Annonce

20. januar 2015 - 15:06

Arbejderklassens masseparti?

På søndag den 25. januar er der valg til det græske parlament. Det venstreorienterede parti, Syriza, står ifølge meningsmålinger til at vinde valget, endda med mulighed for absolut flertal og dermed regeringsmagten i sigte. Sidst på året skal der også være valg i Spanien. Her står det nye parti, Podemos, også til en stor valgsejr. Fælles for begge er en kritik af de seneste års europæiske austeritetspolitik.

På dele af venstrefløjen har dette medført en ekstrem entusiasme. Der tales om et nyt europæisk gennembrud for en ”socialistisk” politik og en nyt håb for en antikapitalistisk massebevægelse. Syriza bliver betragtet som et slags nyt revolutionært masseparti.

Men hvad et parti som Syriza egentlig for en størrelse?

Det er vigtigt at forstå, hvad det er i den græske situation, der har skabt grobunden for en øget opbakning fra vælgerne til Syriza, men også hele den videre konjunktur, som dette skal ses i lyset af. Desværre synes det som om, at dele af venstrefløjen tillægger Syriza deres egne ønsker og håb, som ikke har meget med virkeligheden at gøre. Det ville være interessant med en analyse af, hvad Syriza er, eller i hvert fald at undgå at lægge egne ønsker og forhåbninger ind i partiet.

Det bringer os derfor meget på afveje i forståelsen af situationen, når en fremtidig Syriza-ledet regering omtales som en "venstrefløjsregering", der fører "socialistisk politik". Hvad er der egentlig tale om? Der er tale om et meget moderat parti, der gerne vil forhandle om at afskrive en del af Grækenlands gæld, stabilisere økonomien for at skabe grobund for vækst og desuden arbejde hen imod gennemførelse af en ny Europæisk New Deal. Dette sidste er "idealet" og handler ikke så meget om, hvad en Syriza regering kan gøre nu og her, men mere om partiets forhåbninger ift. en videre fremtidig europæisk udvikling.

Vi er her meget langt fra mange af de ekstremt entusiastiske vurderinger af Syriza som en art arbejderklassens nye masseparti.

Det handler på ingen måde om en eller anden form for fordømmelse af Syriza men simpelthen om en erkendelse af, hvad partiet er. Når vi har forstået det, så kan vi også bedre forstå de konsekvenser en evt. Syriza-regering kan have for den videre udvikling i klassekampen i både Grækenland og internationalt. Diskussioner om socialistisk strategi eller om reform kontra revolution har altså ikke noget at gøre i den sammenhæng.

Herhjemme skal vi også til valg engang i år. Enhedslisten bliver af dele af venstrefløjen betragtet som en slags dansk pendant til Syriza, eller man føler sig i hvert fald inspireret heraf. I et nyligt indlæg af Jakob Nerup tales f.eks. om ”masseparti”, ”klassekamp”, ”bevægelse i arbejderklassen” og ”Enhedslisten” i samme vending. Men hvad har det overhovedet med hinanden at gøre? Enhedslisten er et helt almindeligt (folketings)politisk parti, der gerne vil sikre en stabil økonomi og vækst, hvilket man mener bedst kan lade sig gøre ved et mere lige samfund, hvor den offentlige sektor spiller en central rolle. Den økonomiske politik er en art keynesianisme. Den førte politik er ansvarlig, hvor man ikke er bange for at indgå kompromisser lokalt, regionalt og national, samt stemme for neoliberale finanslove, fordi det er muligt at få presset nogle af de værste forringelser tilbage.

Det handler igen ikke om fordømmelse. De lange debatter i Enhedslisten om socialistisk strategi, reform og revolution etc. har egentlig ikke haft noget at gøre med den virkelighed, som Enhedslisten befinder sig i.

Arbejderklassens befrielse må være dens eget værk. Klassekampen står bestemt ikke stille. Tværtimod har vi siden 2011 befundet os i en ny cyklus af kampe. Desværre har vi ikke mærket meget til det i Danmark. At valg, regeringsdannelse etc. har effekter på udviklingen i klassekampen siger sig selv. Men for at forstå den udvikling fører det os kun på afveje at vurdere partier som Syriza, Enhedslisten eller Die Linke ud fra kriterier, som de ikke har noget med at gøre.

Nedenfor har jeg samlet en række links om situationen i Grækenland:

http://roarmag.org/2015/01/elections-greece-syriza-movements/

http://weeklyworker.co.uk/worker/1040/what-if-syriza-wins/

http://www.leftcom.org/en/articles/2015-01-05/will-syriza-save-us-from-the-clutches-of-%E2%80%9Ceuropean%E2%80%9D-capitalism

http://www.marxist.com/greek-elections-and-crisis-in-europe.htm

http://blogs.channel4.com/paul-mason-blog/crucial-moment-europe-greeces-government-falls/2799

http://www.redpepper.org.uk/if-syriza-wins-the-greek-election-what-will-happen-next/

http://www.counterfire.org/articles/analysis/17587-greece-syriza-close-to-office-elites-close-to-panic

 

 

Annonce