Annonce

3. august 2015 - 10:35

Støtter Mc Donalds Israel?

På facebook gruppen Boykot Israel kommer der i gennemsnit en diskussion hver anden uge der handler om hvorvidt Mc Donalds, pepsi eller Coca Cola støtter Israel og hvorvidt man bør boykotte dem. Det førte til nogle tanker og reflektioner jeg lige vil dele med jer her.

Ja, Mc Donalds har reasturanter i Israel og de er en del af den israelske økonomi ligesom de er stærkt forbundet til USA og alle andre vestlige økonomier.

Nej. Mc Donalds har ikke gjort noget særligt for at støtte Israel i konflikterne. I hvert fald ikke mere end de støtter alle lande de driver forretning i. De er altså præcis ligesom alle andre multinationale selskaber og vil egentlig bare gerne tjene penge på burgergnaskende Israelere. Det er pengene der vejer mest og sådan vil det nok altid være hos Mc Donalds.

Betyder det at Mc Donalds er gode eller onde i forhold til Israel? De er ikke onde men jeg synes heller heller de er ikke gode nok.

Jeg mener godt man kan kræve at virksomheder stopper med at drive forretning i Israel. Det er også det vi bør kræve af virksomheder som Mc Donalds. Arbejdet med at få Mc Donalds ud af Israel gøres lettest indefra. Det vil sige at hvis i kender nogen der arbejder højere oppe i Mc Donalds eller er aktionærer er det dem i skal prøve at påvirke. Men forbered jer på et langt sejt træk. Mc Donalds kommer nok ikke til at droppe et stort land som Israel før der er rigtig mange interesser skubber på.

Hvis vi virkelig vil lægge pres på Israel er det meget smartere for os almindelige mennesker at prøve at påvirke de steder hvor vi rent faktisk kan gøre en forskel. De steder er virksomheder der:
1: Relativt let kan cutte israel ud af deres forretning.
2: Hvor der i forvejen er politisk incitament for det.

Det vil sige at det smarteste er at få dit lokale supermarked til at droppe deres israelske appelsiner eller avokado fordi de kan få nogen fra Sydafrika rimelig nemt i stedet. Alternativt kan man gå efter de firmaer der handler med bosættervarer eftersom der er rimelig stærk konsensus imod at handle med bosætterne og de dermed har et forklaringsproblem hvis folk laver ballade omkring det. Der vil det f.eks. være smart at gå ind i Magasin og bede dem om at rydde deres hylde med Ahava kosmetik væk igen ligesom de gjorde sidste efterår da der sidst var pres på dem.

Det er umuligt at leve i noget vestligt som Danmark land uden at støtte Israel en lille smule. Det bør ikke være vores mål at skændes om hvorvidt Mc Donalds er 2 eller 3 procent israelsk. Det bedste ville være at bruge vores tid der hvor vi gør størst mulig forskel og så tage kampen derfra!

Der er selvfølgelig mange grunde til at undgå Mc Donalds generelt. Blandt andet smagen, sundheden og deres opførsel generelt. Men der er ikke så mange grunde til at bruge sine kræfter på lige præcis dem hvis man gerne vil hjælpe palæstinenserne med at få et liv i frihed.

Annonce