Annonce

29. august 2015 - 15:19

Socialdemokratiet svigter venstrefløjen

Socialdemokraterne har over en længere periode svigtet venstrefløjen. Ikke bare i Danmark, men i hele Europa vender vælgerne ryggen til venstrefløjen, og Socialdemokraterne rækker i længsel mod højre. Parlamentsvalget i England og vores eget folketingsvalg er blot de seneste eksempler på en omspændende krise for venstrefløjen.

Socialdemokraterne har spillet fallit. I den sidste tid som regeringsbærende parti erstattede et forsvar af egen politik fuldstændig nogen form for progressiv politikudvikling, og de absolut sidste kræfter blev brugt på at række ud efter DF-vælgerne. En aggressiv tone i indvandredebatten var Socialdemokraternes stærkeste kort under valgkampen, og det virkede. Socialdemokraterne blev ikke bare store, de blev de største. Alligevel var sejren kun umiddelbar. 

Nogen vil have nulvækst og skære ned – Vi vil investere i vores skoler og sygehuse. Sådan lød teksten på en af Socialdemokraternes valgkampagner. Alligevel blev Socialdemokraternes mange mandater kort efter valget brugt til at stemme for Venstre og Liberal Alliances, ikke bare nulvækst, men minusvækst i kommunerne. Som socialdemokratisk vælger må skuffelsen være enorm, og for en blødende venstrefløj blev der nu tværet salt i såret.

Om kort tid fremlægger dagpengekommissionen sine konklusioner og med Socialdemokraternes stemmer vil det være muligt at tilføre flere penge til systemet og på den måde rede de mange tusinde danskere, som er faldet ud og igen sikre en tryghed på arbejdsmarkedet. Men det kræver at socialdemokraterne bakker op. Mette Frederiksen har afvist at danne er flertal med Dansk Folkeparti udenom regeringen. Den beslutning kan have katastrofale følger for det fremtidige dagpengesystem, men for socialdemokraterne er det gode forhold til Venstre tydeligvis vigtigere end egen politisk overbevisning. For mig tyder det mest af alt på, at Socialdemokraterne har glemt, at de ikke længere sidder i regering. Et politisk flertal er vel et politisk flertal?

For at være ærlig mener jeg også, at Socialdemokratiet har glemt, hvem det egentlig er de kæmper for. Det er nemlig ikke bare venstrefløjen der bliver svigtet, det er også arbejderne. I en stærk alliance med erhvervslivet prioriteres selskabsskattelettelser og privatiseringer over arbejdernes tryghed.

 

Kære Socialdemokrater – hermed en venlig, men bestemt opfordring til at gentænke hvad og hvem I egentlig kæmper for!

Annonce