Annonce

19. februar 2016 - 1:08

Brev til statsminister Lars Løkke

Kære Lars Løkke

Har du mødt Mirza? Beritan? Akbar? Eller måske Zirik og Champion?

Miro, er der nok størst chance for, at du har set før, han skifter bare tit navn. Ofte bliver han kaldt, den kurdiske Al Pacino.

Jeg mødte alle seks personer i aftes, inde i København. Og jeg vil så gerne introducere dem for dig, for hvert enkelt menneske har sådan en spændende historie at fortælle. Og jeg tænker, det må være vigtigt for dig, som statsminister, at lære en masse forskellige mennesker at kende og ikke mindst forstå mangfoldige menneskeliv.

Skærmfoto, fra filmen "Brev til Kongen" af Hisham Zaman

Kender du det, jo mere du får at vide om et menneske, desto tydeligere bliver de for dig. Pludselig forstår du, det liv, de fortæller om at have levet, før du mødte dem, har formet dem som mennesker.

På én gang bliver Hassans ansigtsfarve mere klar, og hans øjne udstråler glæde, når han fortæller dig om sin passion. Og Akbars fortælling fra i aftes, om, dengang han skulle hente løn hos sin tidligere arbejdsgiver, står stadig lysende klar for mig nu, hvor jeg skriver dette brev til dig.

Du skulle møde dem. Bare et par timer, lige som jeg gjorde i aftes, for de gjorde alle et stort indtryk på mig. Så meget, at jeg får lyst til at skrive til dig om dem, for at du også skal lære dem at kende. Og vide, at de eksisterer som rigtige, virkelige mennesker.

Mennesker i limbo

Det var Hisham Zaman, den norske filminstruktør, der inviterede mig til at møde dem. For han synes nemlig, at Mirza, Beritan, Hassan og de andre, var sådan nogle interessante mennesker, at han har lavet en hel film om dem.

- Filmen er et bevis på, at disse mennesker eksisterede i Oslo i 2014, og er et billede på, hvad der sker i EU i dag, fortalte Hisham Zaman mig i aftes.

- De har faktisk levet i en lejr og kom med bus til Oslo for at få lidt adspredelse og frihed. Det er godt at vise det. Og godt at vise det på den måde, de lever, og så er det op til os, hvordan vi vil tage det ind i vores liv. Jeg håber, at næste gang folk ser en flygtning, at de så tænker på, at denne person faktisk eksisterer.

- Jeg prøver at tage stemplet væk og bare fortælle historien om folks forskellige baggrund og meget forskellige grunde til at komme til Norge. Mirza ønsker fx ikke at blive i Norge, mens andre, Akbar virkelig gerne vil blive, men bliver afvist. Dette ”Limboland” er interessant, der er så mange historier og vinkler her.

Skærmfoto, fra filmen "Brev til Kongen" af Hisham Zaman


Gæst i tre dage, på fjerde dagen, er du en del af familien

Hisham fortalte mig, at filmen om de seks asylansøgere, for det er jo det, de er, sendte han til selveste kongen af Norge, på dvd.

Fordi Hisham mener nemlig, at hans asylvenner alle er levende beviser for, at mennesker, der flygter til et andet land for at søge asyl, er rigtige mennesker. Med levede historier, ønsker og håb, had og kærlighed. Og netop det faktum, bevist ved at fortælle rigtige menneskers historie, med fokus på drama, de barske ting i deres liv, problemer og personlige kampe, er vigtige at få fortalt til kongen, til nordmænd – ja, til hele verden.

Hisham siger, at det op til os selv, hvordan vi vil tage de forskellige flygtninges historier til os.

Jeg blev så inspireret af mødet med Hisham Zaman og hans karakterer i filmen ”Brev til Kongen”, at jeg tænkte: - Nu sender jeg et brev til statsministeren om denne her dejlige livsbekræftende film, for han må, om nogen, lære de her mennesker at kende, En statsminister må kende sine flygtninge i landet. Ja, alle statsministre i Europa bør.

Så, kære @LarsLoekke, du kan nå det endnu, at se filmen ”Brev til Kongen”, der fortæller historien om seks personer, der ankommer til Oslo med bus fra et asylcenter, og lige får et par timer i byen, før de skal tilbage til lejren.

Skærmfoto, fra filmen "Brev til Kongen" af Hisham Zaman

Alle har de noget, de skal nå at gøre i byen. De har alle en historie, der handler om både længsel, håb, had og kærlighed. De er mennesker, som du og jeg, de kommer bare fra et helt andet sted. Og nu er de gæster, i Danmark, Norge, Sverige, Tyskland og i hele Europa – for en stund.

Og som Hisham Zaman sagde i aftes, efter filmen var blevet vist i Cinemateket, Bio Carl kl. 19 – 21, med efterfølgende Q & A med filminstruktøren, der i øvrigt er kurder fra Iraq, og flygtning i Norge:

- I vores tradition er du gæst i tre dage, på fjerde dagen, er du en del af familien.

Kære Lars Løkke – og alle andre, der måtte have lyst , du/I kan nå at se filmen ”Brev til Kongen”, i  Cinemateket i aften, fredag 19. februar 2016 klokken 21:45. Husk at bestille billetter i forvejen, de er ikke så dyre, men jeg lover dig, at du får valuta for pengene. Masser af menneskelige historier og værdier lander i dit skød. Sådan. Tag vare på dem! Det her er mit liv, fortæller historien dig, og hvad nu? Jeg bor nu her i dit land, sammen med dig og vil gerne være din ven, kollega og nabo.

Vil du være min?

Hisham Zaman er blandt andet kendt for filmene Før Sneen Falder og Bawke.  Foto: LilSim

Hisham Zaman, født i Kurdistan Iraq, kom til Norge som flygtning, da han var 17 år og startede med at reparerer og pudse biler på Toyota, mens han drømte om at lave film. Er uddannet på Den Norske Filmskole, Lillehammer. Nu er han 41 år, har lavet otte film, hvoraf flere har vundet adskillige priser, Amanda Awards, Norway , Dubai International Film Festival 2014, Göteborg Film Festival 2014 og ved Lecce Festival of European Cinema 2014. Hisham Zaman er i gang med at lave to nye film i Norge, og er efter eget udsagn, ”færdig med at lave film om flygtninge. Nu er det, sjovt nok, hans norske kolleger, der begynder at lave film om flygtninge”, fortæller han.

Se trailer til filmen Brev til Kongen:

Se program for 5th Kurdish Film Festival

Læs mere om Hisham Zaman hos filmbasen IMDB

 

 

 

Annonce