Annonce

KontradoxaBaggrund, analyse og kronikker
Kommentar
15. september 2014 - 13:01

Våbentransport til Nordirak: Der er et regulært dilemma

Debatten for og imod Enhedslistens støtte til våbentransporter til Nordirak kan ikke reduceres til for-imod-positioner. Der mangler en analyse af strategiske sigtepunkter for, hvad der gavner en demokratisk udvikling i regionen.

Bølgerne går højt i Enhedslisten for tiden, når det handler om støtten til den USA ledede aktion mod Islamisk Stat i Irak. Beskyldninger om neo-kolonialister på den ene side og krypto-socialdemokrater på den anden fyger gennem luften.

Men en stærkt polariseret debat styrker ikke muligheden for nuanceret at forholde sig en problemstilling, der rummer mange modsætninger, følelser og faldgruber.

Jeg føler mig – som (angivelig neo-kolonial!) skeptiker af partiets støtte – hensat til debatten om Irak-krigen: »Du vil også hellere have Saddam tilbage!«

Debatten er polariseret til, at man enten støtter USA´s indgriben eller støtter IS og et folkedrab på kurderne.

Men i så fald er jeg »neo-kolonial« sammen med den norske og svenske regering, Vänsterpartiet i Sverige, Rødt i Norge, Die Linke i Tyskland .....

 Jeg mener bare, det ville klæde os at tage debatten mere nuanceret.

Jeg forstår i al fald godt dilemmaet.

Vi har muligheden for at støtte en reel allieret i regionen – PKK – i deres kamp for en demokratisk stat. Samtidig med at de bekæmper en trussel mod hele regionen. Det vil være en styrkelse af de demokratiske kræfter, og det vil være en vej mod en reel legitimering af PKK.

Og jeg anerkender, at Enhedslistens folketingsgruppe har forsøgt at sætte den dagsorden.

Men jeg synes samtidigt, at det er et reelt problem at:

  • Vi undergraver folkeretten ved at tillade, at »kernekoalitioner« driver stormagtsbaseret geopolitik. Som USA gør – og som EU/NATO og Rusland gør i Ukraine. FN-sporet, venner, FN-sporet! Den nuværende situation i Irak viser med al tydelighed, hvor ensidig indblanding fører hen.
  • Vi understøtter sammenblandingen af militær intervention og nødhjælpsarbejde. Nødhjælp skal udføres af nødhjælpsorganisationer. Ikke militærpersonel. Det undergraver alle intentioner om, og muligheder for, at kunne lave humanitær nødhjælp, uden at risikere kompromitering.
  • USA er ikke en stabil alliance-partner - mildt sagt - for kurderne. Eller for nogen i regionen for den sags skyld. Vi kan sagtens håbe og mene, at støtte skal kanaliseres til PKK. Men hvilke garantier har vi?  Vi er totalt i lommen på Kerry m.fl. Det lever vi nok med, men spørgsmålet er, om kurderne også gør!
  • Vigtigst er nok det totale fravær af en langsigtet analyse af, hvad det er USA vil med indsatsen. Og hvad vi vil med samme indsats?
    Er det oprettelsen af en selvstændig kurdisk stat? Er det nedkæmpelse af IS - og i så fald er det så både i Irak og Syrien?
    Er det en opdeling af Irak i Kurdistan, Sunnistan og Shiastan (som Lasse Ellegaard så formfuldendt formulerede det i avisen Information)?
    Jeg synes, det er vanskeligt at vurdere, om vores støtte til indsatsen er baseret på en reel analyse af, hvad der gavner de demokratiske kræfter i regionen bedst, eller om det er en »cowboy-indianer analyse,« hvor det vigtigste er, at vi gør noget - og enten er du med os, eller du er imod os.

Jeg savner en reel analyse af, hvad det er vi vil i regionen, hvilket scenarie vi forestiller os, om vi virkelig bakker op om USA som den stærke (men stærkt svækkede!) part i regionen. Og at vi prøver at sætte en dagsorden for hvilken udvikling vi ønsker.

Og inden jeg skal stilles til ansvar for, hvad jeg har stemt og ment om dette eller hint i tidligere debatter, vil jeg bare påpege, at jeg heller ikke støttede ophævelse af våbenembargoen til bosniakkerne i eks-Jugoslavien! Det var sgu heller ikke nogen nem diskussion.

Men nuancer venligst, tak. Og hav forståelse for modpartens synspunkter.

Jeg tror faktisk, vi alle ved, at der er et dilemma.

Peder Hvelplund er folketingskandidat for Enhedslisten

Læs også Nikolaj Villumsens kommentar »Kurderne fortjener vores støtte« på Modkraft.

Læs også kritikken af beslutningsgrundlaget af Castellani mf. »Betingelserne for Enhedslistens støtte til våbentransport til Irak blev ikke opfyldt« på Modkraft

Læs Allan Ahmed og Imdat Yilmaz kommentar »Våben til kurderne« på Modkraft

Læs Jørgen Petersens svar til Ahmed og Yildaz: »Dansk krigsdeltagelse og støtte til kurderne« på Modkraft

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce