Annonce

ModKulturRefleksioner i den levende kultur
9. juli 2007 - 16:36

Tyske bz’ere udstiller

I Berlins karismatiske Kreutzberg kvarter ligger byens ældste besatte hus, Bethanien.

Den enorme bygning, der er et nedlagt hospital, blev besat i 1971 og lige siden har stedet været gennem alle de sædvanlige kampe med myndighederne, som gælder for stort set alle andre fristeder: nedrivningsplaner, privatiseringsplaner og diverse kedelige lokalplaner – alt sammen en trussel mod de idéer som beboerne selv har haft med stedet.

Bygningen indeholder både et kunstværksted, Berlins tyrkiske bibliotek samt flere kollektiver.


Mest kendt er nok den del af bygningen, der er opkaldt efter Georg von Rauch – en af grundlæggerne af den tidligere tyske byguerilla, 2. juni-bevægelsen. Georg von Rauch blev dræbt af politiet under en skudveksling i 1971 – få dage før besættelsen af det gamle hospital – og beboerne i Bethanien kaldte deres hus for »Georg-von-Rauch-Haus«.

Huset har oplevet adskillige razziaer og delvise rydninger i tidens løb, og så sent som i juni 2005 blev en anden del af komplekset besat og døbt Yorck59.

Inspiration til fritums-aktivister
Forhandlingerne har – i lighed med for eksempel Christiania og Ungdomshuset – flakket hid og did og op og ned, men til forskel fra de to københavnske frirum, lykkedes det i efteråret 2006 at få lovliggjort Bethanien.

Hvordan de intense forhandlinger foregik, og hvilke konflikter beboerne forudser ved udmøntningen af aftalen, kan man bl.a. læse på udstillingen, hvor masser af gamle og nye fotos, tegninger, plakater og andet politisk materiale fortæller den 35 år lange bz-historie.

Her kan der være inspiration at hente for de danske aktivister, der bokser med stat og kommune, og er man heldig kan man måske nå at møde nogle af bz’erne personligt.

Udstilling: Bethanien
Gallopperiet, Stadens Museum for Kunst
Loppebygningen
Åbent tirsdag til søndag kl. 14.00 til 19.00.

Besøg Gallopperiets hjemmeside

Læs mere om Bethanien på WikipediaRedaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce