De Grønnes Jill Stein slås for at sætte klimaet på dagsordenen i præsidentvalget – og får rygstøtte af orkanen Sandy.
– Klimaet tager dette valg med storm og bryder Obama- og Romney-kampagnernes tavshed, som var købt og betalt af olie-, kul- og gasselskaberne, udtaler Jill Stein, præsidentkandidat fra USA’s Grønne Parti, og tilføjer:
– Orkanen Sandy er bare en forsmag på, hvad der kommer under Romneys og Obamas klimaødelæggende politik.
Jill Stein er læge uddannet på Harvard og har været aktiv i forhold til miljø og sundhed de sidste mange år. Nu står hun i spidsen for Green Party of the United States, som trodser alle økonomiske og valgtaktiske odds og prøver at etablere et grønt, socialt og demokratisk alternativ på USA’s politiske scene.
Onsdag morgen den 31. oktober 2012 blev den grønne præsidentkandidat anholdt.
Mens orkanen Sandy trængte ind over Nordamerika tog det Grønne Partis præsidentkandidat, Jill Stein, til Winnsboro, Texas, for at støtte en blokade mod transport af olie fra tjæresandsfelterne i Canada.
Jill Stein ankom med forsyninger til en gruppe træbesættere, tree sitters, som i over en måned har blokeret for anlægget af rørledningen Keystone XL.
NASA’s førende klimaforsker, Dr. James Hansen, har betegnet Keystone XL-rørledningen som ”lunten til den største kulstofbombe på Jorden” og forklaret, at hvis man slipper det kulstof, der er lagret i Canadas tjæresand, fri i atmosfæren, er det ”game over” for planeten.
Jill Stein udtalte under aktionen:
“Jeg er her for at påpege forbindelsen mellem superuvejret Sandy og de varme-, tørke- og skovbrandsrekorder, vi har oplevet i år – og denne tjæresandsrørledning, som vil forværre alle disse problemer. Og jeg er her for at påpege forbindelsen mellem klimaødelæggelsen og rørledningspolitikerne – både Obama og Romney – som konkurrerer, som vi har set det i debatterne, om rollen som Øverste Marionet for den fossile brændstofindustri. De fortjener begge den titel. Obamas “drill baby drill”-bedrifter (dvs. fuld fart på olieboringerne, red.) har overgået den skade, som George Bush forvoldte. Mitt Romney lover mere af det samme.”
Stein blev ført til det lokale fængsel i Wood County, men hun kunne dog snart fortsætte sin valgkamp.
Det var ikke første gang, den grønne kampagne var i nærkontakt med ordensmagten.
Den 16. oktober blev Stein og vicepræsidentkandidat Cheri Honkala anholdt, da de forsøgte at komme ind til debatten mellem Obama og Romney på Hofstra University.
I otte timer sad de lænket med håndjern til en metalstol i et af politiets lagerlokaler.
Anholdelsen satte fokus på, at alle andre end Demokraterne og Republikanerne holdes borte fra de store tv-transmitterede debatter.
Klimaspørgsmålet har været fraværende i Demokraternes og Republikanernes valgkamp, og det har frustreret miljøforkæmpere i USA, hvor 2012 ser ud til at blive det varmeste år, der er registreret i landets historie.
Stein gik dog et skridt videre end de fleste, da hun sammenlignede Obama ”klimabenægterne”. Hun forsvarede udtalelsen sådan:
”I ingen af disse debatter hører vi ham tale om klimaet og ødelæggelsen af det. Hvad enten han er en benægter eller bare en fortier, har han så afgjort lagt låg på enhver diskussion af emnet, som ville motivere virkelige løsninger.”
Obama og Romney begav sig i stedet ind i en lang og ophedet duel om olieboringer og gaspriser i en af debatterne. Obama slog ikke på sin indsats for at højne kravene til bilernes brændstofforbrug, men brugte debatten til at tale sin støtte til olie- og kuludvinding op.
De større miljøorganisationer har imidlertid tøvet med at kritisere Obama åbent af frygt for at skade hans valgchancer over for en Romney, som har udtrykt tvivl om, hvorvidt klimaforandringerne er menneskeskabte.
Efter Steins og de Grønnes mening er det en fejl, når miljøfolk endnu en gang satser på Demokraterne:
”Obama har ikke levet op til sit løfte fra 2008 om at redde ”en planet i fare”, siger Stein.
”Obama har overtaget den fossile brændstofpolitik fra George Bush og gjort det langt værre.”
En ny periode med Obama vil, siger Stein, betyde “klimaødelæggelse med et venligt ansigt og en varm, indtagende personlighed”.
Men så gik orkanen i land på USA’s østkyst den 29. oktober 2012. Det fik ikke umiddelbart hverken Obama, Romney eller de store medier til at tale om klimakrisen og USA’s rolle i den. Men da orkanen havde passeret New York vaklede tabuet.
”Får klimaet nogen respekt nu?” spurgte kommentatoren Nicholas D. Kristof i The New York Times.
"Orkanen Sandys omfang og ødelæggelser har gjort spørgsmålet om klimaændringer umuligt at ignorere. Det er, som om medierne og politikerne omsider er fri til at diskutere noget, de har holde hemmeligt,” skrev kommentatoren Philip Bump på miljøportalen Grist.org. Han henviste blandt andet til forsiden af Bloomsberg Business Week, som kommenterede oversvømmelserne med ordene: ”Det er den globale opvarmning, tumpe!”
Bloomberg-koncernens chef, Michael Bloomberg, som er New Yorks borgmester, meddelte den 1. november sin støtte til genvalg af Obama – med henvisning til, at alene risikoen for, at klimaforandringerne forårsager de ekstreme vejrbegivenheder i New York og rundt om i verden, ”bør tvinge alle valgte ledere til at gribe til øjeblikkelig handling”.
Bloomberg mente, at Obama de sidste fire år ”har taget betydelige skridt til at mindske vores kulstofforbrug”.
Det Grønne Parti er på stemmesedlen i 38 stater og står til omkring 2 procent i meningsmålingerne. I et interview på Grist.org blev Jill Stein spurgt:
”Hvor skuffende Obama end har været, står der meget på spil i dette valg. Hvorfor skulle vælgerne give dig deres stemme, når vi risikerer en situation som med [de Grønnes daværende kandidat] Ralph Nader og Al Gore i 2000?”
Jill Stein svarede:
– Progressive har fået at vide, at vi ikke bør stemme for vores værdier og vores vision, fordi der vil ske farlige ting – se bare på Ralph Nader. Vi har ti års erfaring med at give os selv mundkurv på politisk, og det står nu meget klart, at tavshed ikke har været en effektiv politisk strategi, og at frygtens politik faktisk har ført til netop de ting, som vi frygtede.
– Obama har i grunden taget det mest af Bushs politik til sig, inklusive ”drill baby drill”, støtte til atomkraft, støtte til kul, undergravelse af Durban-aftalerne om klimaet. Han har fejret påbegyndelsen af Keystone-rørledningen. […]
– Så pointen er, at ved at tie stille har vi grundlæggende tilladt de store selskaber at diktere regeringsførelsen. Obama har været meget imødekommende over for sine sponsorfirmaer. Så det er virkelig afgørende, at vi har en oppositionsstemme.
Obama har ikke kun skuffet, når det gælder klimaet, men også når det gælder om at skaffe job til de arbejdsløse.
For Jill Stein og de Grønne er det to sider af samme sag. Partiets mærkesag i valgkampen er en ”Green New Deal”, som sætter gang i grøn udvikling og velfærd, og som gør op med finanssektoren, Wall Streets magt og med uligheds-, nedskærings- og dereguleringspolitikken.
Den grønne New Deal vil ifølge Stein “skabe 25 millioner job ved at gennemføre nationalt finansierede, men lokalt kontrollerede, direkte beskæftigelsesinitiativer”.
Jill Stein støtter en årlig fond på flere hundrede milliarder dollars til at investere i ren vedvarende energi (vind-, sol-, jordvarme- og tidevandsenergi), offentlig transport og økologisk landbrug. Den skal finansieres via beskatning af olie-, gas- og kulselskabernes ekstrafortjenester, store nedskæringer i militærbudgettet, en stigende afgift på CO2-udledninger og afskaffelse af subsidier til fossile brændstoffer og atomkraftværker.
Stein og det Grønne Parti vil lukke alle olie-, kul- og atomkraftkraftværker i 2025. De vil forbyde kulminedrift, hvor man fjerner bjergtoppene, udvinding af gas ved hydraulisk frakturering og udvinding af olie af tjæresand og anlægget af Keystone XL-ledningen. Desuden vil de stoppe olieboringer offshore, på offentlig jord, på bunden af de store søer og i Arktis.
I stedet vil Jill Stein støtte job, der “gør lokalsamfundene bæredygtige – ren produktion, lokal økologisk jordbrug, offentlig transport, energieffektiv såvel som aktiv transport, og selvfølgelig vedvarende energi, naturbeskyttelse, klimarenovering og effektivitet”.
”Vi vil investere i bæredygtige, giftfrie materialer, lukkede kredsløb, der eliminerer affald og forurening samt økologisk jordbrug, permakultur og bæredygtig skovdrift,” tilføjer Jill Stein.
Den grønne jobplan skal lægge vægten på ”små, lokalt baserede firmaer, som bevarer de værdier, som den lokale arbejdskraft skaber, i cirkulation i lokalsamfundet – i stedet for at blive drænet for at berige fjerne investorer”.
“Orkanen Sandy er ikke den første advarsel, vi har fået. Lad os sørge for, at der ikke kommer flere af den slags advarsler, før vi tager afgørende skridt hen imod en ny, grøn økonomi,” siger Jill Stein.
Læs mere om Jill Steins valgkampagne på www.jillstein.org.
Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96