Annonce

Politisk ØkonomiDansk, europæisk og global økonomi
Baggrund
17. november 2013 - 14:45

Opsvinget aflyst?

De sidste tal tyder på, at det atter går tilbage for økonomien i Euro-området. Det har konsekvenser for dansk økonomi, hvor den officielle optimisme nok burde neddrosles.

I 2. kvartal 2013 steg BNP i Euro-landene med 0,3% i forhold til 1. kvartal, efter at BNP var faldet i mere end et år. Det gav anledning til megen snak om, at det nu omsider begyndte at gå fremad, og de 0,3% var et væsentligt belæg for Helle Thornings optimisme mht. den danske økonomi. Se: http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_PUBLIC/2-14112013-AP/EN/2-14112013-AP-EN.PDF .

Nu er tallene for 3. kvartal netop offentliggjort, og de viser en stigning på 0,1%. Det går med andre ord igen den forkerte vej, sammenlignet med 2. kvartal. Samtidig blev det offentliggjort at industriproduktionen i Eurolandene faldt med 0,5% i september, sammenlignet med august. Se: http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_PUBLIC/4-13112013-AP/EN/4-13112013-AP-EN.PDF Videre tyder den faldende inflation i Euro-området på faldende efterspørgsel, og den Europæiske Centralbanks nylige rentesænkning indikerer at den ikke synes det går for godt. Som altid kan tallene fra et kvartal være et tilfældigt blib, men noget tyder på at Euro-landene er ved at lægge sig til rette i det frygtede japanske scenarium, hvor økonomien ikke rokkede sig ud af stedet i 20 år.

Amerikanske medier (Bloomberg.com) har kaldt en spade for en spade, bristede håb for bristede håb, men danske medier er ukueligt optimistiske, så her hedder det, at det går meget langsomt fremad, skønt sandheden snarere er at det går tilbage. Og Thorning og Corydon har vist ikke indkaldt til krisemøde i regeringen om, at det alligevel er nødvendigt at stimulere økonomien.

Det kunne der ellers være god grund til, især for Danmark. Det er nemlig især store eksportmarkeder som Tyskland (fra plus 0,7% i 2. kvartal til plus 0,3% i 3. kvartal) og Frankrig (fra plus 0,5% til minus 0,1%), det er gået tilbage for. Billedet bliver virkeligt mørkt, når hertil lægges at det går helt elendigt i et andet stort eksportland, nemlig Sverige, der nu er i officiel recession (negativ vækst i to kvartaler), og at der ikke er hjælp at hente fra den amerikanske, kinesiske og indiske økonomi. For fuldstændighedens skyld skal det nævnes at det går en lille, lille smule fremad i Spanien og Italien.

Besøg min hjemmeside: www.anderslundkvist.net


 

 

Redaktion: 
Emneord: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce