diverse »aktiviteter mod jernbane-infrastrukturen«.

Det er uklart, hvad der menes med »aktiviteter mod jernbane-infrastrukturen«, men Out Of Control Berlin gætter på, at det drejer sig om initiativer som folkebevægelsen imod det politiske prestigeprojekt »Stuttgart 21«, der organiserer protesterne mod bygningen af en ny hovedbanegård i den sydtyske by, samt bevægelsen »Treno ad Alta Velocitá« (TAV), der samler modstanden mod højhastighedstog mellem Turino og den franske by Lyon.

Begge projekter mødes med massiv modstand fra den lokale befolkning, der støttes af forskellige venstrefløjsorganiseringer i Italien og Tyskland.

Læs Out Of Control Berlins kommentar på gruppens blog.

Ifølge et svar dateret 26. marts fra det tyske indenrigsministerium til Andrej Hunko, der er medlem af den tyske forbundsdag for venstrefløjspartiet Die Linke, skulle Europols møde handle om politisamarbejde med henblik på at bekæmpe terroristiske grupperinger.

Det indrømmes, at både anarkisme og »venstreekstremisme« er på dagsordenen, men at der ikke er planer om at kriminalisere nogen venstrefløjsgrupper.

Se svaret fra Ole Schröder, statssekretær i det tyske indenrigsminiterium, til Andrej Hunko, Die Linke.

Dette svar bekræfter, at man på konferencen også vil diskutere No Border-netværkets aktiviteter. Out Of Control Berlin mener, at det er uklart, hvad der menes med det. Men gruppen anfører, at det kan dække over en øget politiindsats over for grænseoverskridende demonstrationer.

Siden starten af 1990'erne har anti-racistiske grupper regelmæssigt organiseret denne type demonstrationer, camps eller kampagner.

Dette år vil de under mottoet »Boats for people« aktionere mod skibe på Middelhavet og demonstrere mod den ofte dødelige vold, der udøves af EU's grænseagentur FRONTEX.

Læs mere om »Boats for people«.

Anholdt på grund af anarkistiske holdninger

Der kan også refereres til hændelserne på No Border camp i Bruxelles 2010, hvor det belgiske politi ville forhindre, at mennesker fra denne camp deltog i en international fagforeningsdemonstration.

Politiet fik sandsynligvis hjælp fra en indsluset undercover informant, Simon Bromma, der senere blev afsløret af aktivisterne. Han sendte dagligt sine meldinger til LKA (Landes Kriminal Amt) i Stuttgart.

Forfalskede informationer kom ad denne vej frem til de belgiske myndigheder, hvilket førte til anholdelse af 96 »anarkister«.

Senere viste det sig, at anholdelsen var sket uden noget belæg. De anholdte aktivister var ikke i besiddelse af »forbudte genstande«, og de foretog sig heller ikke »strafbare handlinger«. Anholdelserne skete udelukkende på grund af deres formodede anarkistiske overbevisning. 

»Organiseret kriminalitet« og »terrorisme«

Også EU's efterretningstjeneste SitCen beskæftiger sig med fænomenet »anarkisme«.

I oktober 2011 fremlagde tjenesten en situationsrapport, som blandt andre de tyske efterretningstjenester (Verfassungsschutz og BundesNachrichten Dienst/BND) har leveret et bidrag til.

Europol selv offentliggør hvert år en rapport med titlen »Terrorism situation and trend report« (pdf). Ifølge denne sætter anarkistiske ekstremister præg på aktiviteterne i forhold til anti-kapitalisme, anti-militarisme, anti-fascisme og No Border-kampagnen.

Observationer og informationer om »terrorisme« og »ekstremisme« bliver hos Europol gemt i det omfattende Analysis Work File (AWF) kaldet »Dolphin«, som til dels rummer dossiers om personer, objekter og begivenhedsforløb.

Fra maj 2012 skal disse Analysis Work Files omstruktureres under sloganet kamp mod »organiseret kriminalitet« og »terrorisme«.

Læs Die Linkes erklæring »Against the criminalization of the No Border network via Europol« på Andrej Hunkos website.

Læs »Brevbomber i protest mod drab på anarkister« på Modkraft.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce